Siber Güvenlik Sigortası Nedir?

Siber Güvenlik Sigortası
Siber Güvenlik Sigortası
0
(0)

Siber güvenlik sigortası, siber saldırılara bağlı olarak ortaya çıkabilecek veri ihlalleri nedeniyle karşılaşılan maddi zararları telafi etmek amacıyla yapılan sigortalama işlemleridir. İşletme ve kuruluşlar dijital ortamdaki verilerini korumak adına bir çok siber güvenlik önlemi almaktadırlar. Buna rağmen siber saldırıların önlenmesinde zaman zaman aksaklıklar yaşanabilmektedir. Bu durumda siber saldırılar nedeniyle karşılaşacağımız zararları en aza indirmek için siber güvenlik sigortası devreye girmektedir.

Bilişim sistemlerinin ve verilerin niteline göre bireysel siber güvenlik sigortası ve ticari siber güvenlik sigortası (kurumsal) ve finansal siber güvenlik sigortası olarak üç farklı şekilde sigortalama işlemleri yapılmaktadır. Sigortanın temelini siber saldırılar ve dolayısıyla siber güvenlik oluşturması nedeniyle öncelikle siber güvenlik nedir? Sorusuna kısaca cevap verelim.

Siber Güvenlik Nedir?

Bilişim sistemlerinde kullanılan her türlü cihazın ve bu cihazlar arasındaki veri akışının sağlandığı ağların kötü amaçlı saldırılara karşı korunmasını içerir faaliyetlerin tamamı siber güvenlik olarak adlandırılmaktadır.

Bireysel Siber Güvenlik Sigortası

Siber saldırılar kurumsal ve ticari bilişim sistemlerine yönelik gerçekleştirildiği gibi bireysel olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Günlük kişisel işlerimizde kullanmış olduğumuz; Cep telefonu, tablet veya bilgisayarlarımızın siber saldırılara karşı korunması daha kolaydır. Genellikle antivirüsler veya güvenlik duvarları olarak kişisel siber güvenliğimiz büyük ölçüde sağlanmaktadır. Ancak tüm bu önlemlere rağmen siber tehditlere ve siber zorbalıklara maruz kalabilmektedir. Yaşanması muhtemel bir siber saldırı sonrasında uğrayacağımız zararların telafi edilmesi amacıyla bireysel siber güvenlik sigorta uygulaması başlamıştır.

Bireysel Siber Güvenlik Sigortalarının Kapsamı

  • Kimlik Hırsızlığı
  • Banka ve Kredi Kartlarına Yönelik Hırsızlık
  • Sosyal Medya Saldırıları
  • Online Alışveriş Siteleri Kaynaklı Zararlar
  • Şifre Koruma
  • Ödeme Araçlarından Kaynaklanan Zararlar

Ticari Siber Güvenlik Sigortaları

Ticari bilişim sistemlerine yönelik yapılacak olan bir saldırı sonrasında daha yüksek miktarlarda zararlarla karşılaşmamız mümkündür. Bu nedenle Ticari siber güvenlik sigortası daha fazla ilgi görmektedir. Veri kayıpları / hasarları, gizlilik ihlalleri hatta bunlara bağlı olarak karşılaşılan idari cezaların telafisi amaçlanmaktadır.

Ticari Siber Güvenlik Sigortalarının Kapsamı

  • Veri Hırsızlığı
  • Verilerin Zarar Görmesi
  • Fidye Yazılımları
  • İdari Para Cezaları
  • Kimlik Hırsızlığı ve Ödeme Kanallarından Kaynaklanan Zararlar
  • İş Faaliyetindeki Kesintiler

Finansal Siber Güvenlik Sigortaları

Finans kuruluşların kullanmış oldukları sistemlerine yapılacak olan siber saldırı sonucu meydana gelebilecek ekonomik kayıpları karşılamak amacı ile yapılan sigorta çeşididir. Ülkemizde genellikle bankalar ve benzeri şeklide faaliyet gösteren kredi kuruluşları finansal siber güvenlik sigortaları yaptırmaktadırlar.

Finansal Siber Güvenlik Sigortalarının Kapsamı

  • Veri İhlalleri
  • Hizmet Kesintileri Nedeniyle Doğacak Zararlar
  • Zararlı Yazılımlar
  • Hukuki Masraflar (Yarı Harçları, Mahkeme Giderleri vs.)

Siber Güvenlik Sigortasını Kimler Yapar?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm siber güvenlik sigortalarını yapmakta yetkili kurumlar sigorta şirketleridir. Bu tür sigorta poliçeleri için oluşturulmuş ayrı bir birim bulunmamaktadır. Örneğin ev, otomobil veya hayat sigortası gibi sigorta işlemlerini yapmaya yetkili kuruluşlar ayrıca siber güvenlik sigortaları da yapmaktadır.

Siber Güvenlik Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Siber güvenlik sigortası işletmeler ile kuruluşların herhangi bir siber saldırı yada veri ihlallerine bağlı olarak yaşayabilmesi muhtemel zararları karşılamak amacı ile yapılan sigortalardır. Daha çok kurumsal risk yönetiminin bir stratejisi olarak tercih sebebi olmaktadır. Ülkemizde bu tür sigortaların yapılmasını zorunlu kılan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak işletmeler ya da kuruluşların faaliyet alanları, sektörleri ve büyüklüklerine göre bazı durumlarda ticari bu anlamda bir sigorta yaptırılması zorunlu hale gelebilmektedir. Bu durumlarda işletmenin resmi kayıtlardaki faaliyet alanlarının incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca siber güvenlik sigortası yaptırmanın olası bir siber saldırı nedeniyle karşı kalınan finansal kayıpların koruma altına alınabilmesi ve zararların en aza indirilmesinde önemli olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

Siber Güvenlik Sigortasından Nasıl Faydalanırım?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi siber güvenlik sigortasının kapsamı sigorta türlerin göre değişebilmektedir. Herhangi bir kurum veya işletmenin bu şekilde bir siber saldırıdan dolayı zarar görmesi halinde izlemesi gereken yolları aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.

Sigorta Şirketinin Bilgilendirilmesi

Bir çok sigorta poliçelerinde olduğu gibi herhangi bir zararın doğduğunu öncelikle sigorta şirketine bildirmek gerekmektedir. Bu durum siber güvenlik sigortasında da geçerlidir. Durumun sigorta şirketine bildirilmesine müteakip sigorta şirketinin talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.

Destek Hizmetlerinden Faydalanma

Bir çok sigorta şirketi meydana gelen zararın tazmininden önce destek hizmetleri vermektedir. Hala devam eden bir riskin varlığı halinde derhal gerekli müdahaleler konusunda uzman kişilerce yapılmaktadır. Öncelikle saldırılar durdurularak akabinde inceleme aşamasına geçilmektedir.

Tazminat Talebi

Sigorta şirketi bilişim sistemlerinde gerekli incelemeleri yaparak meydana gelen zararın sigorta kapsamında olup olmadığını değerlendirmektedir. Bunun sonrasında ilgili sigorta şirketinden poliçenin kapsamına göre maddi zararlar başta olmak üzere itibar kaybı veya yargı masraflarının talep edilmesi mümkündür.

Dijital Koruma Sigortası Nedir?

Dijital koruma sigortası da aynı şekilde siber güvenlik sigortası kapsamında yapılan işlemleri ifade etmektedir. Uygulamada zaman zaman bu sigorta türleri dijital koruma sigortası olarak da anılmaktadır.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir