Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?
Siber güvenlik uzmanı en kısa ve güncel tanımı ile bilişim ve elektronik sistemlerin siber saldırılara karşı korunması ve güvenliği için görev yapan kişilerdir.
Bilişim sistemleri oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. İş, okul, sosyal yaşam gibi birçok alanda bilişim sistemlerini kullanmaktayız. Bu nedenle siber güvenlik uzmanı görevleri ve uzmanlık alanları da zaman zaman değişiklik göstermektedir. Ancak en temel görevi bilişim sistemlerini kötü amaçlı saldırılara karşı korumak ve bu amaçta yeni politikalar geliştirmektedir.
Son yıllarda siber güvenlik uzmanlığının geleceğin meslekleri arasında sayılması nedeniyle bu konuda yapılan araştırmalarda artarak devam etmektedir. Örneğin siber güvenlik uzmanlarının çalışma alanları, siber güvenlik uzmanı nasıl olunur? Siber güvenlik uzmanı görevleri ve siber güvenlik uzmanları ne kadar maaş alır gibi sorular bunlardan sadece bir kaçıdır.
Siber Güvenlik Uzmanlarının Çalışma Alanları
Günümüzde çok sık rastlanan bir meslek olmamasına rağmen siber güvenlik uzmanlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu kurum ve kuruluşları ile finans sektörleri en sık siber güvenlik uzmanı gereksinimi duyulan alanlardır. Bunların dışında okul, hastane, yazılım ve kodlama şirketleri, bankalar veya benzeri alanda faaliyet gösteren bilişim şirketleri siber güvenlik uzmanlarına en fazla gereksinim duyulan diğer sektörlerdir.
Burada çalışan görevliler sadece siber güvenlik uzmanı olarak tabir edilmeyip bunların dışında farklı unvanlarda da anılırlar. Genel olarak aşağıdaki meslek kolları da siber güvenlik uzmanlığı kadroları arasında yer alabilmektedirler.
- Ağ Güvenlik Uzmanı
- Bilgisayar Mühendisi
- Yazılım Mühendisi
- Siber Güvenlik Analisti
- Siber Güvenlik Operatörü
- Sızma Testi Uzmanı
- Penetrasyon Testi Uzmanı
- Bilgi İşlem Uzmanı
- Veri Tabanı Uzmanı
Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?
Siber güvenlik uzmanı olabilmek için teorik ve pratik olarak eğitimler alınmalıdır. Bunun içinde en etkili yol üniversitelerde verilen eğitimlerdir. Lisans yani 4 yıl süre ile verilen eğitimler kariyer açısından avantajlıdır. Ancak ön lisans seviyesindeki eğitimlerde çoğu zaman yeterli olarak görülür.
Daha çok deneyim ve tecrübeye dayalı bir meslek olması nedeniyle teorik eğitimlerin ikinci planda kaldığını da söyleyebiliriz. Buna rağmen bu eğitimlerin de bir zorunluluk olduğu gerçektir.
Siber Güvenlik Uzmanı Neler Bilmelidir?
Bilişim sistemleri her gün değişerek kendisini yeniler. Ancak siber güvenlik uzmanlarının başarılı olması için farklı alanlarda bilgi ve tecrübe sahibi olmaları gerekir. Genellikle bu konular siber güvenliğin temelleri olarak da bilinir. Özet olarak siber güvenlik uzmanların bilgi sahibi olmaları gereken konuları aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.
Zararlı Yazılımlar | Mobil Cihaz Güvenliği | Bulut Güvenliği |
Ağ güvenliği | Güvenlik politikaları | Fiziksel güvenlik |
Veri Tabanı Yönetimi | Sosyal Mühendislik | Sızma Testi |
Nesnelerin İnterneti | Yazılım ve Kodlama | Uygulama Güvenliği |
Siber Güvenlik Uzmanın Görevleri Nelerdir?
Siber güvenlik uzmanlarının en temel görevi bilişim sistemlerinin ve ağlarının güvenliğini sağlamaktır. Bunun dışında aşağıdaki konular da siber güvenlik uzmanlarının görevleri arasında yer alır.
- Uygulama güvenliğini sağlamak
- Ağ güvenliğini sağlamak
- Siber saldırıları tespit etmek
- Siber saldırıları analiz ederek yeni tedbirler almak
- Risk analizleri yapmak
Siber Güvenlik Uzmanları Ne Kadar Maaş Alır?
Siber güvenlik uzmanlarının almış oldukları maaş genellikle çalışmış oldukları sektörlere göre değişiklik gösterir. Ülkemizde ise diğer meslek kollarında olduğu gibi, özel sektörde siber güvenlik uzmanları maaşı ile kamu kurumlarında siber güvenlik uzmanları maaşları farklı miktarlarda olabilmektedir.
Özel Sektörde Siber Güvenlik Uzmaları Maaşı
Özel sektörde siber güvenlik uzmanları maaşları ise daha farklıdır. Tecrübe ve deneyimin daha ön planda olduğu sektörde kamu kurumlarına göre daha düşük seviyeden başlanılsa da uzmanlığın derecesine göre özel sektörde siber güvenlik maaşları 80.000 TL’yi bulabilmektedir. Ancak yeni göreve başlayan kişiler genellikle asgari ücret düzeyinde çalışırlar.
Kamu Kurumlarında Siber Güvenlik Uzmanları Maaşları
Genellikle kamu kurumlarında çalışan personellerin maaşları kıdem yılına göre değişiklik gösterir. Siber güvenlik uzmanları maaşları da buna göre değişmektedir. Yeni göreve başlayan bir uzmanın maaşı 30.000 TL civarındadır. Ancak bu miktar kıdem yılına göre ve görev yapılan kuruma göre 40.000 TL’ye kadar da çıkabilir.
BTK Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları
Siber güvenlik uzmanlarının yoğun olarak görev almış oldukları kurumlardan birisidir. BTK’da (Bilgi Teknolojileri Kurumu) çalışan siber güvenlik uzmanlarının almış oldukları maaş ortalama 45.000 TL civarındadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu miktara çalışanın kıdem yılı ile eğitim durumu etki etmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Siber Güvenlik Uzmanları Hacker Midir?
Siber güvenlik uzmanları zaman zaman hacker olarak da anılırlar. Özellikle “beyaz şapkalı hacker” kategorisinde yer alırlar. Bazı durumlarda ise “etik hacker” olarak anıldıkları görülmüştür.
Siber Güvenlik İçin İngilizce Gerekli Midir?
Siber güvenlik uzmanlığı ile yazılım ve kodlama birbiri ile yakından ilişkili konulardır. Bu konuda herhangi bir yabancı dil zorunluluğu bulunmamasına rağmen özellikle İngilizce bilmek siber güvenlik eğitimlerinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlamaktadır.
Kaç Yılda Siber Güvenlik Uzmanı Olunur?
Bunun için kesin bir süre belirtmek oldukça zordur. Daha çok kişinin tecrübe ve bu konuya olan ilgisine bağlıdır. Ayrıca teorik eğitimlerden sonra yapılacak pratik eğitimler siber güvenlik uzmanı olabilmek için önemlidir. Tüm bu durumları birlikte değerlendirdiğinde ortalama olarak 3-5 yıl içerisinde bu meslekte başarılı olabilmek mümkündür.
Siber Güvenlik Uzmanı Kodlama Bilmeli Midir?
Siber güvenlik uzmanı olabilmek için kodlama bilmek gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak yazılım ve kodlama siber güvenlik için oldukça önemlidir. Yukarıda siber güvenlik uzmanlarının görevleri başlığında da belirttiğimiz gibi, bu konuda uygulamalar geliştirmek ancak kodlama ve yazılım bilgisi ile mümkündür. Bu nedenle her ne kadar zorunlu değilse de; meslek ve kariyer açısından kodlama bilgisine de sahip olmak bizleri daha iyi yerlere taşıyacaktır.
Author Profile
Latest entries
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?
- Siber Saldırılar12 Ağustos 2024Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?