Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
Bilgi güvenliği uzmanları, işletmeler veya kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyet alanına bağlı olarak oluşturulan her türlü verinin siber saldırılara karşı korunmasında görevli kişilerdir. Bu görevlerini dikkate aldığımızda bilgi güvenliği uzmanının bir çeşit siber güvenlik uzmanı olarak da tanımlayabiliriz. Ancak siber güvenlik uzmanları ile en önemli farkları bilgi güvenliği uzmanlarının daha çok veri tabanlarının güvenliğinden sorumlu olmalarıdır.
Siber güvenlik, bilgi güvenliğini de içerisinde barındıran daha geniş bir kavramdır. Bu nedenle bilgi güvenliği uzmanı, siber güvenlik uzmanına göre daha kısıtlı bir alanda faaliyetlerini sürdürür. En önemli ortak özellikleri ise her iki mesleğin siber güvenliğin defansif yani savunma tarafında olmalarıdır.
Bilgi Güvenliği Uzmanının Görevleri
- Erişim ayrıcalıklarını belirli aralıklarla kontrol etmek
- Veri ihlallerini tespit etmek
- Güvenlik denetimlerini uygulamak
- Veri güvenliği konusunda yeni politikalar geliştirmek
Bilgi Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
Daha önce de belirttiğimiz gibi siber güvenlik uzmanlığı ile bilgi güvenliği uzmanlığı birbirine benzer mesleklerdir. Bu nedenle siber güvenlik için alınan bir çok eğitim bilgi güvenliği uzmanlığı içinde geçerlidir. Aşağıdaki eğitimleri almış veya bu ve benzeri bölümlerden mezun olmuş kişiler bilgi güvenliği uzmanlığı konusunda daha başarılı olmaktadırlar.
- Yazılım mühendisliği
- Elektronik – Elektrik mühendisliği
- Bilgisayar mühendisliği
- Bilişim sistemleri mühendisliği
- Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü
- Bilgisayar öğretmenliği
- Bilgi güvenliği analistliği
Bilgi Güvenliği Uzmanı Olabilmek İçin Kaç Puan Almalıyım
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgi güvenliği uzmanı olabilmek için farklı alternatiflerimiz vardır. Bu bölümlere ilişkin taban puanlar ise aşağıdaki gibidir.
Bölüm | Taban Puan |
---|---|
Bilgisayar Mühendisliği | 299.412 |
Yazılım Mühendisliği | 384.307 |
Bilgisayar Öğretmenliği | 310.183 |
Bilişim Sistemleri Mühendisliği | 309.009 |
Bilgi Güvenliği Uzmanlığı Sertifikaları
Bir çok meslek kolunda olduğu gibi bilgi güvenliği uzmanlığında da çeşitli sertifikalara sahip olmak iş olanakları ve kariyer açısından önemlidir. Özel veya kamu kurumu statüsünde olan bir çok kurum bu sertifikaları verebilmektedir. Ancak içerisinde bulunduğumuz yıl içerisinde e-devlet onaylı sertifika adı altında çeşitli hizmetlerin sunulduğuna yönelik bir çok asılsız ilanlarla karşılaşmaktayız.
Bu nedenle bu konuda herhangi bir ödeme yapmadan gerekli araştırmaları yapmanızı tavsiye ederiz. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde 2024 yılı itibariyle bilgi güvenliği sertifikası almak için gerekli eğitimler 4.000 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Eğitimlere katılım sonrasında yapılacak sınavdan başarılı olan kişiler adına;
- Risk yönetimi eğitim sertifikası
- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Eğitim Sertifikası
- ISO 22301 iş sürekliliği yönetim sistemi uygulama eğitim sertifikası
- ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi uygulama sertifikası
Düzenlenmektedir. Bu sertifikaların tümü genellikle “İç Tetkikçi Sertifikası” olarak da adlandırılmaktadır.
Bilgi Güvenliği Uzmanları Maaşları
Daha çok özel sektörlerde iş imkanlarına sahip olan bilgi güvenliği uzmanlarının maaşları da deneyim ve tecrübeye göre değişiklik gösterir. Yukarıda bilgi güvenliği uzmanı nasıl olunur başlığında belirttiğimiz bölümlerden yeni mezun olarak görev başlayan bir bilgi güvenliği uzmanı 25.000 TL ile 30.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu miktarlar çalışanın tecrübe ve deneyimine göre 50.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Bilgi Güvenliği Uzmanlığı Geleceğin Meslekleri Arasında…
Son yıllarda yazılım, kodlama, yapay zeka veya diğer bilişim sistemlerine yönelik bir çok meslek geleceğin meslekleri arasında sayılırlar. Dijitalleşmenin de artarak devam edeceği kuşkusuzdur. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlığında olduğu gibi bilgi güvenliği uzmanlığı da geleceğin meslekleri arasında yerini almıştır.
Kamu Kurumlarında Bilgi Güvenliği Uzmanı
Kamu kurumları sunmuş olduğu hizmetlerde gereksiz bürokrasinin önüne geçmek ve işlemlerin daha hızlı yürütülmesi için farklı şekillerde online olarak hizmetler sunmaktadır. Bu nedenle artık özel sektörlerde olduğu gibi kamu kurumlarında da siber güvenlik uzmanı ve bilgi güvenliği uzmanına olan gereksinim artarak devam eder. Bu gün bir çok kamu kurumunda bilgi güvenliği uzmanı ya da siber güvenlik uzmanı adı altında yüzlerce personel görev yapmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Bilgi Güvenliği Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
Özel sektör ve kamu sektörleri arasında bir ortalama yapmak gerekirse bilgi güvenliği uzmanları 30.000 TL civarında maaş almaktadırlar.
Veri Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?
Bilgi güvenliği uzmanları genel olarak işletme ve kuruluşlarda kullanılan verilerin güvenliğinden sorumludur. Ancak görev tanımları daha geniş olup siber güvenlik alanında her türlü faaliyette görev almaktadırlar.
Bilgi Güvenliği Analisti Nedir?
Uygulamada bilgi güvenliği uzmanlığı ile bilgi güvenliği analisti zaman zaman karıştırılan bir kavramdır. Siber güvenlik analistliğinde olduğu gibi bilgi güvenliği analistleri sadece veri güvenliğinden sorumlu olmayıp daha genel kapsamlı bir görev tanımı bulunmaktadır.
Bilgi Güvenliği Uzmanı Sertifikası Nereden Alınır?
Özel veya kamu kurumları fark etmeksizin bir çok kuruluş bilgi güvenliği sertifikası konusunda hizmet vermektedir. Ancak biz daha çok üniversitelerin bu konuda vermiş olduğu sertifikaları ve eğitimleri tavsiye etmekteyiz.
Author Profile
Latest entries
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?
- Siber Saldırılar12 Ağustos 2024Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?