Siber Saldırı Nedir? Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?

Siber saldırı nedir
Siber saldırı nedir
0
(0)

Siber saldırı nedir ve nasıl önlenir kısa ve net açıklamalar ile bilişim suçlarına dair; Online saldırı durumlarında neler yapılır için  bir rehber oluşturduk.

Son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan bilişim zorbalığı konuları günümüzde büyük merak konusu.

Hayatın içerisinde sosyalleşmek zorundayız. Bununla birlikte iş veya özel yaşantınızda insanlar ile bir arada olduğunuzda bazı zorluklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Günlük yaşantımızın büyük bir kısmını ise, artık internet dünyasında geçiriyoruz. Sosyal platformlarda yer alan milyonlarca kişi bulunuyor. İnternette vakit geçirdiğiniz her sürede farklı hesaplarla yani farklı kişiler ile etkileşim içerisine girebiliyorsunuz.

Oyun oynarken, sosyal platformlarda vakit geçirirken veya sohbet ederken psikolojik açıdan sizlere zorluk yaşatabilecek durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

Günlük yaşantınız içerisinde yaşayabileceğiniz zorbalığın dijitale taşınması durumu ise, siber saldırı nedir sorusunun en basit yanıtıdır.

Erken dönemde tedbir alınmadığı takdirde, yaşanılan bu siber zorbalığın çok ağır sonuçları da meydana gelebilmektedir.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber saldırı nedir ve bu duruma maruz kaldığınızı nasıl anlayabileceğinize dair tüm detaylar için doğru yerdesiniz. Siber zorbalık ile ilgili yazı çeşitleri incelediğinde dijital dünyada yaşanılan baskı ve zorbalık etkenlerinin ana temada işlendiği görülmektedir.

Siber zorbalık özellikle uygulanan kişi üzerinde oldukça zorlanacağı duyguları oluşturmaktadır. Bunun için zorbalık yapan tarafın da esas amacının bu duyguları ortaya çıkartmak olduğunu söylemek mümkündür. Zorbalığa uğrayan kişiler genelde utanma, küçük düşme veya sinirlenme ile korku duygularını sıklıkla yaşamaktadırlar.

Özellikle çocuklarda ve ergenlik dönemlerinde olan bireylerde sanal zorbalık kaynaklı olarak meydana gelen baskıyı daha sık görebiliyoruz. Siber zorbalığa uğrayan çocuklarda ve bireylerde genellikle kendini yeterli görmeme, utanma ve depresyona girme gibi durumlar görülebilmektedir.

Siber Zorbalığa Karşı Alınacak Önlemler

Siber zorbalığa karşı alınacak önlemler ve sanal zorbalığa maruz kalan kişi için yapabileceklerinizi sizler için açıkladık. Sanal zorbalık nedir sorusunun yanıtı kadar zorbalık sonrasında nasıl davranılması gerektiği de çok önemlidir.

Eğer çocuğunuzda internette geçirdiği zamandan sonra değişiklikler fark ediyorsanız, siber zorbalık ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çocuğunuzun içine kapandığını, kendinde değişiklikler yapmak istediğini veya farklı davranışları benimsemeye başladığını fark ettiğinizde durumu ciddiye almanızda yarar olacaktır.

Siber zorbalık ile ilgili yazılar ve kaynaklardan yapılan incelemeler neticesinde yapabileceklerinizi şu şekilde sıraladık:

  • Siber zorbalık durumu yaşayan çocuk ve bireyin fark edilmesi durumunda mutlaka iletişim konusunda sınırlar koymalısınız. Özellikle zorbalık yapan kişi veya kişilerin çocuğunuza ulaşmasının önüne geçmek, bu durumda çok avantajlı olacaktır. Mümkün olduğunda maillerini, mesajlarını ve kullandığı sosyal platformları kontrol etmelisiniz.
  • Siber zorbalık yaşayan kişiler yeni bir mesaj, bildirim veya e-mail alarak durumdan haberdar olur. Bu tarz durumda ileri düzeyde bir korku ve endişe içerisine girebilmektedir. Bunun için de ister istemez sürekli olarak bildirimlerini ve mesajlarını kontrol ederler. Bu durumda ise çocuğunuzun veya siber zorbalık yaşayan kişinin internette geçirdiği süreye, mutlaka bir kısıtlama ve sınır getirilmelidir.
  • Sanal zorbalık yapan kişiler genellikle fotoğrafların veya mesajların yayınlanması veya ifşa edilmesi gibi farklı tehditler ile zorbalıkları ileri düzeye taşıyabilirler. Ancak bunların birer suç olduğunu bilmek ve çocuğunuza da bunu aşılamak gerekmektedir.
  • Siber zorbalık yaşayan kişi sadece duygusal açıdan değil, fiziksel ve ruhsal açıdan da bu zorbalığın etkilerini yaşar. Kendine kızma ve mahcup hissetme duygusu ile birlikte fiziksel açıdan da kendini sürekli yorgun hissedebilir. Sürekli kendini bir baskı altında hissetme duygusu öne çıkar. Bunun yaşanılacağı için, bir süre  uzmandan destek alınması süreç için sağlıklıdır.

Siber Zorbalık Türleri

Siber zorbalık türleri farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Dijital dünyanın en büyük zararlarından birisi olan sanal zorbalık, çeşitli olumsuz etki sağlar. Bunlar özellikle kişileri ruhsal olarak çöküntü yaşayacak dereceye getirebilmektedir.

Üstelik zorbalığa uğrayan taraf kendini çaresiz hissettiğinde, istemediği durum ve olayların içerisine de çekilebilir. Siber zorbalık türleri şu eylemler ile karşımıza çıkmaktadır:

  • Sosyal medyada sıklıkla yaşanan siber zorbalık, özellikle fotoğrafların ve videoların yayınlanması ile başlamaktadır. Kişiler hakkında sosyal medya üzerinden yalan haberler yayınlamak, siber zorbalık türlerinden biridir.
  • Dijital dünyada mesajlaşmak ve sosyalleşmek için pek çok farklı platform bulunmaktadır. Forum siteleri gibi mesajlaşma yolu ile iletişim kurulan yerlerde, kişiye incitici mesajlar gönderilebilir. Bu mesajlar tehdit içeren unsurları da barındırabilir.
  • Siber zorbalık yapan kişi veya kişiler genellikle kimliklerini açık etmezler. Farklı bir kişinin kimliği üzerinden, zorbalık yapmak istedikleri kişiye mesajlar gönderebilirler.
  • Kendinizi geliştirmek için alt 👇satırda yer alan içeriğe mutlaka bakın!
  • Siber Güvenlik Analistliği Ve Operatörlüğü Nedir?

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir