Network Uzmanı; Yeni Kariyer Yolu

NETWORK UZMANI
NETWORK UZMANI
0
(0)

Network uzmanı bilişim sektöründe ağların güvenliği, ağların kurulumu ile beraber network ağlarının performansı ve verimliliği konusunda görevli kişilerdir.

Siber saldırıların birçoğu ağ ve network zafiyetleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu kişiler sadece network ağlarının güvenliğinden sorumlu olmayıp, bu ağları tasarlamak, altyapısını oluşturmak, yönetmek de network uzmanının görevleri arasında yer almaktadır. Görüldüğü gibi network uzmanları, siber güvenlik açısından kritik bir görevler üstlenmişlerdir.

Siber tehditler her geçen gün artış göstermektedir. Bu durumda bu alanda farkla meslek kollarının doğuşuna neden olmaktadır. Network uzmanları da bu mesleklerden sadece birisidir. Kariyer yolunda sizlere yol göstereceğini düşündüğümüz, network uzmanı nasıl olunur? Network uzmanlarının görevleri ve network uzmanı maaşları konusunda edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaştık.

Network Uzmanı Nedir?

Genellikle işletme ve kuruluşlarda bilişim sistemlerinin kullanmış olduğu ağ bağlantılarının güvenliğinde görevli kişiler network uzmanı olarak adlandırılmaktadır. Sadece bu ağların güvenliğinden sorumlu olmayıp, bunun dışında bu ağların kurulumu ve çalışma performansından da network uzmanları sorumludur.

Network Uzmanının Görevleri

Temel görevi siber güvenlik açısından network ağlarının güvenliğidir. Ancak bunların dışında da network ile bağlantılı farklı görevleri vardır. Network uzmanlarının görevlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Ağ Güvenliğinin Sağlanması

Ağ güvenliğinin sağlanması network uzmanların en belirgin görevidir. Network ağındaki trafik sürekli kontrol edilerek siber güvenlik için zararlı aktiviteler tespit edilir. Bu ağları tehdit eden siber riskler konusunda gerekli önlemleri almak yine network uzmanlarının görevleri arasında yer almaktadır.

Ağ Alt Yapısının Oluşturulması ve Kurulması

İşletme kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ağ alt yapılarını oluşturarak kurulumun yapılmasında da görevlidirler. Network ağları oluşturulurken güvenlik duvarı ve gerektiğinde firewall seçiminde de karar vermektedirler.

Ağ ve Performansın İyileştirilmesi

Ağ güvenliğini tehdit eden unsurlardan birisi de performans eksikliğidir. Bu nedenle ağ ve performansın iyileştirilmesi network uzmanlarının görevleri arasında yer almaktadır.

Ağ Sorunlarının Tespit Edilerek Çözümlenmesi

Bilişim sistemlerindeki meydana gelebilecek aksaklık ve arızların başında ağ ve network arızaları gelmektedir. Bu konuda eğitim almış olan network uzmanları ağ sorunlarının tespit edilerek çözümlenmesi konusunda da görevlidirler.

Network Uzmanı Nasıl Olunur?

Siber güvenlik uzmanı ve sızma testi uzmanı konusunda olduğu gibi network uzmanı nasıl olunur? Sorusuna verilen cevaplarda farklılık göstermektedir. Bu konuda da çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Ülkemizde network uzmanları yetiştirme adına verilen eğitimler genel olarak aşağıdaki gibidir.

  1. Bilgisayar Mühendisliği
  2. Network Mühendisliği
  3. Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu
  4. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  5. Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bölümlerin herhangi birisinden mezun olmak kısmen ağ güvenliği uzmanı olmak için yeterlidir. Ancak ağ güvenliğinin sağlanması kendi alanında ayrı bir uzmanlık gerektiren konu olması gerektirmektedir. Bu nedenle ayrıca network konusunda eğitimler de alınması zorunludur.

Network Uzmanı Hangi Eğitimleri Almalıdır?

  1. Comp TIA Network
  2. Cisco Certifiedn Network (CCNA)
  3. Certified Etik Hacker
  4. Temel Ağ Teknolojileri
  5. Sistem Uzmanlığı Eğitimleri (MCSA)

Kıdemli Network Uzmanı

Bir çok meslek kolunda olduğu gibi network uzmanlığı konusunda da “kıdem” gibi uzmanlık dereceleri belirlenmiştir. Network ağları birkaç bilgisayardan oluşabileceği gibi; Yüzlerce hatta binlerce bilgisayardan da oluşabilmektedir. Kıdemli network uzmanları ise daha çok ağa katılımın fazla olduğu sistemlerde görev almaktadırlar. Daha çok kamu kurumları ile finans sektörlerinde kıdemli network uzmanları görev yapmaktadırlar.

Kıdemli Network Uzmanı Şartları

Kıdemli network uzmanlarının görev ve sorumlulukları kısmen de olsa farklıdır. Bu nedenle almış oldukları eğitimler de farklı olabileceği gibi daha ileri düzeyde de eğitim alma şartları bulunmaktadır. Siber güvenlik alanında olduğu gibi network uzmanlığı konusunda da yabancı dil bilgisi (İngilizce) önemli bir yere sahiptir. İngilizceye mesleki yeterlilik düzeyinde hakim olmak kıdemli network uzmanı olabilme şartları arasında yer almaktadır.

Bunların dışında yukarıda belirtmiş olduğumuz eğitimlerin lisans düzeyinde yani 4 yıllık olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Son olarak belirtmek istediğimiz şartı ise meslekte en az 5 yıl süre ile tecrübe sahibi olmak kıdemli network uzmanlığı konusunda aranan bir başka şarttır.

Network Uzmanları Nerelerde Görev Alırlar?

Siber güvenliğin öneminin her geçen gün artması ile birlikte bu alanda personel ihtiyacı da artış göstermektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi siber saldırıların birçoğu ağ bağlantılarındaki zafiyetler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu gün bir çok kamu kurumlarında zorunlu olarak network uzmanları çalıştırılmaktadır. Bunların dışında ise; Hastaneler, üniversiteler ve banka ile diğer finans kuruluşlarında network uzmanları yoğun bir şekilde görev almaktadırlar.

Network Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Network uzmanı maaşları da siber güvenlik uzmanı maaşlarına benzerlik göstermektedir. Genellikle tecrübe ve eğitim bilgileri dikkate alınarak bir maaş tespiti yapılmaktadır. Özel sektörde çalışan network uzmanları ortalama 25 – 30 TL arasındadır. Kamu kurumlarında ise derece ve kıdem yılına göre bu maaş miktarı 35.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir