Keylogger Nedir, Ne İşe Yarar?

Keylogger Nedir, Ne İşe Yarar?
0
(0)

Siber güvenlik alanına ilgi duyan her kişi hayatında en az bir kez keylogger terimini duymuştur. Bunu duyan kişiler genel olarak internet üzerinde keylogger nedir, ne işe yarar? Gibi soruların cevabını aramaktadır. Siz değerli ziyaretçilerimizin bu merakını gidermek adına keylogger, diğer bir adıyla klavye dinleme sistemi hakkında merak edilen bütün soruları cevaplandıracağız. Yazımızı okumaya devam ederek aklınıza takılan bütün sorulara cevap bulabilirsiniz. Buna ek olarak siber güvenlik blogu içinde daha farklı içeriklere de göz atabilirsiniz.

Keylogger Nedir?

Dilimize klavye dinleme sistemi olarak geçen ve genel olarak keylogger olarak anılan bu sistem temelinde klavyede basılan tuşların yakalanmasını hedefler. Yani keylogger nedir? Sorusuna verilebilecek en basit ve etkili cevap, casus yazılım olduğudur. Bu yazılım sayesinde klavyede tuşlanan bütün harfler belirli bir metin dosyası oluşturularak kaydedilmektedir. Bu sayede kullanıcının bilgisayar üzerinde, klavye kullanarak yaptığı bütün işlemler deşifre olmaktadır. Genel olarak kişisel bilgilerin çalınması ve kimlik avı saldırılarında kullanılmaktadır. Fakat tek amacı bu değildir.

Keylogger sisteminin ortaya çıkarılmasındaki tek amaç casusluk yapmak değildir. Buna ek olarak insanların bilgisayar üzerinde daha çok hangi hizmetlerden yararlandıklarını, ne amaçla hangi siteleri kullandıklarını, insanlar ile bilgisayar arasındaki etkileşimin genel olarak nasıl şekillendiğini öğrenmek için de kullanılma şansı vardır. Fakat tabii ki genel olarak insanlar kötü amaçlar için bu sisteme başvurmaktadır.

Yasal Keylogger Yazılımları ve Amaçları

Keylogger nedir? Sorusunun cevabını arayan kişiler genel olarak yalnızca kötü ve casus yazılımlara odaklanmaktadır fakat bu yazılımların tek amacı insanlara zarar vermek değildir. Buna ek olarak birçok yararlı keylogger yazılımları da bulunmaktadır. Bu yazılımların temel amaçları aşağıdaki gibidir:

  1. Ebeveyn Kontrolü: İnternet sanıldığı kadar temiz ve güvenli bir ortam değildir. Bu uyarı genel olarak yetişkinlere yönelik içerikler için yapılsa da internet üzerinde bulunan tek tehdit bu değildir. Çocuklarınızın küçük yaşlarda karşılaşmaması gereken her türlü içeriği engellemek veya çocuğunuzun gündelik yaşamında hangi internet sitelerini kullandığı öğrenmek için bu yazılımlara başvurmanız mantıklı olacaktır.
  2. Şirket Güvenliği: Kurum, kuruluş veya şirketlerde çalışan kişilerin bilgisayarlarda neler yaptığı son derece önemlidir. İş ortamında yapmaması gereken aratmaları yapan çalışanlarınızı bu yazılımlar sayesinde gafil avlayabilirsiniz. Bilinçsiz bir kullanıcı şirketinize büyük zararlar verebileceğinden dolayı bu tarz bir yazılımı şirket bilgisayarlarına kurmak son derece yararlı olacaktır.
  3. Kişisel Bilgisayar Kontrolü: Evinizde bulunan bilgisayarınızın sizin dışında kullanılıp kullanılmadığını anlamanın en güvenilir yolu bir keylogger yazılımı kurmaktan geçer. Bu sayede bilgisayarınızı sizin dışında kimin ve hangi amaçlarla kullandığını öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki alanda siz değerli ziyaretçiler için yararlı olan keylogger yazılımlarının ne amaçlarla kullanıldığını listeleyerek anlatmaya çalıştık. Fakat tabii ki bu keylogger yazılımları belirli şirketler tarafından, güvenli ortamda oluşturulmuş ve elde edilen verilerin şifrelenerek saklandığı keylogger yazılımlarıdır. Virüs olan ve casusluk yapmak amacıyla kullanılan keylogger yazılımları ile karıştırılmaması gerekmektedir. Yukarıdaki alana göz atarak keylogger nedir? Sorunuza da cevap bulabilirsiniz.

Keylogger Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Bu soru keylogger nedir? Sorusundan sonra internet üzerinde araştırılan diğer bir sorudur. Aslına bakılırsa ustaca hazırlanmış ve bir yazılımın içine gömülmüş olan bu sistemi anlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Fakat bilgisayarınızda keylogger olup olmadığını anlamak için aşağıdaki alanda sıralanan maddeleri uygulayabilirsiniz: (Not: Keylogger yalnızca bilgisayarlar için değil telefonlar için de büyük bir risktir. Keyloggerlar her cihaz için aynı mantıkta çalışır.)

  1. Öncelikle bilgisayarınızda bulunan “Görev Yöneticisi”ne giriş yapmanız gerekiyor.
  2. Bu alana ctrl + alt + del tuş kombinasyonunu yapmanız yeterli olacaktır.
  3. Daha sonra karşınıza gelen ekrandan “İşlemler” sekmesine tıklayın.
  4. Bu alanda services.exe ibaresini bulmanız gerekecek. Bu ibarenin yanında bulunan “Kullanıcı Adı” alanında “System” yazılı olması gerekiyor.
  5. Eğer sistem yerine farklı bir kullanıcı adı bulunuyorsa sisteminizde keylogger olma ihtimali vardır.

Yukarıdaki alanda bulunan maddeler temel olarak bir keylogger yazılımının nasıl anlaşılacağını açıklamaktadır. Tabii ki bu maddeler her zaman doğru sonuç vermeyecektir. Bundan dolayı en sağlıklısı kaliteli ve güvenilir bir antivirüs yazılımı ile tarama yapmak olacaktır.

Keylogger Nasıl Silinir?

Bilgisayarınızda bir keylogger yazılımı olduğuna eminseniz kişisel bilgilerinizi asla o bilgisayarda tuşlamayın. Bazı kişiler ekran klavyesi kullanmanın bu yazılımlardan kaçmak için mantıklı bir yol olduğunu düşünür. Aslına bakılırsa bu doğru sayılır fakat riske girmemek için hiçbir şekilde bilgisayarı kullanmamanızı ve kişisel bilginizi girmemenizi tavsiye ederiz.

Daha sonra iyi şekilde çalıştığını düşündüğünüz bir antivirüs yazılımını bilgisayarınıza kurun ve tarama gerçekleştirin. Bu tarama sonucunda yazılım, virüsü otomatik olarak bilgisayarınızdan kaldıracaktır. En iyi ücretsiz antivirüs yazılımları için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. Antivirüs yazılımlarını crack olarak indirmeyi (hiçbir yazılımda olmayacağı gibi) aklınızdan asla geçirmeyin. Aksi durumda keyloggerdan daha büyük tehlikelerle uğraşmanız gerecektir. Başınıza daha büyük sıkıntıların gelmesi ise kaçınılmazdır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir