2024 Siber Güvenlik Trendleri

2024 Siber Güvenlik Trendleri
2024 Siber Güvenlik Trendleri
5
(2)

Hızla gelişip ilerleyen teknoloji ile birlikte siber tehditler de gelişerek ilerlemektedir.  Yarın bizleri bekleyen siber tehditler ve siber saldırılar hakkında bir öngörüde bulunmak oldukça zordur. Ancak yine de teknolojik gelişmeler ve bilişim sektöründeki değişiklikler dikkate alındığında 2024 siber güvenlik trendleri hakkında bir tahminde bulunmamız mümkündür. 2023 yılındaki gelişmeler de dikkate alınarak; 2024 yılında bizleri bekleyen siber tehditleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

Siber Savaşlar

2023 yılında artan siber savaşların 2024 yılında ivme kazanarak artacağını düşünmekteyiz. Özellikle yapay zekanın kullanımının artması ile beraber siber savaşların da artacağı kuşkusuzdur. Bu gün ülkelerin kullanmış oldukları savunma sistemleri, kamu kurumların birbirleri ile olan etkileşimleri ve devlet otoritelerine ait stratejik bilgiler tümü siber saldırılara açık uygulamalardır. Bu sistemlerden elde edilecek olan veriler veya bu sistemlerin işleyişinin bozulması siber savaşların amaçları arasındadır.

2023 yılında ülkeler kısmen de olsa kendilerini siber savaşlara hazır hale getirme adını bir çok uygulamalara imza atmışlardır. Bu gün bir çok ülkenin kamu kurumlarında ve istihbarat teşkilatlarında siber istihbarat birimleri oluşturulmuştur. Kendilerini siber savaşa hazır duruma getirmeye çalışmışlardır. Bu durum da bizlere 2024 ve devam eden yıllarda siber savaşların artacağını göstermektedir.

IOT Güvenliğine Karşı Siber Saldırılar (Nesnelerin İnterneti)

Nesnelerin interneti teknolojisi; Sanayi, endüstri, tarım veya ulaşım gibi sektörlerin bilişim sektöründeki gelişmelerin harmanlanması ile kendisini gösteren bir teknolojidir. Bu gün bir çok makine ve cihaz uzaktan kontrol edilebilme imkanına sahiptir. Her ne kadar bir çok işlememizi kolaylaştırmakta ise de; Nesnelerin interneti teknolojine yönelik yapılacak siber saldırılar artarak devam edecektir.

IOT güvenliğine karşı siber saldırılar kendisini siber savaş şeklinde de gösterebilmektedir. Nesnelerin internetine yönelik geliştirilen yeni saldırı yöntemleri ile siber savaşlardaki artış birbirine paralel olarak ilerleyecektir. Bu nedenle nesnelerin internetine yönelik alınacak olan siber güvenlik önlemlerinin de artacağı kuşkusuzdur.

Sosyal Mühendislik Saldırıları

Dijital dünyadaki insanların etkileşiminde birinci sırada sosyal medya platformları gelmektedir. Her geçen gün yenileri ile karşılaştığımız bu uygulamalar da dijital dünyanın değişmezleri arasında yer alacaktır. Doğal olarak bu alandaki siber saldırılar da kendisini güncelleyerek karşımıza çıkmasını 2024 yılında da beklemekteyiz.

Bu gün sosyal mühendislik saldırıları arasında en sık karşılaştığımız siber tehdit oltalama saldırılarıdır. İlerleyen yıllarda bu saldırı türleri artarak, veri hırsızlığı ve kimlik avcılığı şeklindede kendisini göstereceği öngörülmektedir. Sosyal güvenlik saldırıları nedeniyle geliştirilen siber güvenlik uygulamalarıda 2024 siber güvenlik trendleri arasında yer alacaktır.

Bulut Sistemlerine Yönelik Siber Saldırılar

Bulut sistemlerinin kullanımı sağlamış olduğu kolaylıklar nedeniyle artarak devam etmektedir. 2022 – 2023 yılları arasında gerçekleşen siber saldırıların bir çoğunun bulut sistemlerine yönelik gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 2024 yılında da bu tür sistemleri gelişerek yaygınlaşacaktır. Bu yoğunluk göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda da bulut sistemlerine yönelik siber saldırılar artacaktır.  Ve bu konuda alınacak önlemler 2024 trendleri arasında yerini alacaktır.

Fidye Yazılımları

Fidye yazılımları kötü amaçlı yazılımların başında gelmektedir. Günümüzde fidye yazılımları eskimiş bir siber tehdit gibi görünmektedir. İnternetin hayatımıza girdiği dönemlerden buyana fidye yazılımları dönem dönem kendisini güncelleyerek değişik şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Maddi beklentilerin ön planda olduğu bu tür saldırılarda ekonomik ihtiyaçların giderek artmasına bağlı olarak 2024 yılında da bizleri bekleyen siber saldırıların arasında yer almaktadır.

Kriptoloji ve şifreleme tekniklerindeki gelişmeler ile birlikte önceleri kırılması kolay olay bu fidye yazılımların 2024 yılında yeni tekniklerle bizleri karşılayacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle fidye yazılımlarına yönelik siber güvenlik alanında yeni gelişmelerin olacağı da kuşkusuzdur. Buna bağlı olarak fidye yazılımlarını da 2024 siber güvenlik trendleri arasında sayabiliriz.

Dijital Kimliklere Yönelik Siber Saldırılar

Günümüzden fazla değil, 3 ya da 5 yıl kadar geriye gittiğimizde dijital kimlikler sayesinde çoğu finansal işlemlerimizi mobil cihaz veya bilgisayarlardan birkaç tuş ile halledebileceğimizi öngörmek dahi oldukça zordu. Ancak bu gün gelinen nokta da herhangi bir banka şubesine dahi gitmeden yüksek meblağlarda nakit alışverişine imkan sağlayan teknolojileri kullanmaktayız. Bu tür uygulamalarında giderek artacağı aşikardır. Bu artış beraberinde siber tehditleri de getirecektir. Bu tehditlerin önlenmesi de etkili bir siber güvenliğe sahip olmaktan geçmektedir.

Yapay Zeka Destekli Siber Saldırılar

Yapay zeka uygulamaları ile siber güvenlik iç içe geçmiş bilimler haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda kendisini gösteren tüm siber tehditlerin yapay zeka tabanlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 2024 yılında da bu her iki bilim arasındaki etkileşimin hızla artarak devam edeceği düşünülmektedir. Buna bağlı olarak yapay zeka destekli siber saldırıların bertaraf edilmesinde yine yapay zeka destekli siber güvenlik önlemleri geliştirilerek etkileşim halinde olmaya devam edecektir.

Yukarıda; 2024 siber güvenlik trendleri konusunda belirttiğimiz hususlardan da anlaşılacağı üzere; Siber tehditlerin sürekli olarak kendisini yenilediği bir dönemdeyiz. Kuruluşlar ve bireylerin siber güvenliklerini arttırmak için sürekli olarak önlemler almalı ve güvenlik stratejilerini güncellemelidirler. Güçlü şifreler kullanmak, güvenlik yazılımlarını ve güncellemelerini düzenli olarak yapmak bunlardan sadece bir kaçıdır. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek, siber saldırılara karşı korunmada özen göstermemiz gereken bir başka konudur.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir