Siber Güvenlik ve Yapay Zeka

0
(0)

Bilindiği gibi siber güvenlik alanında ne önemli unsur verilerdir. Bilişim alanındaki gelişmeler ve verilerin dijital ortama taşınması nedeniyle önceleri megabayt hatta kilobayt olarak ölçülen veriler bu gün zettabayt boyutuna ulaşmıştır. Bunun beraberinde de siber risklerde de orantılı bir artış gözlemlenmiştir. Bu verilerin korunmasında doğal olarak eski teknolojiler yetersiz kalmaktadır. Siber güvenlik ve yapay zeka bu aşamada birbirine destek uygulamalar olarak kullanılmaktadır.

Teknoloji alanındaki hızlı değişimleri siber güvenlik ile pekiştirmek için hızlı ve dinamik uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Burada yapay zekanın sunmuş olduğu kolaylıklar siber güvenlikte de dikkati çekmektedir. Günümüz koşulları dikkate alındığında siber savunmaların geliştirilmesinde en etkili yöntem yapay zeka olduğunu söyleyebiliriz. Bu ün bir çok sızma testi uzmanı, siber güvenlik uzmanı veya siber güvenlik operatörü bu alandaki çalışmalarında yapay zekayı kullanmaktadırlar. Bu nedenle siber güvenlik ve yapay zekanın birbirlerini destekleyici bilimler olduğunu söyleyebiliriz.

Yapay Zeka Nedir?

Siber güvenlik ve yapay zeka arasındaki ilişkiye değinmeden önce her iki kavramı ayrı ayrı ele almakta fayda vardır. Yapay zeka; İnsanlar vasıtasıyla yapılabilecek işlemlerin geliştirilen yazılımlar sayesinde yapılmasına olanak sağlayan bir çeşit uygulamadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi bir çok alanda yapay zeka uygulamalarından faydalanmak mümkündür. Yapay zeka son yıllarda dikkatleri üzerinde çekmiş ise de; Aslında bilgisayarlar ve internetin insan yaşamına girdiği zamanlara kadar eski bir tarihi vardır. İlk olarak hazırlanmış işletim sistemlerinde dahi yapay zekaya rastlamak mümkündür.

Yapay Zeka Uygulama Alanları

Farkında olmasak da gün içerisinde en basit rutin işlerimizde dahi yapay zeka teknolojisinden yararlanmaktayız. Eğitim hayatından iş hayatına, kullanmış olduğumuz otomobillerden bankamatiklere kadar bir çok alanda yapay zekanın izleri mevcuttur. Bu yaygın kullanım göz önüne alındığında siber güvenlik ve yapay zekanın birbirleri ile ilişkisi öne çıkmaktadır. Bunların haricinde en sık rastlanılan yapay zeka uygulama alanları;

  • E-ticaret
  • Eğitim / Öğretim
  • Endüstri ve Sanayi
  • Kamu Kurumları
  • Tıp
  • Siber Güvenlik
  • Sesli Asistanlar
  • Muhakeme

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bir çok alanda yapay zekadan faydalanmaktayız. Son olarak belirtmiş olduğumuz “muhakeme” alanında son yıllarda birçok ülkede de kullanılmaktadır. Her ne kadar yaygın bir kullanıma sahip olmasa da muhakeme gerektiren işlemlerde de yapay zeka öne çıkmaya başlamıştır.

Siber Güvenlik Nedir?

Cep telefonları, bilgisayarlar, sunucular ve benzeri çoğu elektronik sistemler ile bu sistemlerin arasındaki iletişimi sağlayan ağların siber saldırı gibi kötü amaçlı saldırılardan korumak için gerçekleştirilen faaliyetler siber güvenlik olarak adlandırılmaktadır. Görüldüğü gibi bu bileşenlerin hemen hemen hepsi içerisinde yapay zeka barındırmaktadır. Buna bağlı olarak siber güvenlik ve yapay zeka alanındaki gelişmeler orantılı olarak devam etmektedir.

Siber Güvenlikte Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka uygulamaları sayesinde daha etkili bir siber güvenlik sağlanmaktadır. Tehdit algılama, denetim, otomasyon veya nesneleri interneti alanlarında siber güvenliğin sağlanması önemli olduğu kadar bu tür uygulamaların yapay zeka sayesinde gerçekleştirildiğini unutmamak gerekir. Yapay zeka uygulamaları sayesinde zettebayt boyutuna varan verilerin izlenmesi ve güvenliği daha kolay olmaktadır. Ayrıca bilişim sistemlerindeki olağan dışı gerçekleşen davranışları herhangi bir risk unsuru haline gelmeden yapay zeka sayesinde tespit edilebilmektedir.

Yapay Zeka Sayesinde Zararlı Yazılım Tespiti

Zararlı yazılımlar bilişim sistemlerine yönelik en sık karşılaşılan tehdit unsurlarından sadece birisidir. Dolayısıyla bu risklerden korunmak bilişim sistemlerinin güvenliği için önemlidir. Zararlı yazılımların temel amacı verileri yok etme, bilişim sistemlerini bozma ya da işlevsiz hale getirmektir. Yapay zeka uygulamaları gibi zararlı yazılımlar da belirli kodlardan oluşan uygulamalardır. Zararlı yazılımların bulaşmış olduğu sistemler kendisini anormal davranışlar sergileyerek bu konuda bizlere ipucu vermektedir. Bu normalin dışındaki davranışlarda yapay zeka uygulamaları sayesinde tespit etmek daha kolaydır.

Siber Güvenlik İçin Hangi Programlama Dillerini Bilmeliyim?

Yazılım mühendisliği, yapay zeka, robotik kodlama veya siber güvenlik gibi alanlarda en sık karşılaşılan sorulardan birisi “… hangi programlama dili ile başlamayalım?” sorudur. Önceleri oldukça kısıtlı olan programlama dilleri bu gün sayılarını kat kat arttırmıştır. Bu konudaki alternatiflerin yoğunluğu da yapay zeka ve siber güvenlik içinde geçerlidir. Bu gün en sık kullanılan ve kendinizi geliştirmeye daha elverişli olduğunu düşündüğümüz ve siber güvenlik ile yapay zeka uygulamalarında etkili olan kodlama dilleri;

  • Python
  • C++
  • Java
  • JavaScript
  • Scala

Yukarıda belirtmiş olduğumuz programlara dilleri yapay zeka konusunda elverişli olduğu kadar siber güvenlik konusunda da bizlere oldukça kolaylık sağlamaktadır. Siber güvenlik uzmanı olarak bizim sizlere tavsiyemiz Python’dur. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle geliştirilmeye açık olup diğer kodlama dillerine nazaran daha kolay bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle bu konudaki ilk çalışmalarınıza python kodlama dili ile başlamanızı tavsiye ederiz. Zamanla kendimizi geliştirmemize müteakip diğer programlama dillerinde de kendimizi geliştirmemiz mümkündür.

Yapay Zeka Finansal Dolandırıcılığı Önlüyor?

Siber tehditler ve zararlı yazılımlar daha çok menfaat temin etme amacına hizmet etmektedirler. Bunların başında da bankacılık işlemleri gelir. Günümüzde birçok bankacılık işlemlerini saniyeler içerisinde şubelere gitmeden bilgisayarımızdan hatta mobil şube sayesinde cep telefonlarımızdan yapabilmektedir.

Bu durum elbette ki beraberinde siber riskleri de doğurmaktadır. Ancak yapay zeka uygulamaları sayesinde bu riskler en aza indirilerek daha güvenli olmamızı sağlamaktadır. Örnek olarak açıklamak gerekirse bankacılık şifresinin art arda yanlış olarak girilmesi sonucu hesabımızın bloke olması, ya da olağanın dışında hesap hareketleri sonucunda güvenlik önlemlerinin alınması, çift taraflı doğrulama gibi tüm bu uygulamalar yapay zeka sayesinde gerçekleşmektedir.

Yapay Zeka Mı? Siber Güvenlik Mi?

Siber güvenlik ve yapay zeka konusunda her geçen gün gelişmeler hızla ilerlemektedir. Gerek yapay zeka gerekse siber güvenlik alanında da verilen eğitimler de artarak devam etmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar her iki meslek kolunun da geleceğin meslekleri arasında yer aldığı yönündedir. Yukarıda da yapmış olduğumuz bilgilendirmelerden de anlaşılacağı üzere her iki bilim de birbirleri ile yakından ilişkilidir. Örneğin siber güvenlik alanında daha etkili olabilmek için de kısmen yapay zeka veya kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Benzer şekilde yapay zeka uygulamalarının da siber risklere karşı güvenli olması için siber güvenlik konusunda da kısmı bilgiye sahip olmak gerekmektedir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir