Siber Güvenlik Danışmanı

Siber Güvenlik Danışmanı
Siber Güvenlik Danışmanı
0
(0)

Siber güvenlik danışmanı kendi alanında uzmanlık gerektiren bir meslektir. Şöyle ki siber güvenlik alanında yeterince deneyim ve bilgi sahibi olunmadan siber güvenlik uzmanı olarak çalışmak imkansızdır.  Deneyim ile birlikte tecrübe de oldukça önemlidir. Bunların dışında konusunda gerekli eğitimleri almak siber güvenlik danışmanlığı yapmak gereken bir başka şarttır.

Bu gün bir çok işletme veya kuruluş kadrolarında siber güvenlik uzmanına yer verirler. Ayrıca belirli aralıklarla siber güvenlik danışmanlığı hizmetleri de almaktadırlar. Konumuzun daha anlaşılabilir olması için öncelikle siber güvenlik üzerinde kısaca durarak, siber güvenlik nedir sorusuna kısa bir cevap verelim.

Siber Güvenlik Nedir?

Bilişim sistemlerinde kullanılan, bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlar ile ağları veya bu cihazlarda kullanmış olduğumuz her türlü yazılımları, ya da dijital varlıklarımızı olası siber saldırılara karşı korumak amacıyla yapılan uygulamaların tümü siber güvenlik olarak adlandırılır.

Yapmış olduğumuz tanımdan da anlaşıldığı gibi siber güvenlik oldukça geniş bir alanda kendisini gösteren bir bilimdir. İçerisinde uygulama güvenliğinden veri güvenliğine veya donanım güvenliğinden ağ güvenliğine kadar bir çok unsuru barındırır.

Siber Güvenliğin Temelleri

Siber güvenliğin asıl amacı dijital ortamlarda ve bilişim sistemlerinde verilerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Ayrıca bu tür sistemlere yetkisiz erişimin engellenerek mahremiyet ve gizliliğin korunmasıdır. Bu doğrultularda siber güvenliğin temelleri şekillenmiştir. Genel olarak;

  • Bütünlük
  • Kullanabilirlik
  • Veri şifreleme
  • Biyometrik doğrulama
  • İki faktörlü doğrulama

Gibi uygulamalar siber güvenliğin temelleri arasında sayılırlar.

Siber Güvenlik Danışmanlığı Nedir

Yukarıda siber güvenlik konusunda yapmış olduğumuz bilgilendirmeler doğrultusunda bir siber güvenlik danışmanlığı tanımı yapmak gerekirse; kişisel kullanımda olan sistemler, kamu kurumlarına ait sistemler veya özel kuruluşlara ait tüm dijital sistemlerin siber saldırılara karşı korunması adına gerekli önlemlerin alınması için yapılan uygulamalardır.

Siber güvenlik ayrı bir uzmanlık alanına sahip olması ve bir takım araç ve deneyime sahip olunması nedeniyle teknik bir konudur. Bu nedenle her zaman siber saldırılara hazırlıklı olmak imkansız olabilmektedir. Bu riskleri en aza indirmek veya saldırıları bertaraf etmek için siber güvenlik danışmanlığına ihtiyaç duyulmaktadır.

Siber Güvenlik Danışmanı Nasıl Olunur?

Siber güvenlik danışmanı genellikle siber güvenlik uzmanı olarak anılmaktadırlar. Bu nedenle siber güvenlik nasıl olunur konusunda detaylı olarak hazırlamış olduğumuz “Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?” ve “Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur?” başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Siber Güvenlik Danışmanı Ücretleri

Siber güvenlik kapsamında yapılan diğer uygulamalarda olduğu gibi siber güvenlik danışmanı olarak alınan hizmetlere genel bir miktar belirtilmemiştir. Genellikle siber güvenlik danışmanlığı konusuna göre bu miktarlar değişiklik gösterir. Bu nedenle bu konuda siber güvenlik firmalarından teklif almakta fayda vardır.

Kamu Kurumlarında Siber Güvenlik Danışmanı

Bilindiği gibi özel sektörler ile beraber kamu kurumlarıda birçok işlemini kısa sürede dijital ortamlarda gerçekleştirmektedir. Bu sistemlerdeki veriler özel sektörlere göre daha kritik ve büyük ölçeklidirler. Bu nedenle kamu kurumlarında siber güvenlik danışmanlığı ayrı bir öneme sahiptir. Bu gün bir kamu kurumu özel olarak siber güvenlik danışmanlığı hizmeti aldığı gibi kadrolu olarak siber güvenlik uzmanı da çalıştırmaktadırlar. Ayrıca her geçen gün kamu kurumlarının siber güvenliğe vermiş olduğu önem de artarak devam eder. Bu nedenle sızma testi uzmanı, penetrasyon testi uzmanı veya siber güvenlik uzmanı gibi meslekler artık günümüzde geleceğin meslekleri arasında sayılırlar.

Özel Sektörde Siber Güvenlik Danışmanı

Özel sektörler siber güvenlik danışmanlığı konusunda daha sık hizmet almaktadırlar. Bir siber saldırının nedenini veya siber zafiyetin nedeni konusunda sık sık siber güvenlik danışmanı ile çalışma gereği duyarlar. Bunun dışında ise kamu kurumlarında olduğu gibi işletme veya kuruluşlarda sürekli olarak siber güvenlik uzmanı veya siber güvenlik danışmanı gibi kadrolara da özel sektörlerde yer verilmeye başlanmıştır.

Siber Güvenlik Danışmanlığı Neden Önemlidir?

Siber güvenlik danışmanlığı konusunda hizmet almak bizi maddi zararlardan koruyabileceği gibi adli ve idari yaptırımlara karşı da korumaktadır. Örneğin sahibi olduğumuz bilişim sistemlerinden herhangi bir veri kaybı ciddi maddi kayıplara neden olabilecek niteliktedir. Bunların dışında dijital olarak gösterdiğimiz faaliyetlerin de kesintiye uğraması söz konusu olabilecektir. Bu ise şirket veya işletme itibarımızı zedeleyen unsurlar arasındadır. Bunlara bağlı olarak gerekli güvenlik önlemlerini almamamız nedeniyle kişisel verilerin ihlaline bağlı olarak adli ve idari yaptırımlar söz konusu olabilecektir.

Sık Sorulan Sorular

Siber Güvenlik Geleceğin Mesleği Mi?

Siber güvenlik uzmanı olarak siber güvenlik geleceğin mesleği mi? Gibi sorularla sık karşılaşmaktayız. Bilindiği üzere bilişim sektörü her gün değişmektedir. Ve yeni kullanım alanları doğmaktadır. Bu da beraberinde siber riskleri de arttırmaktadır. Bu nedenle siber güvenlik her zaman ihtiyaç duyulan bir zorunluluk haline gelmiştir. Buna dayanarak siber güvenlik geleceğin meslekleri arasında sayılmaktadır.

2 Yıllık Siber Güvenlik Ne İş Yapar?

Siber güvenlik meslek yüksek okulları ilk yıl İngilizce dahil 3 yıllık bir eğitime tabidir. Yukarıda detaylı olarak değinmiş olduğumuz siber güvenlik danışmanı olarak görev yapabilecekleri gibi özel sektörlerde veya kamu kurumlarında siber güvenlik uzmanı olarak görev yapmaları mümkündür.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir