Siber Güvenlik Olmak için Gerekenler

siber güvenlik uzmanı olmak için gerekenler
0
(0)

Teknoloji her geçen gün giderek gelişmektedir. Buna bağlı olarak ortaya yeni iş kolları çıkmaktadır veya hali hazırda olan iş kolları giderek popülerleşmektedir. Siber güvenlik uzmanlığı da giderek popülerleşen bir iş koludur. Bundan dolayı siber güvenlik uzmanı olmak için gerekenler hakkında merak edilenler son derece fazladır.

Siz değerli ziyaretçilerimiz için oluşturduğumuz bu içerikte siber güvenlik uzmanı olmak için gerekenler hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Dilerseniz ilginizi çeken başlığı aşağıdaki alandan bularak okuyabilir, dilerseniz de sırasıyla okuyabilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Ne Okumak Lazım?

Siber güvenlik uzmanı olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Büyük bir gayret, emek, azim ve zaman gerektirir. Siber güvenlik olmak isteyen kişilerin hangi liseyi okuduğunun pek bir önemi yoktur. Yani anadolu lisesi, fen lisesi veya teknik liselerin herhangi birinden mezun olması yeterlidir. Fakat üniversite aşamasında bazı kıstaslar bulunmaktadır.

Üniversite aşamasında iki yıllık Bilgisayar Teknoloji bölümünü veya bu bölüme benzer bilişim bölümlerini tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak dört yıllık bir bölüm düşünüyorsanız Mühendislik Fakültelerinde bulunan bölümlere göz atabilirsiniz. Fakat ne olursa olsun siber güvenlik uzmanı olmak hiç kolay olmayacaktır. Her şeyden önce bu işi gerçekten istediğinizi ve bu yolda pes etmeyeceğinizi kendinize kanıtlamanız gerekir. Aksi durumda büyük bir zaman kaybı yaşar ve motivasyonunuzu toparlamakta zorlanırsınız.

Siber Güvenlik Uzmanı Hangi Alanlarda Eğitim Almalıdır?

Siber güvenlik uzmanı olmak için gerekenler arasında okul son sıradadır. Hatta okul okumadan da siber güvenlik uzmanı olmanız son derece mümkündür. Eğer bu iş kolunda çalışmak istiyorsanız aşağıdaki alanlarda eğitim almanız gerekmektedir. Bu bir tavsiyeden ziyade zorunluluktur. Günümüzde bu alanlarda eksiği olan kişiler ne yazık ki başarılı bir siber güvenlik uzmanı kariyerine ulaşamamaktadır:

  1. Bilgisayar mühendisliği,
  2. Yazılım mühendisliği,
  3. Veri analizi,
  4. Bilgisayar teknolojileri,
  5. Matematik,
  6. Elektronik ve haberleşme mühendisliği,
  7. İşletme mühendisliği
  8. Ağlar,
  9. Kritik sistemleri,
  10. Yazılım dilleri,

Yukarıdaki alanların en az birkaçında uzmanlaşmak sizleri diğer kişilerden ayıracaktır. Bunun dışında bütün bu alanlarda temel bilgilere erişmeniz son derece önemlidir. Aksi durumda kariyer gelişiminizi sağlamanız pek mümkün olmayacaktır. Dilerseniz bu konular hakkında internet üzerinden eğitimler alabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz olarak birçok kaynağa internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu sayede okul okumadan da siber güvenlik uzmanı olma şansına erişirsiniz. Fakat bir yerlerde çalışmaya başlamak için genellikle diploma şartı aranmaktadır. Eğer yurt dışına çıkıp, orada çalışma fırsatı yakalarsanız o zaman diplomadan ziyade yaptığınız çalışmalar çok daha önemlidir.

Kimler Siber Güvenlik Uzmanı Olabilir?

Bu başlık altında hangi bölümlerden mezun olan kişilerin siber güvenlik uzmanı olabileceğini açıklayacağız. Yoksa bu işe gönül vermiş ve kişisel çalışmalarını eksiksiz, doğru bir şekilde yapan herkes siber güvenlik uzmanı olabilir. Siber güvenlik uzmanı olmak için gerekenler arasında bir diploma yoktur. Fakat siber güvenlik uzmanı olarak bir işe başlamak için ne yazık ki ülkemizde önce diplomaya bakılmaktadır.

Siber güvenlik uzmanları genel olarak dört yıllık bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmektedir. Fakat tabii ki siber güvenlik olmak için yalnızca bu bölüm bulunmamaktadır. Dilerseniz elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği veya işletme mühendisliği gibi bölümleri okuyarak da siber güvenlik olabilirsiniz. Fakat diğerlerinden farklı ve alanında uzman bir siber güvenlik uzmanı olmak istiyorsanız kesinlikle okul dışı çalışmalar yapmalı ve okulunuza gerçekten istekli bir şekilde gitmelisiniz. Aksi durumda diğerlerinden hiçbir farkınız olmayacak ve iş bulmak konusunda büyük zorluklar çekeceksiniz. Günümüzde diploması olmayan fakat diplomalı birçok siber güvenlikten daha iyi ve bilgili durumda olan kişiler bulunmaktadır. Bundan dolayı esas olan şey okul dışında, kişisel olarak ne kadar çalıştığınızdır.

Siber Güvenlik Geleceği Var Mı?

Kısaca cevap vermek gerekirse, evet var. Hatta önümüzdeki yıllarda siber güvenlik alanının %45 – 50 oranında büyümesi bekleniyor. Aslına bakılırsa her şeyin dijitalleştiği ve teknolojik alana taşındığı bir zamanda böyle bir şey pek de sürpriz değildir. Bundan dolayı yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve buna benzer birçok alanın da daha çok ilgi göreceği aşikardır.

Siber güvenlik uzmanı olmak için gerçekten istekli olan kişilerin hiç vakit kaybetmeden çalışmalarına başlamasını tavsiye etmekteyiz. Bahanelerin arkasına sığınmayı ve ertelemeyi hemen bırakmalısınız. Aksi durumda ilerleyen zamanlarda birileri çok daha fazla çalışarak sizleri geride bırakacak ve hayallerinizi elinizden alacaktır. Ne yazık ki bu acı bir durumdur, fakat gerçektir. Bundan dolayı daha fazla vakit kaybetmeden, ilgili bölümleri kazanmadan önce çalışmalarınıza başlamalısınız. Böylelikle okulu okurken diğer öğrencilerden her zaman bir adım önde olacak ve dikkat çekmeyi başaracaksınız. Bu da iş bulmanıza kadar olan süreci oldukça büyük ve olumlu bir şekilde etkileyecektir. Siber güvenlik hakkında bilgi almak için siber güvenlik blogu içinde gezinmeye devam edebilirsiniz. Buna ek olarak bizlere ulaşarak siber güvenlik danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir