Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları
5
(41)

Teknoloji çağına girdimiz son asırda bilişim sektöründe her geçen gün farklı gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler beraberinde yeni mesleklerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bunlardan birisi de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğüdür. Kariyerine siber güvenlik alanında devam etmek isteyen birçok kişi benzer konularda araştırmalar yapmaktadır. Bizde tercihlerinizde sizlere yol gösterici olacağını umduğumuz siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları hakkında edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaştık.

Ancak ülkemiz ile birlikte dünya genelinde henüz bir yeni bir meslek olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle öncelikle siber güvenlik analistliği ve operatörü ne iş yapar? Siber güvenlik analistliği mezunu ne iş yapar? Ve siber güvenlik uzmanı yazılım bilmeli mi? Sorularına yanıt vermekte fayda vardır.

Siber güvenlik Analistliği ve Operatörü Ne İş Yapar?

Siber güvenliğin sağlanmasında bilişim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına kadar siber güvenlik analisti ve operatörünün bir çok görevi vardır. Temel görevi siber güvenliğin sağlanması olmasına karşın çalışma hayatında sıkça karşılaşılan siber güvenlik analistliği ve operatörü görevleri;

  • Güvenlik açıklarını tespit ederek potansiyel tehditlere karşı gerekli önlemleri almak
  • Gerçekleşen siber saldırıları önlemek
  • Bilişim sistemindeki zafiyetleri tespit etmek
  • Gerektiğinde penetrasyon testleri ile saldırı senaryoları üretmek
  • Sistem hatalarını analiz ederek hataların giderilmesini sağlamak
  • Ağ trafiğini kontrol ederek olağan dışı etkileşimleri önlemek
  • Firewall ve antivirüs uygulamalarında gerekli yapılandırma işlemlerini gerçekleştirmek
  • Olası sistem zafiyetleri konusunda kurum yetkilisini bilgilendirmek
  • Belirli aralıklarla log kayıtlarını inceleyerek anormal aktiviteleri raporlamak

Siber Güvenlik Analistliği Mezunu Ne İş Yapar?

Ülkemizde siber güvenliğin önemi her geçen gün artmaktadır. Bunun paralelinde bu alanda eğitim veren kuruluşlarda faaliyete geçmektedir. Bunlardan birisi de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümüdür. Ülkemizde 2023 yılında toplam 100 kontenjan ile 4 üniversitede faaliyet geçmiştir. Henüz yeni bir bölüm olması nedeniyle siber güvenlik analistliği mezunu ne iş yapar? Sorusu son günlerde merak konusu olmaktadır. Yukarıda siber güvenlik analistliği ve operatörü ne iş yapar? Başlığında da belirttiğimiz gibi öncelikle bilişim alanında gerekli önlemlerin alınmasında görevlidirler. Ayrıca ileride de detaylı şekilde belirtildiği üzere bu bölümlerden mezun olarak meslek hayatına başlamak Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları bakımından oldukça avantajlıdır. Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümleri hakkında daha detaylı bilgileri web sitemizden edinmeniz mümkündür.

Siber Güvenlik İş İmkanı Var Mı?

Son yıllarda siber güvenlik uzmanı olarak sıklıkla karşılaştığımız bir başka durum ise siber güvenlik iş imkanı var mı? Konusudur. Günümüzde bir çok alanda siber güvenlik adeta zorunlu hale gelmiştir. Bu gün birçok kamu kurumu bünyesinde yüzlerce siber güvenlik uzmanı çalıştırmaktadır. Ayrıca yazılım, otomasyon, web tasarım veya finans ve bankacılık sektörlerinde siber güvenlik uzmanlarına her zaman gereksinim duyulmaktadır. Geniş bir iş hacmine sahip olması nedeniyle iş imkanları da oldukça fazladır.

Siber Güvenlik Uzmanı Yazılım Bilmeli Mi?

Her ne kadar yazılım mühendisi ile siber güvenlik uzmanı farklı meslekler isede yakından ilişkileri vardır. Her iki meslekte başarılı olabilmek için yeteri kadar siber güvenlik konularına ve yazılım dillerine hakim olunması gerekmektedir. Örneğin yazılım mühendisi yapmış olduğu uygulamalarda meydana gelecek güvenlik açıklıklarını bilerek hareket etmesi gerekmektedir. Benzer şekilde siber güvenlik uzmanı da mevcut yazılım dili hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan tam olarak bir siber güvenliği sağlaması olanaklı değildir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanı yazılım bilmeli mi? Sorusuna zorunluluk olmasa da bilmesi gerektiği şeklinde bir cevap vermek yanlış olmayacaktır.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları

Genellikle siber güvenlik maaşları farklı kategorilerde incelenmektedir. Bunlar; Yurt dışında siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları, Amerika’da siber güvenlik maaşları, İngiltere siber güvenlik maaşları olabilmektedir. Ayrıca Türkiye’de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları ile genellikle özel sektör ve kamu kurumları arasında farklı şekilde belirlenmektedir. Bizde bu ayrımları göz önüne alarak sizleri bilgilendirmek isteriz.

Yurtdışında Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları

Ülkemiz ile diğer ülkeler kıyaslandığında yurtdışında siber güvenliğe daha fazla önem verilmektedir. Dolayısıyla yurtdışında siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları ülkemize nazaran daha farklıdır. Genellikle Amerika’da siber güvenlik maaşları ve İngiltere siber güvenlik maaşları bu alanda araştırma konusu olmaktadır. 

Amerika’da Siber Güvenlik Maaşları

Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında siber güvenliğe en fazla önem veren ülkelerin başında Amerika gelmektedir. Ülkemizdeki uygulamanın aksine Amerika’da siber güvenlik maaşları kamu personeli statüsünde olan kişiler için geçerlidir. Özel sektör alanında faaliyet gösteren siber güvenlik şirketleri yok denecek kadar azdır. Ülkemiz para birimi ile Amerika’da siber güvenlik maaşları ortalama 40.000.00 TL civarındadır.

İngiltere Siber Güvenlik Maaşları

Siber güvenliğe önem veren bir başka ülke ise İngiltere’dir. Ülkemizde yetişmiş olan birçok siber güvenlik uzmanı maalesef ki yabancı ülkelerde çalışmayı tercih etmektedirler. Bunun başlıca nedeni ise siber güvenliğe ülkemizde fazlaca önem verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde İngiltere siber güvenlik maaşları ülkemiz para birimine göre 50.000.00 TL ile 80.000.00 TL arasında değişmektedir.

Türkiye’de Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları

Türkiye’de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları daha çok kamu kurumlarında siber güvenlik maaşları ve özel sektör siber güvenlik maaşları olarak değişiklik göstermektedir.

Kamu Kurumlarında Siber Güvenlik Maaşları

Bu gün birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kamu hizmetleri dijital ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Bu sistemlerin güvenliğinin sağlanması siber güvenlik uzmanlarında gerçekleştirilmektedir. Özellikle yargı birimlerinde, sağlık bakanlığında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında hatta Milli Eğitim Bakanlığı gibi bir çok kurumda siber güvenlik uzmanları çalışmaktadır. Daha çok eğitim durumuna göre değişiklik gösterse de Türkiye’de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları en az 25.000.00 TL’dir. Ayrıca bu miktar uzmanlık duruma göre 40.000.00 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Siber Polis Maaşı 2023

Ülkemizde Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü personeli Adalet Bakanlığı ile Emniyet genel müdürlüğü bünyesinde bulunmaktadır. Siber polisler genellikle Emniyet Müdürlüğü bilişim suçları büro amirliğinde veya Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire başkanlığında çalışmaktadırlar. Ortalama bir siber polis maaşı 2023 yılı itibariyle 32.000.00 TL civarındadır.

Özel Sektör Siber Güvenlik Maaşları

Genellikle yazılım firmaları, otomasyon şirketleri, bankacılık sektörü veya web tasarım hizmetleri gibi şirketler siber güvenlik analistliği ve operatörü personeli çalıştırmaktadırlar. Türkiye’de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları arasındaki fark özel sektör siber güvenlik maaşlarında farklıdır. Örneğin özel sektör siber güvenlik maaşları en az 15.000.00 TL civarındadır. Bu rakam zaman zaman 80.000.00 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Görüldüğü gibi özel sektör siber güvenlik maaşları arasında fark oldukça fazladır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 41

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

1 Response

  1. serkansry dedi ki:

    Tüm dünya anladı artık savaşlar meydanlarda yapılmıyor siber savaş şeklinde yapılıyor. Ama bizim ülke anlamadı hala kuzenim yurt dışında Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörü olarak çalışıyor şirketi villa tutmuş, özel araba vermiş paraya para demiyor. Bizde Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları ne kadar acaba okusam mı okumasam mı bu bölümü diye hindi gibi düşünüp duruyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir