Wi-Fi Şifresi Paylaşma Sakıncalı Mı? Ortak İnternet Kullanımı Suç Olarak Sayılıyor!

Wi-Fi Şifresi Paylaşma
0
(0)

Gelişen dünyayla birlikte suçlarda giderek farklılaşmaktadır. İnternetin ve bilgisayarın icat edildiği ilk yıllarda siber güvenlik suçları bulunmuyordu. Fakat günümüzde internet dünyası ayrı bir dünya oldu ve içerisinde akla hayale gelmeyecek şekilde suçlar işlenebiliyor. Bundan dolayı Wi-Fi şifresi paylaşma konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Wi-Fi şifresi paylaşma sanıldığı kadar basite indirgenebilecek bir işlem değildir. Bunun bilincinde olmanızı siz değerli ziyaretçilerimizden rica etmekteyiz. Aksi durumda Wi-Fi şifresi paylaşma olayı başınıza bela olacaktır.

İnternet üzerinde işlenebilecek birçok suç bulunmaktadır. Bu suçların takibi IP adresleri üzerinden yapılmaktadır. Wi-Fi şifresi paylaşma konusuna dikkat etmediğiniz sürece işlenen bir suç sizin IP adresinizin üzerine kalacaktır. IP adresini kişisel kimliğiniz gibi düşünmeniz sizlerin yararına olacaktır. Nasıl kimlik bilgilerinizi tanımadığınız veya mesafeli olduğunuz kişilerle paylaşmıyorsanız Wi-Fi şifrenizi de paylaşmamanız gerekmektedir. Aksi durumda kötü niyetli bir kişi internet üzerinde bir suç işleyebilir ve bunun sonucunda başınız ağrıyabilir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız kesinlikle bu konuya ekstra özen göstermelisiniz.

Komşuyla Ortak Wi-Fi Kullanmak Suç Mu?

Kısaca cevap vermek gerekirse komşu ile ortak bir şekilde internet kullanmak suç teşkil eden davranışlar arasında yer almaktadır. Bu konunu Wi-Fi şifresi paylaşma ile bir ilgisi bulunmasa da ülkemizde bu durum oldukça yaygın olduğundan dolayı uyarı yapmak istedik. İnternet satın alırken bir sözleşme imzalarsanız veya onaylarsınız. Bu sözleşmelerde internet kullanımının bireysel kullanım için uygun olduğu belirtilmektedir. Yani sürekli olarak komşunuzla, arkadaşınızla veya bu tarz üçüncü şahıslarla Wi-Fi şifresi paylaşma suçtur.

Bu işlemin suç sayılmasının ardında yatan sebep ise yeniden internet dağıtımı olarak belirtiliyor. Yani düzenli olarak internet paylaşıldığında kurum sizin bu işten gelir elde ettiğinizi düşünüyor. Aslına bakılırsa bu kararı vererek pek de yanılmış olmuyorlar. Ülkemizde bulunan ailelerin büyük bir çoğunluğu komşularıyla ortak internet kullanıyor ve gelen faturayı da birlikte ödüyorlar. İnternet sınırsız olsa bile kişiler komşularından faturaya destek olmasını istiyor. Bu şekilde bir internet kullanımı ortaya büyük riskler çıkardığı gibi başlı başına suç olarak kabul ediliyor. Her ne kadar internet fiyatlarına zam üstüne zam geliyor olsa da ortak internet kullanımı varmanız gereken çözüm yolu değildir. İnternetinizi paylaştığınız kişinin internet üzerinde neler yaptığını asla tam anlamıyla kontrol edemezsiniz. Bundan dolayı internet üzerinde bir suç işlendiğinde ortak kullanılan internet kimin üzerineyse o da en az suçu işleyen kişi kadar suçlu sayılacaktır.

Wi-Fi Şifresi Paylaşma Tutuklanmanıza Sebep Olabilir!

Evet, yanlış duymadınız. Wi-Fi şifresi paylaşma her an evinize polis gelmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hiçbir suç işlememiş olsanız bile suçsuz olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir. Kulağa ne kadar vahim geliyor değil mi? Üstelik bazı suçlardan sonra IP adresiniz tespit edildiğinde doğrudan şüpheliler listesinde isminiz gözükecektir. Özellikle yasa dışı bahis oynama ve terör suçları gibi suçlarda doğrudan tutuklanmanız bile söz konusu!

Wi-Fi şifresi paylaşma gerçekten oldukça riskli ve başınıza büyük sıkıntılar açabilecek bir konudur. Bundan dolayı oldukça titiz davranmalısınız. Geçmişte yaşanan bazı olaylarda Wi-Fi şifresini paylaşmakta olan kişilerin de mahkemeye çıkarıldığını ve manevi tazminat ödediğini görmüş bulunmaktayız. Olayın riskini daha iyi anlamanız için bu örneği vermemiz gerektiğini düşündük. Üstelik söz konusu bu karar yalnızca bir “hakaret” suçunun sonucudur. Ortada çok daha ciddi suçlar olduğunda Wi-Fi şifresi paylaşmanın sonucu hapisle sonuçlanabilir.

Modeme Bağlanan Kişileri Görüntüleme

İçeriğimizi buraya kadar atlamadan okuyan kişiler genel olarak modeme kimler bağlı nasıl görebilirim? Sorusunu sormaktadır. Hatta yapılan aratmaların arasında modeme kimler bağlı programı şeklinde ibareler de bulunmaktadır. Öncelikle modeminize kimlerin bağlı olduğunu görmek için herhangi bir programa ihtiyacınız bulunmuyor. Bundan dolayı internet üzerinden adı sanı duyulmamış, riskli yazılımlar indirmemelisiniz. Bu yazılımların büyük bir çoğunluğu malware yani zararlı yazılım olarak adlandırılmaktadır. Dilerseniz linkleri kullanarak bu yazılımların nelere sebep olabileceğini öğrenebilirsiniz.

Modeme hangi cihazlar bağlı? Sorusunun cevabını arayan kullanıcılar aşağıdaki adımları inceleyebilir:

  1. Öncelikle her modem markasının kendi arayüzü olduğunu bilmelisiniz. Burada önemli olan kullandığınız internetin markası değil, kullandığınız modemin markasıdır.
  2. Kullandığınız modemin markasına bakarak internet üzerinden arayüzüne nasıl girileceğini öğrenmeniz gerekmektedir.
  3. Örnek vermek gerekirse Tp-Link marka bir modeminiz olsun. Bu modemin arayüzüne giriş yapmak için cihazın IP adresini aram çubuğuna yazmanız gerekmektedir.
  4. Ardından ENTER tuşuna basarak arayüzün bulunduğu sayfaya gitmelisiniz.
  5. Daha sonra belirlenen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açmalısınız. Bu bilgiler modem kurulurken sizler tarafından belirlenmektedir. Bazı modemlerde varsayılan olarak kullanıcı adı ve şifre bulunmaktadır.
  6. Modemin arayüzüne eriştikten sonra genellikle “Kablosuz” seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneğin altında internetinize bağlı olan kişilerin cihazlarının ismi ve ne tür bir bağlantı sağladığı görülmektedir. Bazı modem arayüzlerinde bu bölüm bulunmakta. Bundan dolayı araştırmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda Wi-Fi şifresi paylaşma durumunun ne kadar sakıncalı olabileceğinden ve internetinize kimlerin bağlı olduğunu nasıl öğrenebileceğinizden bahsettik. Siber güvenlik hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız siber güvenlik blogu içinde gezinebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir