Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Görevleri
ılın2024Siber güvenliğin sağlanmasında en etkili mesleklerden birisi de siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümüdür. Ülkemizde bu konuda eğitim veren üniversiteler vardır. Ancak gördüğümüz kadarı ile bu ve benzeri bölümlerin sayası talebi karşılayacak ölçüde değildir. Son yıllarda kamu kurumları ile birlikte özel sektör alanında siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümlerinden mezun kişilere olan ihtiyaç artmaktadır.
Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü görevleri isminden de anlaşılacağı üzere genel olarak iki ana unsur üzerinde şekillenmiştir. Bunlardan birisi “analistlik” diğeri ise “operatörlüktür. Bu nedenle konunun daha anlaşılabilir olması için bu iki kavramı ayrı başlıklar altında incelemeyi uygun görüyoruz. Ancak ilk olarak konunun temelini oluşturan siber güvenlik nedir? Sorusuna kısaca cevap vermekte fayda vardır.
Siber Güvenlik Nedir?
Bilişim sistemlerine bağlı aygıtlar ile bu aygıtlar arasındaki veri akışının kötü amaçlı saldırılara karşı korunması, siber saldırılara karşı önlem alınması konusunda gerçekleştirilen her türlü faaliyeti ifade etmektedir.
Siber Güvenlik Analisti Nedir?
Siber güvenlik analisti herhangi bir işletme veya kuruma ait bilişim sistemlerinin siber güvenlik açısından güvenliğinin sağlanması amacı ile çalışan personellerdir. Aşağıda açıklayacağımız siber güvenlik operatörü ile kıyasladığımızda benzer görevleri bulunsa da üstlenmiş oldukları görevler dikkate alındığında farklı yönleri de bulunmaktadır.
Siber Güvenlik Analisti Görevleri
- Siber olayları tespit ederek risk analizi yapar ve bunlara göre gerekli önlemleri alır.
- Olası siber tehditleri tespit ederek bu konuda politikalar oluşturur.
- Gerektiğinde siber güvenliğin tam olarak sağlanması için kullanılan bilişim sistemlerine penetrasyon testi uygulamaları yapar.
- Normalin dışındaki ağ etkileşimlerini tespit eder.
Siber Güvenlik Operatörü Nedir?
İşletme ve kurumların kullanmış oldukları sistemlerin kurulum aşamasından itibaren görev alırlar. Özellikle ağ alt yapısının kurulumunda etkili görevleri vardır. Tüm bu sistemin siber güvenlik açısından risk oluşturmayacak şekilde kurulumundan sorumludurlar.
Siber Güvenlik Operatörü Görevleri
- Güvenlik açıklıklarını tespit ederek bu konuda gerekli önlemleri alırlar.
- Mevcut siber saldırıları anında tespit ederek gerektiğinde siber güvenlik analisti ile koordineli olarak çalışırlar.
- Gerektiğinde siber güvenlik analisti gibi sisteme sızma testi
- Bilgi güvenliğinin sağlanması adına sisteme gerekli antivirüs veya firawall kurulumunun yapılmasını sağlarlar.
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Eğitimleri
Genel olarak siber güvenlik meslek yüksekokulunda eğitim verilen siber güvenlik analistliği ve siber güvenlik operatörlüğü bölümünde genel bilişim sistemlerinin güvenliği ile beraber;
- Veri tabanı güvenliği
- Bilgi güvenliği
- Penetrasyon testi / sızma testi
- Web uygulama güvenliği
- Mobil uygulama güvenliği
Gibi temel eğitimler verilmektedir. Ancak siber güvenlik yoğun bir kodlama ve yazılım bilgisi de gerektirdiğinden bu bölümler ilk yıl İngilizce zorunlu eğitim ile başlamaktadırlar. Eğitim boyunca da alınacak eğitimlerin %70’i İngilizcedir.
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Sıralamaları
Siber güvenlik meslek yüksekokullarını 2024 yılı itibariyle sıralama ve taban puanları aşağıdaki gibidir. 2024 yılında bölüm yoğun ilgi görmesi nedeniyle önümüzdeki yıllarda siber güvenlik meslek yüksekokullarının sayısının arttırılacağı ve puanlarının da artacağını düşünüyoruz.
ÜNİVERSİTE | PUAN TÜRÜ | PUAN | SIRALAMA |
İstanbul Teknik Üniversitesi | TYT | 452,136 | 76635 |
Gebze Teknik Üniversitesi | TYT | 425,656 | 126310 |
Ankara Üniversitesi | TYT | 423,174 | 131890 |
Ege Üniversitesi | TYT | 415,545 | 150130 |
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörü Nasıl Olunur?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz üniversitelerin herhangi birisinden mezun olmak siber güvenlik analisti ve siber güvenlik operatörü olmak için yeterlidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu alanda eğitim veren bölümler ihtiyaçları tam olarak cevap verememektedirler. Bu nedenle alternatif bölümlerde siber güvenlik analistliği yada operatörlüğü için tercih edilmektedir. Bunların dışında;
- Bilgisayar mühendisliği
- Adli bilişim
- Yazılım ve Kodlama
- Veri tabanı yöneticiliği
- Yazılım mühendisliği
Gibi bölümler siber güvenlik analistliği ve operatörü olmak için yeterli olabilir. Ancak ülkemizde 2024 yılında daha etkili bir bölüm faaliyete geçirilmiştir. Bu ise siber güvenlik meslek yüksekokullarıdır.
Sık Sorulan Sorular
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Hangi Üniversitelerde Var?
- Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
- İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
- Ege Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
- Gebze Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
Siber Güvenlik Analisti ve Operatörü Ne Kadar Kazanır?
Genellikle kişinin tecrübe ve eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Kamu kurumlarında siber güvenlik analisti veya siber güvenlik operatörü olarak ilk göreve başlayan kişiler yaklaşık 30.000 TL maaş alırken özel sektörde bu miktar genellikle asgari ücret düzeyinde başlayarak 50.000 / 80.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu 2 Yıllık Mı?
2024 yılında siber güvenlik meslek yüksekokulları ilk yıl İngilizce eğitim olmak üzere toplamda 3 yıldır.
Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Mezunu Nerelerde Çalışır?
Bugün bir çok kamu kurumu siber güvenlik analistliği / operatörlüğü kadrolarına yer vermektedir. Bunların dışında özel sektörlerde de özellikle finans kuruluşlarında iş imkanı vardır. Ayrıca siber güvenlik şirketleri kurularak bireysel olarak hizmet verilmesi de mümkündür.
Author Profile
Latest entries
- Genel9 Eylül 2024Siber Güvenlik Alanında Kariyer Önerileri
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?