Message Broker Nedir? Ne Amaçla Kullanılmaktadır?

Message Broker
0
(0)

Message Broker birbirinden farklı uygulama ve sistem arasında iletişimi kurmaya yarayan yazılım aracı olarak bilinir.

Ek olarak uygulama üzerinden aktarılan mesajları birden fazla hedef uygulamaya gönderir.

Bu araç sayesinde mesajların dağıtımı ve yönetimi daha kolay ve ortak bir iletişim katmanına bağlanır. Bu şekilde mesajlar araç tarafından yönlendirilerek güvenli hale gelir.

AMQP Nedir?

Açık kaynaklı mesajlaşma protokolü olan ve uygulamalar arasında güvenli iletimi sağlayan bu araç mesajların hangi şekilde iletileceği ve tanımlanacağı hakkında bilgi verir.

Birden fazla programlama dili ve platform ile birlikte kullanılır. Bu şekilde birden fazla programlama dilimine sahip olan uygulamalarda güvenli şekilde mesajlaşma yapabilmeye imkan sağlar.

Ayrıca bu protokol birden fazla işlemi tek bir mesaj içine alabilme özelliğine sahiptir. Bu şekilde mesaj küçük parçalara bölünmeyeceği gibi mesaj daha hızlı şekilde işlenebilir hale gelir.

MQTT Nedir?

MQTT Düşük bant genişliğine ve güç tüketimine sahip olan cihazlar için güvenli aynı şekilde en etkili mesajlaşma yapabilen açık kaynaklı protokol olarak tanımlanabilir.

Bu protokol TCP/IP üzerinden çalışır. Bu şekilde yayın ve abonelik modeli ile mesajları kolay şekilde gönderir. Bu durum yayın yapıldığı esnada bütün abonelerin mesajını iletileceği anlamına gelir. bu şekilde verilerin birden fazla cihaza gönderilmesi ya da çok sayıda cihazdan gelen velilerin tek bir merkezde toplanmasına izin verir anlamına gelir.

SNS Nedir?

SNS Amazon Web Services aracılığıyla sunulan bir hizmet olarak bakılır. Bu hizmet uygulama ve sistemler arası en etkili biçimde mesajlaşma yolunu sağlar. Bu hizmet farklı iletim yöntemlerini kullanır. Bu şekilde mesajların daha hızlı ve kolay şekilde gönderilmesi mümkün hale gelir. Aynı şekilde birden fazla mesaj göndermeye de imkan sağlar.

Konuya ek olarak farklı uygulama ya da sistemler arası entegrasyonu kolay hale getirmek için kullanılan API tabanlı hizmet olarak bilinir.

SQS Nedir?

SQS Amazon Web Services tarafından sunulan bir hizmet olarak bilinir. SQS, farklı uygulama ve sistemler arası kolay şekilde mesajlaşma yapmaya imkan sağlar. En etkili ve hızlı işleyişe sahip kuyruk hizmeti olarak değerlendirilebilir.

Bu hizmet sayesinde verilerin güvenli şekilde saklanabilmesi mümkündür. Bu hizmet mesajları standart, FIFO ve kısa kuyruk gibi 3 farklı kuyrukta saklayabilir.

Bu hizmet farklı uygulama ve sistemler arasında entegrasyonu kolay hale getirmek için kullanılır. Aynı şekilde uygulama ve sistemler arası mesajlaşmayı ölçeklendirebilir bir yetki sunar. Bu şekilde mesajların işlenip gerektiği zaman yada birden fazla mesajı eş zamanlı işlemek gerektiği zaman yüksek ölçeklenebilirlik sağlar.

Message Broker Ne Amaçla Kullanılır?

Bu hizmet uygulamaların birbirleriyle iyi iletişim kurmasını sağlayan en temel araçtır. Bu hizmetin kullanılmasında etkin ilk amaç mesajlaşmadır. Mesajlaşmayı kolaylaştıran ve uygulamalar arası mesajları doğrudan ileten bir yapıya sahiptir. Aynı şekilde asenkron iletişim de kullanım amaçlarından biridir. Mesaj iletimi hazır olmadığında mesajın bekleyip hazır hale geldiğinde gönderilmesi bu şekilde mümkün olur.

Ölçeklenebilirlik de kullanım amaçlarından en önemli olanıdır. Entegrasyon da kullanım amaçları doğrultusunda yer alır. Farklı sistemler arasında entegrasyon sağlanır ve bu şekilde farklı sistemler farklı mesajlaşma protokollerini daha etkin bir şekilde kullanabilir hale gelir. Aynı şekilde farklı protokollerin desteklenmesi mümkün hale gelir. Uygulamalar arası iletişim bu şekilde daha kaliteli bir boyut kazanır.

Hata toleransının olması kullanım amaçlarından en önemlisidir. İletişim esnasında uygulamalar arasında var olan hataların toleransı iletişimi daha akıcı kılar. Aynı şekilde mesajlar message broker’da saklandığında uygulama geçici olarak devre dışı kaldığında orada olan mesajların kaybolmaması iletişimin daha kaliteli olmasına imkan sağlar.

Veri işleme yani mesajlaşma esnasında gelen mesajların işlenerek farklı sistemlere gönderilmesi de kullanım amaçlarından bir tanesidir. Bu şekilde verilerin farklı sistemlerde daha kolay şekilde işlenmesi ve sonuçların daha hızlı şekilde toplanması mümkün hale gelir.

Message Broker Gibi Bu da ilginizi çekebilir!

Penetrasyon Testi Web Güvenliği İçin Şart Mı? (alikaanbashan.org)

Genel olarak durum ele alındığında kullanım amaçları daha pek çok farklı yönden sıralanabilir. Birden fazla kullanım amacının bulunması tercih bakımından daha fazla kişinin olaya dahil olmasına imkan sağlar. Bu hizmet uygulamaların geliştirilebilmesi için önemli bir role sahiptir. Uygulamalar arası mesajların iletilmesi için gerekli olan bu hizmet veri işleme konusunda da imkan sağlar.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir