Siber Güvenlikte Eğitim ve Sertifikasyon

Siber Güvenlik Eğitim ve Sertifikasyon
Siber Güvenlik Eğitim ve Sertifikasyon
2
(2)

Siber güvenlikte eğitim ve sertifikasyon alanında başarılı olmak ve kariyer açısından önemlidir.

İçinde bulunduğumuz dijital çağda bireylerden başlayarak en büyük işletme ve kurumlarda “siber güvenlik” en önemli süreç haline gelmiştir. Bu alanda verilen eğitimler sonucu edineceğimiz sertifikalar kariyerimizi belirlemede birinci derecede önemlidir. Kariyerimizin belirleyen bir diğer husus ise; Siber güvenlik eğitimleri sonrası edineceğimiz tecrübe ve yetenektir. Tüm bu unsurlar siber güvenlikte eğitim ve sertifikasyon başlığı altında incelenmektedir.

Siber Güvenlik Eğitimlerinin Önemi

Siber güvenlik eğitimlerinin önemi her geçen gün ivmesini arttırarak devam etmektedir. Sadece kurumsal açıdan bir öneme sahip değildir. Artık bireysel olarak da siber güvenlik eğitimleri zorunlu hale gelmiştir. En azından dijital vatandaşlığın bize yüklemiş olduğu sorumluluklara uymamız gerekmektedir.

Bu gün temel siber güvenlik eğitimlerinden ileri derece hatta uzmanlık seviyesinde (siber güvenlik uzmanı) eğitimler alabileceğimiz bir çok alternatif bizlere sunulmaktadır. Bu konuda asıl sorun bu eğitimlerin amacına ulaşıp ulaşmadığıdır. Diğer bir önemli husus ise alınan bu eğitimlerin yasal boyutlarda kullanılıp kullanılmadığıdır. Buna bağlı olarak siber güvenlik konusunda eğitim almış kişiler; Beyaz şapkalı hacker, gri şapkalı hacker, ve siyah şapkalı hacker olarak farklı kategorilere ayrılmaktadır.

Bu ayrımda en önemli kriter ise hackerlerin faaliyetlerinin yas olup olmadığıdır. Ancak; Beyaz şapkalı hacker ile tam olarak karşı tarafta bulunan siyah şapkalı hackerlerin almış olduğu eğitimler büyük oranda aynıdır. Örneğin beyaz şapkalı hacker yetiştirmek adına verilen siber güvenlik eğitimlerinin amacı dışında kullanılarak siber güvenliğin beyaz tarafından siyah tarafına geçmek mümkündür.

Siber Güvenlik Eğitim ve Sertifikasyon Süreci

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşıldığı gibi siber güvenlikte eğitim ve sertifikasyon sürecinin ilk adımı eğitimdir. Bu eğitimler kamu kurumlarınca verilebileceği gibi özel kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır.

Siber Güvenlik Eğitimleri

Siber güvenlik eğitimleri sanılanın aksine oldukça farklı alanlarda yapılmaktadır. Kendi içerisinde de değişik alanları bulunmaktadır. Bu siber güvenlik çeşitlerini aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.

  • Temel Siber Güvenlik Eğitimleri
  • Siber Tehdit İstihbaratı Eğitimleri
  • Ağ Güvenliği
  • Sızma Testi ve Penetrasyon Testi Eğitimleri
  • Siber Güvenlik Mühendisliği

Siber Güvenlik Eğitimlerine Nereden Başlamalıyım?

Kuşkusuz ki siber güvenlik konusunda eğitimlere başlamadan önce bir çok kişinin öncelikle olarak yapmış olduğu araştırmanın başında “siber güvenlik eğitimlerine nereden başlamalıyım?” gelmektedir. Bu konu oldukça önemlidir. Sektörde deneyim ve kariyer sahibi olmak için siber güvenlik eğitimlerinin temelinin en uygun şekilde atılması gerekmektedir. Bu konuda öncelikle kullanılan işletim sistemi öne çıkmaktadır.

Genellikle siber güvenlik konusunda en etkili işletim sistemi “LİNUX” tabanlı işletim sistemleridir. Bunun dışında kodlama ve yazılım bilgisine sahip olmak siber güvenlik eğitimlerinde bizlere kolaylıklar sağlamaktadır. Bu nedenle öncelikle kullanmış olduğumuz işletim sistemi konusunda karar verip, en uygun sistemi seçmemiz gerekmektedir. Akabinde ise temel seviyede de olsa kodlama bilgisine sahip olmamız bizi bir adım öne taşıyacaktır.

Siber Güvenlik Sertifikaları

Bilindiği gibi siber güvenlik farklı alanlarda uzmanlık gerektiren konulardan oluşmaktadır. Bu nedenle siber güvenlik sertifikaları da bu alanlar göz önüne alınarak belirlenmiştir. İş ve kariyer hayatınızda en çok gereksinim duyulan siber güvenlik sertifikaları aşağıdaki gibidir.

Certified Ethical Hacker (Etik Hacker Sertifikası)

Siber güvenlikte eğitim ve sertifikasyon denildiğinde genellikle ilk olarak akılara etik hacker sertifikası gelmektedir. Daha çok bizim bildiğimiz beyaz şapkalı hackerin sahip olduğu sertifika türüdür. Bu alanda yapılan eğitimler genellikle sızma testi ve penetrasyon testi üzerine yoğunlaşmıştır. Siber saldırı teknikleri kullanılarak kişinin geliştirmiş olduğu savunma ön plana çıkmaktadır. Etik hacker sertifikasına sahip kişiler;

  • Sızma Testi Uzmanı
  • Penetrasyon Testi Uzmanı
  • Ağ Güvenliği Uzmanı
  • Siber Tehdit Uzmanı
  • Bulut Sistemleri Uzmanı
  • Siber Olay Analisti
  • Siber Güvenlik Mühendisi

Gibi farklı isimlerle de anılmaktadırlar. Görüldüğü gibi yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm alanlar genellikle siber güvenliğin defansif tarafında yer alan meslek kollarıdır.

CompTIA Security+

CompTIA Security+ sertifikası temel siber güvenlik bilgi ve deneyimlerinin test edilmesi sonucu edinilmesi mümkün sertifikalardandır. Bu nedenle aşağıda daha detaylı uzmanlık alanlarının belirlenmiş olduğu sertifikaların temininden önce siber güvenlik eğitim ve sertifikasyon kapsamında edinilmesi gereken ilk sertifika türüdür.

Certified Cloud Security Professional

Daha çok bulut sistemlerinin güvenliğinde uzmanlaşmış kişilerin sahip olduğu siber güvenlik sertifikaları arasında yer alır. Bulut sistemleri siber güvenlik açısından oldukça karmaşık bir yapı içerisindedir. Bu sertifikalara sahip olabilmek için beş yıl gibi uzun bir süre deneyim şartı bulunmaktadır. Siber güvenlik eğitim ve sertifikasyon süreçlerinde kariyer açısından en önemli olduğunu düşündüğümüz sertifika türlerindendir.

Sızma testi uzmanı veya ağ analistliği veya operatörlüğü gibi mesleklerde kariyer sahibi olmak isteyeceklerin ayrıca sertified cloud security Professional sertifikalarına sahip olmaları gerektiğini düşünmekteyiz.

Offensive Security Certified Professional

Penetrasyon testi uzmanlarının mutlaka sahip olması gereken sertifikalar arasındadır. Siber saldırı tekniklerinin kullanılarak sistem açıklıklarının belirlenmesi mantığı ile güvenliğin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sertifikaya sahip olabilmek için herhangi bir deneyim şartı da aranmamaktadır. Katılımcılara sızma yapması için gizli bir siber zafiyetin bulunduğu IP adresi verilerek sisteme sızması için yirmi dört saatlik bir süre tanınmaktadır. Bu süre zarfında sisteme sızma gerçekleştirebilmesi halinde sertifika almaya hak kazanabileceksiniz.

Ancak sanıldığı kadar kolay olmayıp bu sertifikaya sahip olabilmek için belirli düzeyde kodlama bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Bunun dışında sızma testinde en etkili işletim sistemi Linux taban olması nedeniyle; Linux tabanlı işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Cisco Certified CyberOps Associate

Genellikle ağ güvenliği analistliği ve operatörlüğü konusunda aranan sertifikalardandır. Bu sertifikaya sahip olabilmek için siber tehdit avcılığı, siber güvenlik operasyonları ve siber güvenlik olaylarına müdahale gibi değişik alanlarda bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

TSE Sertifikalı Sızma Testi Uzmanı

Siber güvenlik eğitim ve sertifikasyon konusunda son olarak değinmek istediğimiz sertifika türleri TSE onaylı sertifikalardır. Sızma testi uzmanlarının yetenek, tecrübe ve eğitim durumları göz önüne alınarak belirlenmiştir. TSE sertifikalı sızma testi uzmanları için düzenlenen bu sertifikalar da kendi aralarında farklı derecelere ayrılmıştır. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için TSE sertifikalı sızma testi uzmanı başlıklı yazımını incelemenizi tavsiye ederiz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 2 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir