Güncel Siber Saldırılar ve Korunma Yolları

0
(0)

Güncel siber saldırılar konusundaki haberler her geçen gün artmaktadır. Farkında olmasak da her gün binlerce siber saldırı gerçekleşmektedir. Bu saldırılar yerel olabileceği gibi uluslar arası boyutta da gerçekleşebilir. Uluslar arası yani bir ülkeden başka bir ülke sistemlerine yönelik siber saldırılar daha çok “siber savaş” olarak adlandırılır. Bu nedenle güncel siber saldırılar ve korunma yolları hakkında bilgiler vermende önce her iki kavramın tanımını yapmakta fayda vardır.

Siber Saldırı Nedir?

Bilişim sistemlerinin zafiyetlerinden yararlanılmak suretiyle bu sistemlerden veri çalmak, sistemlerin işleyişini bozmak ve yetkisiz erişim sağlayarak olağanın dışında işlemler gerçekleştirmek şeklindeki tüm kötü amaçlı girişimlere siber saldırı denilmektedir.

Siber Savaş Nedir?

Siber savaş da bir çeşit siber saldırıdır. Ancak herhangi bir siber saldırının; siber savaş olarak değerlendirilebilmesi için bu saldırının uluslar arası boyutta olması gerekmektedir. Örneğin son yıllarda İsrail’in, Filistin’e uygulamış olduğu savaş suçları nedeniyle İsrail’de kullanılan bilişim sistemlerine başka ülkede bulunan hackerler tarafından çok sayıda siber saldırı düzenlenmiştir.

Bu durum siber savaşa örnek olarak gösterilebilir. Güncel siber saldırılar konusunda online ve anlık olarak bilgi veren birçok uygulama ve web sitesi mevcuttur. Bu yöntemlerle güncel siber saldırılar ve güncel siber savaşlar hakkında bilgi edinilmesi mümkündür.

Güncel Siber Saldırılar Nelerdir?

Siber saldırıların gerçekleşeceği zamanın ve saldırıya uğrayacak sistemin önceden tahmin edilmesi oldukça zordur. Siber zafiyetler her zaman hackerlerin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle herhangi bir siber saldırı veya siber savaşın önceden tespit edilmesi konusunda “siber istihbarat” birimleri kurulmuştur.

Ülkemizde de aynı uygulama var olup siber saldırı veya siber savaş konusunda alınan istihbarat bilgileri doğrusunda önceden önlem alınmaktadır. Yukarıda tanımını yapmış olduğumuz siber saldırı ve siber savaşlar konusunda anlık veriler paylaşma işlemlerine güncel siber saldırılar denilmektedir. Bu saldırıların tam olarak gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusu da her zaman tartışmaya açıktır.

Türkiye Siber Saldırıda Mı?

Daha önce de belirttiğimiz gibi siber saldırıların yeri ve zamanı tam olarak kestirilmesi mümkün değildir. Bu konuda daha çok siber istihbarat birimlerinin almış olduğu istihbarat verileri dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Türkiye siber saldırıda mı? Sorusuna net olarak cevap vermek olanaksızdır.

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de kamu kurumları başta olmak üzere birçok ülkede siber güvenliğin sağlanması amacıyla siber güvenlik uzmanları görevlendirilmektedir. Siber istihbarat birimleri tarafından ulaştırılan istihbarat bilgileri doğrultusunda gerekli önlemler alınmaktadır.

Malware Siber Saldırısı Nedir?

Bilindiği gibi siber saldırılarda siber riskler gibi değişik kategorilere ayrılmıştır. Bunlardan birisi de malware siber saldırısıdır. Kötü amaçlı yazılım anlamını taşıyan malware siber saldırıları da en sık kullanılan yöntemlerdendir. Zararlı yazılımların birbirinden farklı bir çok amacı bulunmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilen siber saldırılara da malware siber saldırısı denilmektedir. Ancak canlı siber saldırılar haritası ile ve güncel siber saldırılar haritaları ile saldırının türü tam olarak kestirilememektedir.

En Büyük Siber Saldırılar

Siber saldırılarında hemen hemen internetin icadı kadar eski bir geçmişi vardır. Yani yeni bir uygulama değildir. İnternetin yaygınlaşması ve bilişim alanındaki gelişler dikkate alındığında siber saldırılarda değişerek artmaya devam edecektir. Bu nedenle nasılki geçmişte siber saldırılar gerçekleştiği gibi gelecektede güncel siber saldırılar gerçekleşmeye devam edecektir. Dünya genelinde isminden uzun süre söz ettirmiş ve hala bilinen siber saldırılar genel olarak aşağıdaki gibidir.

WannaCry

Bir çeşit malware siber saldırısıdır. 2017 yılında gerçekleştirilen siber saldırıda Windows işletiş sistemindeki zafiyetler kullanılarak dünya genelinde saldırı düzenlenmiştir. Bir çeşit fidye yazılımı ile gerçekleştirilen WannaCry saldırısında bir çok veri kullanılamaz hale gelmiştir.

Stuxnet

İran devletinin nükleer sistemlerine yapılmış olması nedeniyle bir çeşit siber savaş olarak da görülmektedir. Saldırı sistemin çalışmasını önlemek amacı ile gerçekleştirilmiş ve başarılı olmuştur.

Solar Winds Saldırısı

Ağdaki zafiyetler kullanılarak solar winds sistemlerine yönelik bir saldırıdır. Bu sızma ile bir çok devlette kamu kurumlarının sistemlerinde aksamalar meydana gelmiştir.

NotPetya

Ukrayna merkezli bir siber saldırıdır. Fidye yazılımının kullanılması ile kısa sürede dünya geneline yayılmıştır. Ayrıca NotPetya isimli siber saldırı nedeniyle oldukça büyük veri kaybı yaşanmıştır.

Ashley Madison

Veri tabanını yönelik bir saldırıdır. Eş, arkadaşlık ve flört sitesi olan madison’a ait veri tabanı kötü niyetli kişilerce ele geçirilerek bir çok kişinin özel ve mahrem bilgileri ifşa edilmiştir.

Canlı Siber saldırılar Haritası

Bu konuda hizmet veren bir çok web sitesi mevcuttur. Canlı siber saldırılar haritaları ayrıca güncel siber saldırılar konusunda da bilgi vermektedir. Ancak bu verilerin tam olarak doğruluğu tespit edilememiş olduğundan siber güvenlik uzmanı olarak sizlere tavsiye edebileceğimiz bir uygulama veya web sitesi bulunmamaktadır.

En fazla siber saldırı alan ülkeler

En fazla siber saldırı alan ülkeler politik gelişmeler ve ideolojik görüşlere göre değişmektedir. Son beş yıl verilerine göre bir bilgi vermek gerekirse;

  • ABD
  • Rusya
  • Hindistan
  • Türkiye
  • Çin

Olarak en fazla siber saldırı alan ülkeleri sıralamak mümkündür.

Güncel Siber Saldırılara Karşı Alınacak Önlemler

Tüm siber saldırı ve siber tehditlere karşı alınacak önlemler güncel siber saldırılara karşı alınacak önlemler içinde geçerlidir. Bu uygulamaları özetlemek gerekirse;

  • İşletim Sistemi, antivirüs yazılımları ve benzer yazılımlarınızı her zaman güncel tutun
  • Tahmin edilmesi zor ve güçlü parolalar kullanın ve belirli aralıklarla bu parolaları değiştirin
  • Güvenli web sitelerini tercih edin
  • Güvenlik duvarlarını güncel ve etkin kullanın
  • Özellikle şirket ve kuruluşlarda tam bir siber güvenliğin sağlanması için belirli aralıklarla penetrasyon testi yaptırın
  • Değişen siber saldırılar ve güncel siber saldırılar konusunda yeterince bilgi sahibi olarak bu konuda alınan önlemleri takip edin.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir