Hacker Olmak İçin Kitaplar Yeterli Midir?
Son yıllarda hacker olmak için kitaplar giderek yaygınlaşmıştır. Hackerler daha çok siber güvenliğin ofansif alanında yer alırlar. Buna rağmen defansif siber güvenlik alanında da bilgi sahibi olmaları gerekir. Öncelikle belirtmekte fayda görüyoruz ki; Artık hackerler sadece kötü amaçlı siber saldırı düzenleyen kişiler değildir. Örneğin bir siber güvenlik uzmanı veya penetrasyon testi uzmanı yada ağ güvenliği analisti gibi kişiler de hacker olarak tabir edilebilmektedirler.
Bu durumda hackerlerinde kendi alanlarında farklı isimlerle anıldığını söyleyebiliriz. Ancak hacker olabilmek için kitaplar genellikle tüm hacker türleri için geçerlidir. Siber güvenlik eğitimleri ya da hacker olmak için kitaplar konusunda bir karar verebilmek için öncelikle hacker türleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.
Hacker Türleri
Hackerler genellikle siber güvenlik alanında göstermiş oldukları faaliyetlerin amaçlarına göre bir ayrıma tabi tutulmuşlardır. Dünya genelinde hackerler genellikle; Beyaz şapkalı hacker, grip şapkalı hacker ve siyah şapkalı hacker olarak farklı isimlerle anılırlar
Beyaz Şapkalı Hacker
Siber güvenliğin defansif (savunma) alanında bulunan kişiler beyaz şapkalı hacker olarak adlandırılır. Uygulamada “etik hacker” olarak da tabir edildikleri görülür. Kesinlikle amacı dışında ve kötü amaçlı siber saldırılar düzenlemezler ve daha çok etkili bir siber güvenliğin sağlanması için çalışırlar. Günümüzde siber güvenlik uzmanı, penetrasyon testi uzmanı veya siber güvenlik analisti ve operatörü olarak tabir edilen meslekler beyaz şapkalı hackerlere örnektir.
Gri Şapkalı Hacker
Gri şapkalı hackerler ise zaman zaman defansif siber güvenlik alanında yer aldıkları gibi, ofansif siber güvenlik tarafında da yer aldıkları görülür. Daha anlaşılır şekilde anlatmak gerekirse siyah şapkalı hacker ile beyaz şapkalı hacker arasında kalmış kişilerdir. Siber güvenliğin sağlanması için çalıştıkları gibi, kötü amaçlı siber saldırılar da düzenledikleri görülür.
Siyah Şapkalı Hacker
Hacker denildiği zaman genellikle ilk olarak akıllara siyah şapkalı hackerler gelir. Çünkü hemen hemen tüm faaliyetlerini kötü amaçlı olarak gerçekleştirirler. Bu amaçların başında maddi çıkar yer alır. Ancak buna karşılık intikam alma, kendini kanıtlama gibi amaçlarla da hareket ettikleri görülmüştür. Genellikle bilişim alanında yapmış oldukları bir çok faaliyet yasak ve suç olarak tanımlanmış eylemlerdir.
Hacker Olmak İçin Hangi Kaynaklara Yönelmeliyim?
Öncelikle belirtelim ki hacker olmak için kitaplar yani yazılı kaynaklar tek başına yeterli değildir. Teorik eğitimlerin ve pratik eğitimlerin orantılı olarak ilerlemesi bu alanda başarılı olmamız için önemlidir. Daha çok görsel ve pratik eğitimlerin ön planda olması nedeniyle kitaplar haricinde bu konuda siber güvenlik eğitimleri veren platformlardan da faydalanmak gerekir.
Hacker Olmak İçin Kitaplar Nasıl Temin Edilir?
Hacker olabilmek için bir çok farklı alternatifimiz vardır. Ancak bunlardan en önemlileri pratik eğitimlerdir. Bunun dışında hacker olmak için kitaplar bulunsa da teorik eğitimler ile pekiştirilmediği sürece tam bir eğitimin alınmış olduğunu söylemek yanlış olacaktır.
Bu gün bir çok kitap / kırtasiye veya online kitap satıyı yapan web sitelerinde hackerlik veya siber güvenlik uzmanlığı konusunda kitapların satışı yapılmaktadır.
Siber Güvenlik Uzmanları Hacker Midir?
Her ne kadar beyaz şapkalı hacker tabiri günümüzde tam olarak yerine oturmuş bir kavram olmasa da siber güvenlik uzmanlarının da bir çeşit hacker olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Siber güvenlik uzmanları da sıklıkla beyaz şapkalı hacker olarak anılmaktadır. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının hacker olduğunu söylemek hiçte yanlış olmayacaktır.
Etik Hacker Nedir?
Etik hacker isminden de anlaşıldığı gibi kural dışı diğer bir ifade ile kötü amaçlı siber saldırı düzenlemeyen kişilerdir. Yukarıda hacker türleri hakkında yapmış olduğumuz bilgilendirmeleri göz önüne aldığımızda beyaz şapkalı hackerlerin bir çeşit etik hacker olduğunu söyleyebiliriz.
Hacker Olmak İçin Neler Bilmek Gerekir?
Bilişim sistemleri oldukça geniş bir alanda faaliyet gösterirler. Ayrıca karmaşık bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle hacker olmak için bir çok alanda bilgi sahibi olmak gerekir. Genel olarak aşağıda belirtmiş olduğumuz konularda detaylı bilgi sahibi olunması halinde hacker olunabilmektedir.
- Ağ Güvenliği
- Tersine Mühendislik
- Kötü Amaçlı Yazılımlar
- Yazılım ve Kodlama
- Kriptoloji
- Veritabanı
- İşletim Sistemleri
Hackerler genellikle yazılım konusunda bilgi ve deneyim sahibi kişilerdir. Kodlama ve yazılım konusunda bilgi sahibi olmak daha faydalıdır.
Hacker Olmak İçin Hangi Bölümü Okumalıyım?
Hacker olmak için kitaplar kadar hacker olmak için hangi bölümü okumalıyım soruları ile sıkça karşılaşmaktayız. Öncelikle belirtelim ki “hackerlik” adı altında herhangi bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Alacağımız siber güvenlik eğitimleri ile büyük ölçüde hacker olmak konusunda bir adım atmış olacağız. Ülkemizde genellikle siber güvenlik konusunda eğitim veren bölümler ise aşağıdaki gibidir.
- Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu
- Yazılım Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Kodlama
- Adli Bilişim
- Veri Tabanı Yöneticiliği
Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizde bulunan “Siber Güvenlik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hacker Olmak İçin Kitaplar Yeterli Midir?
Hacker olmak için kitaplar kesinlikle yeterli değildir. Ancak siyah şapkalı hacker, gri şapkalı hacker gerekse beyaz şapkalı hacker olabilmek için elbette teorik eğitimler şarttır. Bunun yanında pratik eğimlerin de alınması gerekir. Genellikle dijital platformlarda siber güvenlik eğitimleri olarak verilen eğitimler, hacker eğitimleri içinde geçerlidir. Bunun dışında pratik olarak hack çalışmaları yapabileceğimiz uygulamalar vardır. Bu uygulama ve web sitelerinde teorik ve pratik bilgilerimizin pekiştirilmesi mümkündür.
Author Profile
Latest entries
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?
- Siber Saldırılar12 Ağustos 2024Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?