DNS Nedir, Nasıl Çalışır? DNS İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

dns nedir
dns nedir
0
(0)

DNS Nedir, Nasıl Çalışır? DNS ile İlgili Bilmeniz Gerekenler için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Son dönemlerin en popüler kavramlarından biri olan DNS hakkında merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Alan adı sistemi olarak tanımlanan DNS ne demek ve tüm detaylarını öğrenmek için doğru yerdesiniz.

DNS ‘nin Görevi Nedir?

DNS ‘nin görevi nedir ve çalışma amacı merak konusudur. DNS açılımı, Domain Name System olarak bilinmektedir. DNS ’nin kısaca, bilgisayarlar ve insanlar arasındaki iletişimi sağladığını söylemek mümkündür.

Bilgisayarların numaraları yani IP kodları, DNS sayesinde belirlenmektedir. DNS, telefon rehberi ile büyük benzerlik göstermektedir.

DNS Nedir Nasıl Çalışır?

DNS nedir nasıl çalışır ve çalışma prensibini açıklamak isteriz. DNS yapısı gereği, belirli adımları takip ederek çalışmaktadır. DNS, pek çok sunucu ile paylaşılıyor olsa da bireysel bilgisayarların önbelleğine de alınmaktadır.

Çok daha fazla verimlilik için, IP adresleri adına ad sunucusunun sorgulanmasını engelleme amacı ile çalışmaktadır. DNS nedir, nasıl çalışır sorularını kısaca yanıtlamak mümkündür. Web tarayıcıları için bilgisayar kullanıcısının isteği dışında etkileşim yapılmasını önlemek, DNS ’nin genel çalışma prensibidir.

DNS Neden Önemli?

DNS neden önemli ve size sunmuş olduğu avantajlar sayesinde, konu daha net bir şekilde anlaşılabilir. DNS sunucusu nedir kadar, sistem altyapısına katkıları oldukça önemlidir.

İnternette gezinirken, gecikme veya tıkanıklık gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bu esnada DNS sunucu da sorgulamayı daha yavaş yanıtlayacaktır. Bu durum ise, kullanıcıların internet kullanımı deneyiminin olumsuz olmasına neden olur.

Özellikle kullanıcılar, sitenizde olmak istemez ve çıkış yapabilir. Ayrıca sitenizdeki verilerin ve içeriklerin, diğer kullanıcılara daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşabilmesi için, DNS altyapısına ihtiyacınız olacaktır.

DNS Kullanmak Güvenli Mi?

DNS kullanmak güvenli mi sorusu pek çok kullanıcı tarafından merak edilmektedir. DNS hizmet sağlayıcıları ve en iyi DNS sunucuları sayesinde, cihazınızın savunma sistemini güçlendirebilirsiniz.

DNS kullanımı sırasında pek çok önlem alarak, cihazınızın çok katmanlı bir şekilde korunmasını da sağlayabilirsiniz. Özellikle cihaz güvenliği ile ilgili riskleri azaltma açısından, DNS ’nin özel ve sürekli kendini güncelleyen bir sistem ile çalıştığını söylemek mümkündür.

Telefonda DNS Nedir?

Telefonda DNS nedir ve kullanım amacı hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz. Günümüzde internet kullanımı, akıllı telefonlar üzerinden daha yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir. Daha güvenli ve daha hızlı internet bağlantılarını elde etmek için ise, DNS kullanılmaktadır.

DNS yöntemi olarak bilinen sistem sayesinde, internette güvenliği ve hızlı kullanımı artırabilirsiniz. Telefonda özel DNS nedir ve etkinleştirmek için yapmanız gerekenlere göz gezdirebilirsiniz. Telefonunuzda bulunan DNS modunu, özel olarak etkinleştirebilirsiniz.

Özellikle kötü niyetli kişilerin cihazınıza yapacağı her türlü saldırının önüne geçmek açısından, özel DNS kullanımı önem taşımaktadır. Cihaz kullanımlarınızda gizlilik ve güvenlik konularına hassas yaklaşıyorsanız, özel DNS modunu telefonunuzdan hemen etkileştirebilirsiniz.

Özel DNS Kapalı Ne Demek?

Özel DNS kapalı ne demek ve özel DNS modunu etkinleştirme için, takip etmeniz gereken adımları açıkladık. Android 9 ve üzeri olan cihazların hemen hepsinde, özel DNS modunu etkinleştirme özelliği bulunmaktadır.

Sadece cep telefonları için değil, bilgisayar kurulum sırasında DNS modunu seçmeniz gerekmektedir. Bu sayede, siber saldırılara ve kötü yazılım içeren içerik ve reklamlara karşı cihazlarınızı koruyabilirsiniz.  DNS ayarları değiştirme ve özel DNS modunu etkinleştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Cihazınızdan “Ayarlar” panelini seçerek, buradan “Ağ ve İnternet” menüsüne giriş yapmalısınız
  • Arama kısmına “DNS” yazarak da kolaylıkla panele erişebilirsiniz.
  • Karşınıza çıkan DNS menüsü içerisinde yer alan “Özel DNS” seçeneğini tercih edin.
  • Burada karşınıza çıkan DNS sunucu adresine dikkat etmelisiniz. Özel DNS modunu etkinleştirmek için, bu sunucuyu sunan bir internet sağlayıcısına sahip olmanız gerekmektedir.
  • Gizli DNS modunu tıklayarak, yeni bir pencerenin açılmasını beklemelisiniz.
  • Ekranda ilgili butona tıklayarak, özel DNS sağlayıcı sunan bilgisayar adı girişi için istediğiniz ismi yazabilirsiniz.
  • Son adım olarak “kayıt olmak” seçeneğini tıklayarak kabul edebilirsiniz. Android cihazlarda, özel DNS modunu kolaylıkla ve kısa sürede etkinleştirebilirsiniz. Bu kayıt olma ve özel DNS modunu etkinleştirme işleminden sonra, tüm sorgularınız size özel olarak şifrelenecektir.
  • Özel DNS kullanımı, her zaman gizlilik ve güvenlik açısından en üst düzeyde cihazdan verim alabilmenizi sağlar.

Bu da 👇dikkatinizi çekebilir.

Güvenli E-Posta Kullanımı: Her An Saldırıya Uğrayabilirsiniz! – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir