Web Sitesi Güvenliği Nasıl Sağlanır?

0
(0)

Bu gün e-ticaret siteleri, kişisel blog siteleri veya firmaların tanıtım siteleri olmak üzere çeşitli amaçlarla faaliyette bulunan milyonlarca web sitesi mevcuttur. Gerek web sitesi yöneticileri gerekse ziyaretçiler açısından web sitesi güvenliği oldukça önemlidir. Özellikle işletmelerin faaliyetlerinin sürekliliği düşünüldüğünde bu amaçla hazırlanmış web sitelerinin güvenliği ayrı bir önem taşımaktadır. Teknik bir konu olmasının yanında basit sayılabilecek önlemlerin alınması ile web sitesi güvenliği sağlanabilmektedir. Ancak bu konuda yine de sızma testi uzmanı veya siber güvenlik uzmanından destek almak faydalı olacaktır. İşte sizin için web sitesi güvenliğinin sağlanması konusunda derlediğimiz tavsiyeler…

Web Sitesi Güvenliği Nedir?

Kişisel amaçla veya ticari amaç fark etmeksizin her web sitesi içerisinde bir çok bilgi ve veri barındırmaktadır. Bu veriler bazen kötü amaçlı kişilerin menfaatini gerektiren bilgiler olabilmektedir. İşte web sitesinin faaliyetinin sürekliği için ve web sitesinde bulunan verilerin güvenliği için yapılan tüm uygulama ve işlemlere web sitesi güvenliği denilmektedir.

Web Sunucu Seçiminde Dikkatli Olun!

Ülkemizde ve dünya genelinde birçok web sunucu hizmeti veren şirketler bulunmaktadır. Ancak bu şirketlerin konusunda yetkili ve uzman kişilerden oluşması web sitesi güvenliği açısından önemlidir. Öncelikle sunucu hizmeti almış olduğunuz şirketin bu konuda yetkili olup olmadığı konusunda gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca site veritabanı konusunda yedekleme hizmeti verilip verilmediği ve herhangi bir siber saldırı veya sızma durumunda geri yükleme hizmetlerinin bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.

Güncel Yazılım Ve Eklentileri Kullanın

Birçok alanda olduğu gibi web sitesi güvenliği için güncel yazılımların kullanılması gerekmektedir. Ayrıca web sitesi için kullanmış olduğumuz diğer eklentilerin de belirli aralıklarla güncellenmesi tavsiye edilmektedir. Bu güncellemeler web sitesinin sağlığı için önemli olduğu kadar güvenliği içinde şarttır. Güvenlik alanında meydana gelen değişikliğin web sitemize veya web uygulamalarımıza uygulanması halinde yeni siber saldırıları önceden tespit ederek sitemiz gerekli önlemleri almaktadır.

SLL Sertifikaları Kullanın

Web sitleri üzerinden gönderilen ve alınan veriler belirli bir güvenlik protokolünden geçmektedirler. Bu verilen güvenliğinin sağlanmasında SLL sertifikalarına gereksinim duyulmaktadır. HTTPS ve SLL sertifikaları sayesinde yetkisiz kişilerin bu verilere ulaşması önlenmektedir. Bu nedenle SLL ve HTTPS sertifikaları web sitesi güvenliği için mutlaka kullanılması gerekmektedir.

Belirli Aralıklarla Yedekleme Yapın

Web sitemizde bulunan her bir veri ayrıca risk unsuru taşımaktadır. Kötü niyetli kişilerce genellikle web sitelerine sızma bu veriler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak sitemizde bulunan verilerin belirli aralıklarla yedeklenmesi gerekmektedir. Bu gün birçok web sunucu hizmeti sağlayan şirketler hosting paketleri ile birlikte yedekleme hizmeti de vermektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi web sunucu seçiminde yedekleme hizmetlerinin de verilip verilmediği bu doğrultuda sunucu seçimi yapılması web sitesi güvenliği açısından bir başka etkendir.

Parola Seçiminde Dikkatli Olun!

Web sitesi güvenliği ile birlikte birçok alanda parola seçiminde yapılan hatalar beraberinde siber riskleri de getirmektedir. Özellikle kişisel bilgiler içeren şifre ve parolalar veya tekrar eden rakamlarlardan uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca doğum tarihi, isim soy isim gibi bilgiler içeren parolalar güvenli parolalar değildir. Bu nedenle çeşitli şifre kombinasyonlarına uyarak tahmin edilmesi veya kırılması güç parolalar oluşturulmalıdır. Genellikle simge, harf ve rakam kombinasyonları şeklinde oluşturulan parolalar güvenli parola olarak nitelendirilmektedir.

Sızma Testleri Yaptırın

Birçok yazımızda da belirttiğimiz gibi siber güvenliğin sağlanmasında en etkili yöntem sızma testleridir. Web sitesi güvenliğinde de sisteme 3. Bir göz ile bakılarak bu açıdan bir saldırı yapılması ve sistem açıklıklarının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu gün siber güvenlik alanında sızma testleri ayrıca bir uzmanlık konusu oluşturmaktadır. Şöyle ki web uygulamalar kullanan bir çok şirket ve kuruluş belirli aralıklarla siber güvenlik uzmanlarınca yapılan sızma testlerini tercih etmektedirler. Bu şekilde web sitesine herhangi saldırı yapılmadan önceden sistem açıklıklarının tespit edilmesi mümkün hale gelebilmektedir.

İnternet Sitelerinin Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yukarıda da belirtildiği gibi SLL sertifikaları web sitelerimizin güvenliği için olduğu kadar kullanıcıların güvenliğini de sağlamaktadır. Bu nedenle kullanıcılar girmiş oldukları web sitelerinin güvenliğinden emin olmak istemektedirler. Bunu anlamanın en basit yolu ise tarayıcımızda site adresinin bulunduğu yerde kilit simgesinin bulunmasıdır. Bu şekilde kilit simgesi bulunan web sitelerinin SLL sertifikaları kullandığı ve kısmen de olsa güvenliği olduğu anlaşılmaktadır.

Web Sitesi Güvenli Değil Ne Demek?

Birçok tarayıcı web sitelerinin SLL sertifikaları kullanıp kullanmadığı konusunda bir ayrım yapabilme kabiliyetine sahiptir. Yukarıda belirtmiş olduğum SLL sertifikalarının bulunmaması durumunda tarayıcımız bunu algılayarak web sitesinin güvenli olmadığını bize bildirmektedir. Bir birinden farklı birçok etkene bağlı olarak web sitesi güvenli değil uyarısı ile karşılaşılaşabiliriz. Genel olarak bu uyarı SLL sertifikalarının bulunmaması nedeniyle verilen bir uyarıdır. Bu şekilde bir uyarı aldığımız web sitelerine girişlerde oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Hatta bu tür sitelere girişlerden kaçınılması daha etkin bir korunma yöntemedir.

İnternette Güvenli Olmak Neden Önemlidir?

Siber güvenlik uzmanı ve sızma testi uzmanı olarak web sitesi güvenli değil ne demek ve internette güvenli olmak neden önemlidir? Soruları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Bilindiği üzere web siteleri veri tabanlarında kişisel birçok bilgiyi barındırabilmektedir. Bunlar bankacılık işlemlerinde kullandığımız parolalar olabileceği gibi kişisel bilgilerimizden de ibaret olabilmektedir. Bu tür verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması oldukça yüksek maddi kayıplara yol açılmasına neden olabilmektedir. İşte bu yüzden internette güvenli olmak önemlidir. Ayrıca web sitesi güvenliği konusunda site yöneticileri gerekli önlemleri almak zorundadırlar. Meydana gelen siber risk nedeniyle veri kaybı yaşanması durumda idari yaptırımlarla karşılaşmak olası bir durumdur.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir