Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

SİBER GÜVENLİK ANALİSTLİĞİ VE OPERATÖRLÜĞÜ
5
(1)

Bu yıl ilk defa öğrenci kabulüne başlayan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümü bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen öğrenciler tarafından yoğun ilgi görmüştür. 2023 yılında siber güvenlik meslek yüksek okulları bünyesinde eğitime başlayacaktır. Bu yıl sadece Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesinde eğitim verilecektir.

Siber güvenlik meslek yüksekokullarına bağlı siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümlerinin akademik takvimleri incelendiğinde oldukça yararlı eğitimlerin verildiğini gördük. Ayrıca sızma testleri ile penetrasyon testlerinin siber güvenliğin temelini oluşturduğu düşünülerek bir ders müfredatı oluşturulmuştur. Bu nedenle siber güvenlik meslek yüksekokullarının bir nevi sızma testi uzmanı yetiştirme adına önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Değişen dünya düzeni karşısında siber güvenlik alanında yapılan çalışmalar her geçen gün önem kazanmaktadır. Bizde siber güvenlik uzmanı olarak bu konu hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ne Yapar?

Bilindiği üzere bu gün birçok işlemlerimizi bilgisayarlardan hattan avuçlarımızın içine sığan cep telefonları sayesinde yerine getirmekteyiz. Genellikle bu uygulamalar mobil uygulama veya web uygulama olarak adlandırılmaktadır. Bu tür uygulamalar içerisinde birçok veri barındırmaktadır. Ve bu verilerin %90’ını kişisel veriler oluşturmaktadır. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde ülkemizde de kişisel verilerin korunması adına birçok düzenleme yapılmıştır. Bunlardan birisi de “Kişisel Verileri Koruma Kanunu”dur.

Bu kişisel verileri korunmasından sorumlu kişiler veri yetkilileridir. İşte kişisel verileri koruma amacı başta olmak üzere, bilişim sisteminin işleyişi, siber risklerin tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması, vukuu bulacak bir siber saldırı sırasında gerekli müdahalelerin yapılması ve benzer konularda politikalar geliştirmek siber güvenlik uzmanlarının görev alanı içerisindedir. Bu alanda görevli kişiler ise genellikle siber güvelik uzmanı, sızma testi uzmanı veya siber güvenlik analisti ya da siber güvenlik operatörü olarak adlandırılmaktadır.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Nerelerde Çalışır?

Yukarıda siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü ne yapar? Başlığında da belirttiğimiz gibi oldukça geniş bir çalışma alanları vardır. Bu gün kritik öneme sahip birçok kamu kuruluşunda siber güvenlik uzmanları görev yapmaktadır. Hatta siber güvenliğin ayrı bir kolu olan sızma testlerinde uzmanlaşmış sızma testi uzmanları görev yapmaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 2022 yılı içerisinde kamu kurumları ile finans kuruluşları başta olmak üzere 1.500.000 civarında bir siber saldırının gerçekleştiği görülmüştür. 2022 yılı içerisinde yapılan bu siber saldırılar 2021 yılına göre yaklaşık %65 artış ile gerçekleşmiştir. Bu durum bize bir kez daha siber güvenliğin önemini hatırlatmaktadır.

Bu gün havaalanında iniş kalkış yapan uçaklar, ülke savunma sistemleri, yargı birimleri (UYAP) tamamı bilişim sistemleri ile kontrol edilmektedir. Ayrıca bankacılık ve finans sektöründe bilişim sistemleri aracılığı ile oldukça yüksek miktarlarda para transferi yapılması mümkündür. Bu durumlar hep birlikte düşünüldüğünde bilişim sistemlerinin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu sistemlerin güvenliğinin sağlanması da olduk önemlidir. İşte siber güvenlik uzmanları, sızma testi uzmanları ya da siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü alanında uzmanlaşmış kişiler benzeri kurumlarda görev yapmaktadırlar.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Hangi Üniversitelerde Var?

2023 yılında faaliyete geçen siber güvelik meslek yüksek okulları;

  • Ankara Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Gebze Teknik Üniversitesi
  • Ege Üniversitesi

Bünyesinde bulunmaktadır. Ancak 2024 yılında kısmen bu ve benzeri bölümlerin farklı üniversitelerde de faaliyete geçeceğini tahmin etmekteyiz. Ayrıca bu yıl toplam sadece 100 kontenjan ile öğrenci kabulü yapan bu bölümlerin ilerleyen yıllarda kontenjan sayılarını da arttıracağını düşünüyoruz.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Taban Puanları

  • Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
  • Taban Puan : 423.174, Sıralama: 131.890
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
  • Taban Puan: 452.136, Sıralama: 76.635
  • Gebze Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
  • Taban Puan: 425.656, Sıralama: 126.130
  • Ege Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu
  • Taban Puan: 415.545, Sıralama: 150.130

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Okunur Mu?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz siber güvenlik meslek yüksekokulları bu yıl eğitime başlamışlardır. Her birisi 25 genel ve 2 ek kontenjan olmak üzere 27 mevcutla öğretime başlamışlardır. Yapılan tercihlerde ise her üniversitenin tüm kontenjanları dolmuştur. Bu kısa bilgiden sonra siber güvenlik analistliği okunur mu? Sorusuna kısmen cevap vermiş olabiliriz. Akademik eğitimime ilk olarak 2001 yılında başladım. sonrasında 2 fakülte 1 meslek yüksekokulu ve 1 yüksek lisans olmak üzere farklı üniversitelerden mezun oldum. Ancak siber güvenlik meslek yüksekokulları ders içeriklerini incelediğimde oldukça faydalı bir akademik takvimleri olduğunu gördüm. Özellikle bu bölümlerden mezun olan kişilerin ileride oldukça önemli kariyer sahibi olabilecek bir sızma testi uzmanı olabileceğinden kuşkum yoktur.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ne Kadar Maaş Alır?

Bu konuda benzer sorularla sıkça karşılaşmaktayız. Ancak özel sektör ile kamu kurumları arasında siber güvenlik analistliği maaşları oldukça farklı olabilmektedir. Şöyle ki özel sektörlerde sızma testi uzmanı veya siber güvenlik uzmanı gibi kişilerin almış oldukları maaşlar: 18.000.00 TL ile 70.000.00 TL arasında değişmektedir. Ancak kamu kurumlarında bu maaşlar 25.000.00 TL ile 35.000.00 TL arasındadır. Bu konuda daha detaylı bilgilere web sitemizde bulunan sızma testi uzmanı maaşı veya siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir