Telefon Takip Programı

0
(0)

Farklı amaçlarla olsada birçok kişi zaman zaman telefon takip programı konusunda araştırma yapma gereği duymuştur. Bu araştırmalarda genellikle android uygulama ve ios uygulama dükkanlarına başvurulmuştur. Sizler için ücretli telefon takip programı ve ücretsiz telefon takip programı adında sunulan programları inceledik. Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki; Birçok programın reklam amacı ile amatörce yazıldığı ve herhangi bir şekilde amacına hizmet etmediğini gördük. Profesyonel anlamdaki hizmetler hariç olmak üzere esasen telefonlarımızda küçük işlemler ile kısmen de olsa telefon takip etmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Siber güvenlik uzmanı olarak bu konuda detayları paylaşmadan önce bir takım hususların hatırlatmakta fayda görüyoruz. Örneğin veri hırsızlığı, kimlik tespiti, konum tespiti veya diğer amaçlarla üretilen birçok telefon takip programları kullanılması ayrıca suç olarak tanımlanmış olabilmektedir. Örneğin kişinin bilgisi ve rızası dışında takip programları sayesinde elde edilen veriler nedeniyle ilgilinin “özel hayatın gizliliğini ihlal” veya “kişisel verileri ele geçirme” suçlarından yargılanması mümkündür.

Android Telefon Takibi Nasıl Yapılır?

Mobil telefon kullanıcıların büyük bir çoğunluğu genellikle android işletim sistemlerini tercih etmektedir. Bu gün kullanılan cep telefonların hemen hemen %80 civarında oranla android telefonlar ilk sırada gelmektedir. Bu nedenle android telefon takibi nasıl yapılır? Soruları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Öncelikle android telefon takibinin ne amaçla yapılacağı konusunda bilgi edinilmesi gerekmektedir. Siber güvenlik uzmanı olarak sıklıkla karşılaştığımız telefon takip amaçları;

Yer Tespiti (GPS)

En sık başvurulan amaçların başında yer tespiti gelmektedir. Cep telefonlarının kullanmış olduğu GPS sistemi sayesinde takip edilmek istenin kişinin konumu 3 – 5 metre fark ile tespit edilebilmesi mümkündür. Genellikle eş takibi veya ebeveyn denetimlerinde kullanıldığı görülmüştür. Daha önce yapmış uyarıdada belirttiğimiz üzere özellikle eştakibi nedeniyle kullanılan telefon takip programı yasal değildir. Bununla birlikte bu amaçla kullanılması halinde suç olduğu şikayet üzerine yargılanmanın olası olduğu unutulmamalıdır.

Mesaj Takibi

Bir başka sık gereksinim duyulan durum mesaj takibidir. Bu mesajlar SMS şeklinde olabileceği gibi sık kullanılan whatsap mesajları da olabilmektedir. Günümüzde ise mesaj takibi amacıyla yapılan telefon takip programlarını ebeveynlerin çocuk takibi amacıyla kullandıkları görülmüştür.

İnternet Ve Web Tarayıcı İzleme

Telefon takip programı üretilmesindeki bir başka amaç ise web tarayıcıların izlenmesidir. İnternet günümüzde hemen hemen zorunluluk haline gelmiş olsa da birçok sakıncası da bulunmaktadır. Örneğin küçük yaşta çocukların etkileşime girmesinin sakıncalı olduğu siteler bulunmaktadır. Ebeveynler tarafından bu durumun önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ileride oluşabilecek daha büyük sorunların önüne geçilmesinde oldukça etkilidir.

Kişinin Nerede Olduğunu Gösteren Program

Daha önce de belirtildiği gibi cep telefonu takip programları sıklıkla GPS kayıtlarına ulaşmak için kullanılmaktadır. Bu nedenle daha çok kişinin nerede olduğunu gösteren program olarak adlandırılmaktadır. GPS kayıtlarına ulaşmak ilgilinin izni olmadan mümkün olmayan bir şey olması nedeniyle bu tür programların yasal olmadığını hatırlatmak isteriz.

Çocuğumun Nerede Olduğunu Gösteren Program

Kötü niyetli olduğu kadar zaman zaman iyi niyetli bir şeklide bu programlar kullanılabilmektedir. Bunların başında ise ebeveyn denetimleri gelmektedir. Anne/Baba ve çocukların telefonlarına yüklenecek uygulamalar sayesinde kısa sürede çocuklarımızın konum tespiti yapılması mümkündür. Buşekilde bir takip amacı güdülmesi halinde sizlere googlenin ücretsiz olarak sunmuş olduğu FamilyLink hizmetlerini önerebiliriz.

Çocuk Konum Takibi Nasıl Yapılır?

Çocuk konum takibi konusunda bir çok uygulama mevcuttur. Ayrıca bu konuda kullanılan GSM şirketleri de farklı şekilde hizmetler sunmaktadırlar. Siber güvenlik uzmanı olarak daha çok GSM şirketlerinin sunmuş olduğu çocuk takip uygulamalarını tavsiye etmekteyiz.

Whatsapp Takip Programı Nedir?

Genellikle whatsapp mesajları ve aramaların başka bir cihazdan takip edilme olanağı sağlayan programlar whatsapp takip programı olarak adlandırılmaktadır. Bir çeşit telefon takip programı olmasının yanında kullanılması her iki kişinin izniyle gerçekleşmesi mümkündür.

Whatsapp Konuşmaları Takip Edilebilir Mi?

Günümüzde en sık kullanılan mesajlaşma programların başında whatsapp gelmektedir. Her ne kadar iki kişi arasındaki bu mesajların uçtan uca şifrelendiği konusunda çoğu kez uyarı alsak da telefon takip programı sayesinde whatsapp konuşmalarının takip edilebilmesi mümkündür.

Telefon Takip Programları Yasal Mı?

Ülkemiz mevcut yasal düzenlemeleri dikkate alındığında telefon takip programlarını yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak özellikle son yıllarda kişisel veriler konusunda yapılmış birçok düzenleme de bulunmaktadır. Bu nedenle telefon takip programları yasal mı? Sorusuna kullanım amacına göre cevap vermek gerekmektedir. Örneğin çocuğunun güvenliği için kullanılması halinde çoğu kez yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak özellikle eş takibi veya arkadaş takibi amacıyla yapılan takipler ilgili kişinin şikayeti halinde eylemin niteliğine göre suç teşkil edebilecek fiiller olabilmektedir.

Telefon takip programları konusunda uygulama dükkânlarında ve apk dosyalarında yapmış olduğumuz inceleme neticesinde birçok programın görevini yerine getirmediğini görmüş bulunmaktayız. Aksine güvenli olmayan bir takım uygulamaların kişisel verilerimizin ele geçirilmesi amacıyla hareket edildiğini fark ettik. Özellikle ücretsiz telefon takip programı isimli uygulamaların sistemimize yüklenmesi konusunda birkez daha düşünmeniz yararınıza olacaktır. Bunların yerine web whatsapp uygulaması veya googlenin sunmuş olduğu web Messenger hizmetinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir