Şifreyi Görünür Yapma: Şifreleri Kolayca Öğrenin

Şifreyi Görünür Yapma
0
(0)

Günümüzde internet oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte peşinde birçok açık, risk ve tehlike getirmektedir. Bu içerikte siz değerli ziyaretçilere şifreyi görünür yapma yöntemini göstereceğiz. Göstereceğimiz bu yöntem oldukça kolay ve yalnızca birkaç tıkla yapılmaktadır. Şifreyi görünür yapma yöntemini kötüye kullanımda tek sorumlu siz olacaksınız. Bundan dolayı şifreyi görünür yapma yöntemini kullanırken bunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Çoğunuzun bildiği internet ortamında şifre girdiğinizde (*) şeklinde maskelenmektedir. Bu simge sayesinde toplum içinde veya yanınızda biri varken şifrenizi güvenli bir şekilde girebiliyorsunuz. Fakat unutulan bir nokta var. İnternet tarayıcılarında şifre girerken (*) maskesini oldukça kolay şekilde kaldırabiliyor ve yerine hangi karakterlerin girildiğini görebiliyoruz. İşte internet üzerinde bu genellikle şifreyi görünür yapma olarak geçiyor. Bu yöntem sayesinde birbirinden farklı birçok ortamda girilen şifreleri görünür yapabilirsiniz. Fakat tabii ki bir kişinin şifresini bu yöntemle öğrenmeniz oldukça zor olacaktır. Öncelikle yanında olmanız gerekmektedir. Ardından kişinin bunu fark etmeyip şifresinin tamamını girmesi gerekmektedir. Bu yöntemle şifre öğrenmenin birkaç yolu bulunmaktadır fakat buna yazımızın ilerleyen kısımlarında değinmeyi planlamaktayız.

Yöntem: Sayfa Kaynak Kodunu Görüntüle

Bilgisayar kullanmayı az çok bilen herkesin yapabileceği bir yöntemden bahsedeceğiz. Bu yöntem sayesinde dilediğiniz herhangi bir ortamda şifreleri görünür yapabileceksiniz. Fakat yukarıdaki başlık altında da belirttiğimiz üzere bu yöntem ile şifre öğrenmek için kişinin yakınında olmalı veya bilgisayarına uzaktan erişim sağlamalısınız. Bilgisayara uzaktan erişim sağlamak ile ilgili ilerleyen zamanlarda bir yazı hazırlamayı düşünüyoruz. Bu sayede bu yöntemle şifre öğrenme ihtimaliniz biraz daha kuvvetlenecektir.

Bu yöntemi uygulayabilmek için kullanılan tarayıcıda sayfanın kaynak kodlarına ulaşmamız gerekecek. Tarayıcıdan tarayıcıya bu durum farklılık gösterse de bu yalnızca kelime bazlı bir farklılıktır. Örnek vermek gerekirse Chrome tarayıcısında bu yöntemi “incele” seçeneği ile uygularken Firefox tarayıcısında “denetle” seçeneğiyle uygulamaktayız. Yani bu yöntem tarayıcıdan tarayıcıya yalnızca farklı isimle karşımıza çıkmaktadır. Bütün tarayıcılarda şifreyi görünür yapma mümkündür.

Şifreyi Görünür Yapma Yöntemi

Bu yöntem oldukça basit olduğundan dolayı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yanında olduğunuz veya uzaktan bilgisayarına erişim sağladığınız kişilerde bu yöntemi kullanabilirsiniz. Fakat baştan belirtelim, kişinin haberi olmadan bu tarz bir eylem yapmak kişisel gizliliğin ihlaline girmektedir, yani bir suçtur. Bundan dolayı başınıza gelebilecek herhangi bir sorundan bizler sorumlu olmayacağız. Şimdi dilerseniz aşağıdaki adımları uygulayarak dilediğiniz alanda şifreyi görünür yapma yöntemini uygulayabilirsiniz:

  • Öncelikle hangi sosyal medya veya internet sitesinde bulunan hesabın şifresini öğrenmeye karar vermeniz gerekmektedir.
  • Örnek vermek gerekirse bir Instagram hesabının şifresini görünür yapmak istiyorsunuz.
  • Bunun için Instagram giriş sayfasında bilgilerin girilmesine müsaade ediyorsunuz.
  • Bilgileri girdikten sonra aşağıdaki alanda belirtildiği üzere bir görüntü ile karşılaşacaksınız.
Şifreyi Görünür Yapma

Örnek görseldir. Böyle bir hesap yoktur!

  • Daha sonra “Şifre” kutucuğuna sağ tık yaparak “incele” seçeneğine tıklıyoruz. Bu uygulama Chrome tarayıcıda yapılmıştır. Farklı tarayıcılarda farklı bir ibare kullanılmış olabilir.
  • Bu seçeneğe tıkladıktan sonra karşınıza bir pencere açılacak. Açılan bu pencerenin içerisinde arayacağımız ibare – type= “password” – ibaresi olacak.
Şifreyi Görünür Yapma

Password ibaresini “Text” şeklinde değiştirin.

  • Resimde gördüğünüz bu ibareyi bulduktan sonra “Password” yazan yere çift tıklayarak yerine “Text” yazmanız gerekmektedir. Daha sonra “Enter” tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
  • Bu adımı da başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra (*) şeklinde maskelenmiş olan şifre tamamen görünür olacak.

Şifreyi Görünür Yapma

  • Aslına bakılırsa buraya “Text” yazmadan da şifreyi görmenin bir yolu var. 6. Adımda bulunan resme dikkatli baktıysanız değiştirmeniz gereken ibarenin yanında “value” yani “değer” seçeneği görünüyor. Bunun içinde bulunan yazılar girilmiş olan şifreyi belirtiyor.

Yukarıdaki adımları uygulayarak şifreyi görünür yapma işlemini başarılı bir şeklide yerine getirebilirsiniz. Bu yöntem şimdiye kadar test ettiğimiz bütün sitelerde çalışmaktadır. Fakat bazı sitelerde veri isimleri farklı olmaktadır. Burada kilit nokta type= “password” ibaresini bulmaktır. Bu ibare bütün sitelerde ortak olarak kullanılmaktadır. En azından test edilen sitelerde bu şekilde kullanıldığı görülmüştür. Dilerseniz yukarıdaki adımları uygulayarak farklı sitelerde test edebilirsiniz.

Şifreyi Görünür Yapma Yöntemi Nasıl Kullanılır?

Bu yöntemi kullanabilmek için genellikle kişinin yanında olmanızın gerektiğini söylemiştik. Fakat amacınız kişiden habersiz bir şekilde şifreyi görünür yapma ise durumlar biraz değişmekte. Öncelikle bu içeriğin yalnızca eğitim amaçlı olduğunu ve böyle bir yöntemin varlığını duyurmak niyetini taşıdığını belirtmek isteriz. Yani bu yöntemi kullanarak herhangi birinin kişisel gizliliğini ihlal etmeniz durumunda suç işlemiş sayılırsınız. Şimdi dilerseniz yöntemi nasıl kullanabileceğinize değinelim:

  1. Öncelikle kişinin oturum açacağı sayfaya önceden erişim sağlayıp yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Bu sayede kişi şifresini girdiğinde doğrudan harf olarak ekrana çıkacaktır.
  2. Kişinin bilgisayarına uzaktan erişim sağlayabilir ve yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. (Bilgisayara uzaktan erişim sağlamak için birçok ücretsiz yazılım bulunmaktadır.)
  3. Şifresini öğrenmek istediğiniz kişi size güveniyorsa yanındayken bir bahaneyle bilgisayarı ele geçirebilir ve onu giriş yapmaya zorlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Instagram giriş sayfasında hazırlık yapıp daha sonra hesabına girmesini isteyebilirsiniz. Önemli bir şey göstereceğinizi veya onun hesabında bir gariplik olduğunu söyleyerek kişinin niyetinizi anlamasını engelleyebilirsiniz. Bunlar hem sosyal mühendislik saldırısı yaparken kullanılan yöntemlerdir.
  4. Ayrıca tüm bunları yaparken basit bir ekran kayıt uygulaması kullanabilirsiniz. Bu sayede şifrenin ne olduğuna daha sonra detaylı bir şekilde bakabilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemler sayesinde şifreyi görünür yapma yöntemini kullanabilirsiniz. Fakat kişinin haberi olmadan bu davranışı sergilemenin suç teşkil ettiğini her zaman aklınızda bulundurmalısınız. Siber güvenlik uzmanları ve siber güvenlik hakkında bilgilenmeye devam etmek için siber güvenlik blogu içinde gezinmeye devam edebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir