Siber Güvenlik Çözümleri

0
(0)

Siber güvenlik çözümleri, veri güvenliği başta olmak üzere bilgi güvenliği ve dijital dünyada karşılaşabileceğimiz diğer siber zorbalıklara karşı alınan önlemleri ve bu konuda geliştirilen politikaları ifade etmektedir. Veri hırsızlığı, kimlik avcılığı veya zararlı yazılımlar gibi siber tehditler her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle işletme ve kuruluşlar hatta kişisel kullanımda bulunan sistemlerde siber güvenlik çözümleri zorunluluk haline gelmiştir.

Bunun yanında teknoloji alanında meydana gelen gelişmeler siber güvenlik alanında gelişmelere neden olmaktadır. Bu nedenle geleneksel olarak nitelendirebileceğimiz güvenlik duvarları veya antivirüsler siber güvenliğin sağlanmasında tam olarak etkili olamamaktadırlar. Siber güvenlik uzmanı tarafından geliştirilen siber güvenlik çözümleri sayesinde daha etkili bir korunma sağlanmaktadır. Bunların başında ise sızma testleri ve penetrasyon testleri gelmektedir. Siber güvenlik çözümleri nelerdir? Konularında ve siber tehditlerden korunmak için alınacak önlemler nelerdir? Hakkında bilgiler vermeden önce günümüzde sıkça karşılaştığımız siber tehditler hakkında kısaca bilgiler verelim.

Siber Tehditler

Farkında olsak da olmasak da bu gün hayatımızın her anında siber tehditler konusunda risk altındayız. Bu tehditler bilişim sistemlerini işlevini yerine getirmesini önlemek amacıyla yapılabileceği gibi kimlik avcılığı veya veri hırsızlığı amacı ile de yapılabilmektedir. Siber güvenlik konusunda gerekli önlemlerin alınmaması halinde siber tehditler ciddi zararlara uğramamıza neden olabilecek kapasitededirler.

Veri Hırsızlığı

Veri hırsızlığı siber güvenlik alanında en önemli siber tehdit arasında yer almaktadır. Bu amaçla yapılan bir siber saldırı sonunda ticari sırlar, kişisel bilgiler veya finansal bilgiler kötü amaçlı kişilerin eline geçebilmektedir. Bu tür verilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi istenmeyen sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle veri hırsızlığı siber güvenlik çözümleri alanında önemle üzerinde durulan bir konudur.

Kimlik Avcılığı

Bir başka önemli siber tehdit türü ise kimlik avcılığıdır. Her türlü parola, şifre veya diğer kullanıcı bilgileri dijital dünyadaki kimliğimiz niteliğindedir. Kullanıcıların kimlik avcılığına maruz kalması sonucu kötü amaçlı kişilerin her türlü bilgiye ulaşması mümkündür. En sık uygulama amacı ise banka veya finansal bilgilerin ele amacıdır. Bu nedenle ileride siber tehditlerden korunmak için alınacak önlemler nelerdir? Başlığında belirttiğimiz hususların dikkatle incelenmesinde fayda vardır.

Zararlı Yazılımlar

Bir başka siber tehdit zararlı yazılımlardır. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde zararları yazılımlar nedeniyle birçok siber tehdit ile karşı karşıyayızdır. Ayrıca zararlı yazılımlar nedeniyle yukarıda belirtmiş olduğumuz kimlik avcılığı veya veri hırsızlığına maruz kalabilmemiz mümkündür. Siber güvenlik çözümleri ile birlikte en sık karşılaşılan zararlı yazılım türleri aşağıdaki gibidir.

  • Fidye yazılımları
  • Solucanlar
  • Virüsler
  • Scareware
  • Truva Atı
  • Casus Yazılım
  • Reklam Yazılımları

Zararlı yazılımlar ve zararlı yazılımlardan korunma yöntemleri konusunda daha detaylı bilgi edinmek için zararlı yazılım nedir? Başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Çocuklara Yönelik Siber Tehditler

Siber güvenlik uzmanı olarak bu konuda ebeveynleri ayrıca uyarma gereksinimini her zaman duymaktayız. Her ne kadar siber tehditler genellikle yukarıda belirtmiş olduğumuz veri hırsızlığı veya kimlik avcılığı çevresinde gelişmiş ise de; çocuklarımız da siber tehdit altındadırlar. Yapmış olduğumuz gözlemlerde bu konuda ebeveynlerin gerekli özeni göstermediğini görmekteyiz. İnternet çocuklarımızın eğitimi için günümüzde zorunluluk haline gelmiştir. Ancak buna rağmen birçok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir.

Her ne kadar kamu otoriteleri tarafından çocuklarımız için uygun olmayan sitelere gerekli erişim engelleri getirilmekte ise de; Çoğu kez bu engeller yeterli olmamaktadır. Bu nedenle ebeveynlerin ayrıca bu konuda gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Siber güvenlik çözümleri kapsamında geliştirilen korunma yöntemleri sayesinde büyük ölçüde bu konuda çocuklarımızı kısmen güvende tutabiliriz.

Siber Güvenlik Çözümleri Nelerdir?

Bu konuda geliştirilmiş birbirinden farklı uygulamalar vardır. Ancak hepsinin ortak amacı siber güvenliğin sağlanmasıdır. İşletme ve kuruluşların siber güvenlik alanında çözüm üretmek amacı ile yapmış oldukları uygulamalar değişebilmektedir.

Güvenlik Duvarı (Firewall)

Network ağındaki trafiklerin kontrol edilerek amacı dışındaki erişimlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Siber güvenlik uzmanı tarafından kullanılan sisteme göre özel olarak güvenlik duvarı geliştirilebileceği gibi sisteme uygun hazır güvenlik duvarları da kullanılabilmektedir.

Antivirüs Yazılımları

Eskimeyen siber güvenlik çözümleri arasında antivirüs yazılımları gelmektedir. Her ne kadar tek başına antivirüs yazılımları siber güvenliğin sağlanmasında yeterli olmasa da özellikle kişisel kullanımlarda oldukça etkilidirler.

Sızma Testleri

Siber güvenlik alanında en etkili yöntem sızma testleridir. Şöyle ki işletme ve kuruluşların kullanmış oldukları sistemlere hacker mantığı ile yaklaşılmaktadır. Bu nedenle sistemde hiçbir bilgi sahibi olmayan kişilerin tespit etmiş olduğu siber tehditler tehlike unsuru oluşturmadan tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanabilmektedir. Bu nedenle bir çok işletme günümüzde belirli aralıklarla sızma testi uzmanı vasıtasıyla sistemlerini bu şekilde test etmektedirler.

Log Kayıtları

Siber güvenlik çözümleri arasında bir başka etkili yöntem log kayıtlarının tutulmasıdır. Ancak bu kayıtların sadece tutuluyor olması siber güvenliğin sağlandığını göstermemektedir. Ayrıca belirli aralıklarla log kayıtlarının incelenerek sisteme herhangi bir yetkisiz müdahalede bulunulup bulunulmadığı da incelenmektedir. Teknik bir konu olması nedeniyle log kayıtlarının incelenmesi mutlaka siber güvenlik uzmanı veya sızma testi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir.

Güncelleştirmeler

Mevcut sistemin sağlıklı çalışmasını sağlaması yanında gerekli güncelleştirmelerin yapılması siber güvenlik içinde bir zorunluluktur. Bu nedenle sistemimizin güncel tutulması siber güvenlik çözümleri arasında yer almaktadır.

Siber Güvenlik Konusunda Eğitimler

Bir başka etkili yöntem ise eğitimdir. Şöyle ki risk altındaki sistemleri kullanan personellerin siber güvenlik konusunda kısmen de olsa eğitime tabi tutulması olası siber tehditlerin önceden fark edilmesini sağlamaktadır.

Siber Tehditlerden Korunmak İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

Genel olarak kabul görmüş birbiriden farklı siber tehditlerden korunmak için alınacak önlemler vardır. Sızma testi uzmanı, penetrasyon testi uzmanı ya da siber güvenlik uzmanları tarafından kabul görmüş önlemler genel olarak aşağıda belirtilmiştir.

  • Sızma testi
  • Güvenlik duvarı
  • Antivirüs kullanımı
  • Şife ve parola güvenliği
  • Ağ güvenliği
  • Kullanılmayan portların kapatılması
  • Log kayıtlarının incelenmesi
  • SSL sertifikaları

Görüldüğü gibi siber güvenlik çözümleri birçok alanda kendisini öne çıkartmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm konular uzmanlık gerektiren konulardır. Bu nedenle konusunda uzman kişilerce uygulanması gerekmektedir. Bu kişiler genellikle sızma testi uzmanı, penetrasyon testi uzmanı, siber güvenlik uzmanı veya siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü olarak anılmaktadırlar.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir