Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur?

5
(2)

Online işlemlerin ve dijitalleşmenin artması ile birlikte siber güvenlik alanında alınan önlemlerde artmaktadır. Siber güvenliğin arttırılması amacıyla bilişim sistemlerine yönelik yapılan hack girişimleri ise sızma testi veya penetrasyon testi olarak adlandırılmaktadır. Sızma testi aşamalarında birçok pratik ve teorik bilgiye gereksinim duyulmaktadır. Bu ve benzeri testlerin sızma testi uzmanları tarafından yapılması oldukça önemlidir. Son yıllarda siber güvenliğin temelini oluşturduğunu düşündüğümüz sızma testinin önemi her geçen gün kendisini göstermektedir. Bu nedenle Siber güvenlik uzmanı olarak son yıllarda sızma testi uzmanı nasıl olunur? Soruları ile karşılaşmaktayız.

Bu yazımızda sizlere sızma testi uzmanı nasıl olunur? Veya siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü nasıl olunur? Konularında bilgiler vereceğiz yazımızın meslek tercihlerinizde sizlere yol göstereceğini umut etmekteyiz. Ancak öncelikle sızma testi nedir? Sızma testi uzmanı nedir ve sızma testi eğitimi nedir? Konularında kısaca bilgiler verelim.

Sızma Testi Nedir?

Siber güvenliğin tam olarak sağlanmasında bilişim sistemlerine hacker gözü ile bakmak en etkili bir yöntemdir. Bu ise genellikle sızma testi veya diğer bir adı ile penetrasyon testi ile mümkündür. Siber güvenliğin öneminin her geçen gün artmasının karşısında bu gün birçok web uygulama ve mobil uygulamada sızma testi zorunla hale gelmiştir. Bu zorunluluk bir kez daha sızma testinin önemini bizlere göstermektedir. İşletme ve kuruluşlarda kullanılan her türlü bilişim sistemlerin karşı yapılan hack işlemleri sızma testi olarak adlandırılmaktadır.

Ancak kötü amaçlı şekilde yapılan hack girişimleri ile sızma testini bir birinden ayıran en önemli özellik sızma testinin esasen herhangi bir hack amacı ile yapılmamış olmasıdır. Sızma testleri hack girişimlerinin aksine tamamen sistemdeki siber açıklıkların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacı ile sızma testi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Görüldüğü gibi her iki işlemde uygulanan teknikler benzer olsa da amaçları itibariyle birbirinden ayrılmaktadırlar.

Sızma Testi Uzmanı Nedir?

Dijital dünyada bilişim sistemlerinin güvenliği her geçen gün armasının paralelinde siber güvenlik alanında da her gün çeşitli gelişmeler meydana gelmektedir. Önceleri daha çok siber güvenlik uzmanı olarak genel bir tabir kullanılmakta iken bu gün yavaş yavaş sızma testi uzmanlığı ayrı bir meslek kolu olma yolunda ilerlemektedir. Yukarıda sızma testi nedir? Başlığında belirtmiş olduğumuz testleri yapmakla yetkili ve görevli kişiler uygulamada sızma testi uzmanı olarak adlandırılmaktadır.

Sızma Testi Uzmanı Ne İş Yapar?

Günümüzde siber güvenlik adına hizmet veren meslekler genellikle; Siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı, Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü, bilişim personeli gibi farklı isimlerle anılmaktadırlar. Sızma testi uzmanları da genellikle siber güvenlik veya bilişim personeli olarak adlandırılmaktadırlar. Ancak isminden de anlaşılacağı üzere siber güvenlik alanında oldukça farklı bir görev üstlenmiş bulunmaktadırlar. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının bilişim alanında ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Sızma Testi Eğitimi Nedir?

Bu gün siber güvenlik alanında eğitim veren üniversiteler, online platformlar veya özel eğitim kurumlarında siber güvenlik alanında sızma testi eğitimi ayrıca ders konusu yapılmaktadır. Bu alanda sadece sızma testine yönelik pratik ve teorik tüm eğitimler sızma testi eğitimi olarak adlandırılmaktadır.

Sızma Testi Zorunlu Mudur?

Yasalarımızda sızma testini zorunlu kılan bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak kişisel verilerin korunması ve gizliliği konusunda zorunluluk bulunmaktadır. Bilişim sistemlerinde kullanılna verilerin %80’i ise kişisel veri niteliğindedir. Bu bilgiler doğrultusunda sızma testi zorunlu değil gibi anlaşılmaktadır. Bunun karşısında kişisel verilerin korunması bir zorunluluktur. Bu doğrultusunda dolaylı da olsa sızma testi zorunlu olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur?

Siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı veya siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü meslekleri artık geleceğin meslekleri arasında sayılan mesleklerdendir. Buna bağlı olarak sızma testi uzmanı nasıl olunur? Soruları özellikle son yıllarda oldukça merak konusu olmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi sızma testleri genel olarak siber güvenlik alanında yapılmaktadır. Bu nedenle sızma testi uzmanı nasıl olunur? Sorusuna verilen cevaplar ile siber güvenlik uzmanı nasıl olunur? Sorusuna verilen cevaplar genel olarak benzerlik göstermektedir. Ülkemizde siber güvenlik personeli yetiştirmek adına eğitim veren üniversiteler ve bölümler genel olarak aşağıdaki gibidir.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümleri 2023 yılında yeni eğitime başlamış bölümlerdendir. 2023 yılında 4 üniversitede toplam 100 kontenjan ile eğitime başlayan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümü yoğun bir ilgi görmüştür. Ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Bilişim alanında özellikle İngilizcenin önemi düşünülerek 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi verimlektedir. Ders müfredatları incelendiğinde ayrıca sızma testi uzmanı yetiştirme konusuna da önem verdikleri görülmektedir.

Adli Bilişim Mühendisliği

Siber güvenlik uzmanı olma adına tercih edilebilecek bir başka bölüm ise adli bilişim mühendisliğidir. Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümlerine benzer şekilde eğitimler verilmektedir. Daha çok siber suçlara yoğunluk verilmiş olup daha çok dijital verilerin incelenmesi konusunda Adli Tıp Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı bünyelerinde çalıştırılmak üzere personeller yetiştirme amacı güdülmektedir.

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

siber güvenlik uzmanı yetiştirme adına eğitim veren bir başka akademik bölüm ise bilgi güvenliği teknolojisidir. İsminden de anlaşılacağı üzere bilişim sistemlerinin güvenliği konusunda gerekli eğitimler verilmektedir. Siber güvenliğin temelini sızma testleri oluşturduğu düşünüldüğünde bilgi güvenliği teknolojisi bölümlerinde kısmen de olsa sızma testi konusunda da eğitimler verilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Adli bilişim mühendisliği, siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü ya da bilgi güvenliği teknolojisi bölümlerine nazaran siber güvenlik alanında verilen eğitimler daha azdır. Buna rağmen yine de sızma testi uzmanları yetiştirme adına tercih edilen bölümlerdendir.

Görüldüğü gibi sızma testi uzmanı nasıl olunur? Soruna verilen cevaplar oldukça çeşitlilik göstermektedir. Lisans veya ön lisans olarak eğitim veren bu bölümler haricinde;

  • Bilgisayar Bilimleri
  • Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
  • Kontrol ve Otomasyon Sistemleri
  • Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Geliştirme
  • Yapay Zeka Mühendisliği
  • Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği

Gibi bölümlerden mezun olunması durumunda da siber güvenlik uzmanı olabilme adına bir adım atılmış sayılacaktır. Bunların haricinde ise bilgi teknolojileri kurumu aracılığı ile benzer eğitimler verilmektedir. Yapılan online eğitimler sonrasında alınacak sertifikalara bağlı olarak sızma testi uzmanı olunması mümkündür. Sadece bu konuda eğitim veren kuruluşlar bulunmamaktadır. İlerleyen yıllarda tamamen sızma testlerine ağırlık vererek bu alanda uzman yetiştirecek bölümlerin de üniversitelerde faaliyete geçeceğini düşünmekteyiz.

Sızma Testi Kimler Yapabilir?

Sızma testleri oldukça önemli ve teknik bir konudur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sızma testi konusunda gerekli eğitimleri almış kişilerce yapılması önemlidir. Ayrıca her meslekte olduğu gibi sızma testi uzmanlığında da tecrübe önemli bir yere sahiptir. Genel olarak sızma testleri siber güvenlik uzmanlarınca yapılmaktadır. Ancak bu konuda ayrıca teorik ve pratik eğitimleri almış kişilerce sızma testi yapılması daha etkili bir olacaktır.

Sızma Testi Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Sızma testi nedir, sızma testi uzmanı nasıl olunur? Sorularına cevaplar verdikten sonra bu alanda merak edilen sızma testi uzmanı ne kadar maaş alır? Sorusuna da cevap vermemiz gerekmektedir. Özellikle kamu kurumlarında henüz göreve başlayan sızma testi uzmanları ortalama 25.000 TL ile işe başlamaktadır. Kıdem, derece ve eğitim durumuna göre bu miktar 35.000 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Ancak daha çok bankacılık ve finans sektöründe çalışan siber güvenlik uzmanı konusunda durum farklıdır. Bu ve benzeri kurumlarda sızma testi uzmanları maaşları 30.000 TL ile 70.000 TL arasında değişebilmektedir. Görüldüğü gibi genel geçerli bir miktar belirtmemiz oldukça zordur. Bu alanda kariyer sahibi olmak isteyenlerin pratik eğitimlerin verildiği bölümlerden mezun olmaları önemlidir. Devamında bu alanda tecrübe edinmiş olmaları gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir