Sızma Testi Fiyatları

5
(1)

Sızma testleri birbirinden farklı değişik aşamalarda gerçekleştirilen bir işlemdir. Daha çok sızma testi fiyatları testin uygulandığı sisteme ve sızma testinin kapsamına göre değişmektedir. Özellikle kişisel kullanıma mahsus sistemlerde sızma testi fiyatları 300 – 500 Dolar civarında olabilmektedir.

Bu miktarlar sızma testinin uygulanacağı sisteme ve tekniklere göre 1000 – 5000 dolarlara kadar da ulaşabilmektedir. Görüldüğü gibi sızma testi fiyatları konusunda genel bir miktar belirtmemiz oldukça zordur. Bu nedenle kendi sistemimize uygun bir sızma testi için siber güvenlik uzmanından destek almanız önerilmektedir.

Sızma Testi Nedir?

Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki sızma testi (penetrasyon testi) siber güvenliğin temelini oluşturmaktadır. Siber risklerin önlenmesi bu konuda gerekli tedbirlerin alınması adına en etkili yöntem sızma testleridir. Bu kısa bilgilendirmeden sonra sızma testi nedir sorusuna özetle;

“Bilişim sistemlerine ve ağlarına yetkisiz bir şekilde düzenlenen bir çeşit siber saldırıdır”

Yapılan tanımdan sızma testinin bir çeşit hack girişimi olduğu anlaşılmakta ise de; Amaç siber güvenliğin sağlanması olması nedeniyle kötü niyetli hack girişimlerinden ayrılmaktadır. BlackBox sızma testi, GreyBox sızma testi ve WhiteBox sızma testi olarak birbirinden farklı sızma testi türleri vardır. Sızma testi fiyatlarına etki eden en önemli unsur ise yapılacak olan sızma testi türüdür.

Sızma Testi Neden Yapılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi sızma testlerindeki temel amaç siber güvenliktir. Saldırı yöntemlerinin bilinmeden tam olarak siber güvenliğin sağlanamayacağı mantığı doğrultusunda yapılan bir uygulamadır. Bilişim sistemleri ve ağlarına yönelik yapılacak olan bir saldırının siber risk taşımasından önce tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amaçlanmaktadır.

Siber güvenlik açısından önemli olduğu kadar bilişim sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması içinde yapılmaktadır. Şöyle ki penetrasyon testleri sırasında siber risklerin tespit edildiği kadar sistemde olan mantık hatalarının da tespit edilmesi mümkündür. Bu hataların giderilerek gerekli güncellenmelerin yapılması bilişim sistemlerinin sağlıklı çalışması açısından bir zorunluluktur.

Sızma Testi Zorunlu Mu?

Siber güvenlik uzmanı alanında en sık karşılaştığımız soruların başında sızma testi zorunlu mu? Sorusu gelmektedir. Bazı durumlar haricinde ülkemizde sızma testini zorunlu kılan bir uygulamanın olduğunu söyleyemeyiz. Ancak herhangi bir hack girişimi sonrasında veri kayıpları ile karşılaşmak mümkün olduğu gibi sistemimizde bulunan verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi de mümkündür. Bu durumda ihmalleri tespit edilen yöneticiler hakkında idari cezalar uygulanması öngörülmüştür.

Ancak bazı durumlarda sıza sızma testi zorunluluğu bulunmaktadır. Zorunlu olduğu durumlarda ise bu testlerin konusunda gerekli sertifikalara sahip kişilerce yapılması gerekmektedir. (TSE sızma testi sertifikası) Sızma testinin zorunlu olduğu durumlar ile diğer koşullarda yapılan testlerde ise sızma testi fiyatları büyük oranda değişiklik göstermektedir.

Sızma Testinin Zorunlu Olduğu Durumlar

Bankacılık Denetleme Kurulu çerçevesinde faaliyette bulunan kuruluşların kullandıkları sistemlere belirli aralıklarla sızma testi yapılması zorunludur. Bunun haricinde daha çok e-ticaret sitelerinde kullanılan güven damgası sertifikası alınması için de başvuru öncesi güven damgası sızma testi yapılması gerekmektedir.

Sızma Testi Kim Yapar?

Sızma testi konusunda yetkili ve görevli kişiler  genellikle “sızma testi uzmanı” olarak adlandırılmaktadır. Bu gün özellikle finans kuruluşları ile kamu kurumları içerisinde siber güvenlik kadrolarından başka sızma testi uzmanı da görev almaktadırlar. Bunun haricinde her geçen gün sızma testi konusunda hizmet veren özel kuruluşların sayısı artmaktadır. Ancak sızma testi fiyatları konusunda genel bir ücret tarifesi oluşturulmuş değildir.

Sızma Testi Uzmanı

Siber güvenlik alanında meydana gelen gelişmeler bu alanda ayrıcı bir uzmanlık alanının doğmasına neden olmaktadır. Bunlardan birisi de sızma testi uzmanıdır. Her ne kadar ülkemizde bu ayrım tam olarak anlaşılmamış ise de; siber güvenlik alanında eğitim veren kuruluşlarda sızma testleri ayrı bir kategori altında eğitimlere tabi tutulmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgilere sitemizde mevcut “sızma testi uzmanı nasıl olunur?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Sızma Testi Yapan Firmalar

Siber güvenliğin öneminin artmasının paralelinde bu konuda hizmet veren kurumlardada son yıllarda bir artış gözlemlenmektedir. Sadece bilişim sistemlerinde kullanılan networklara sızma testi uygulanabileceği gibi sistemin tamamına da detaylı sızma testi uygulanabilmektedir. Bu nedenle sızma testi fiyatları konunda genel bir tarife uygulanması oldukça zordur. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi zorunlu bir şekilde yapılması gerekmekte olan sızma testlerinde TSE onaylı sızma testi yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan testin TSE onaylı olması dikkate alınarak sızma testi yapan firmalar seçilmesi gerekmektedir.

TSE Onaylı Sızma Testi Uzmanı

Sızma testinin zorunlu olduğu durumlarda testi yapan uzmanın TSE onaylı sızma testi uzmanı olması zorunluluğu da bulunmaktadır. Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen kısa eğitimler ve sınavlar sonrasında birbirinden farklı TSE onaylı sızma testi uzmanı sertifikası almak mümkündür. Uzmanın meslekteki tecrübesine ve eğitim durumuna göre farklı derecelerde TSE onaylı sızma testi sertifikası düzenlemektedir.

  • Stajyer Sızma Testi Uzmanı
  • Kayıtlı Sızma Testi Uzmanı
  • Sertifikalı Sızma Testi Uzmanı
  • Kıdemli Sızma Testi Uzmanı

Sızma Testi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Sızma testi fiyatları konusunda daha çok sızma testi türü ve testin niteliğine göre ayrım yapılmaktadır. Örneğin BlackBox sızma testi fiyatları ile WhiteBox sızma testi fiyatları arasında fark olması gayet normaldir. BlackBox sızma testi bilindiği üzere sızma testi uzmanının testin uygulanacağı sistem hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan yapıldığı testlerdir. Buna karşın WhiteBox sızma testinde ise yetkiliye sistem hakkında bir takım bilgiler verilmektedir. Her iki durumda da harcanan emek ve zaman farklıdır. Buna bağlı olarak testin türlerine bağlı olarak sızma testi fiyatları değişmektedir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir