Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemleri
Kurumlar için siber güvenlik önlemleri Faaliyette süreklilik başta olmak üzere müşteri memnuniyeti ve müşteri güveni için önemli hatta zorunlu bir uygulamadır.
Değişerek gelişen teknoloji ile beraber siber tehditler ve siber risklerde değişerek kendilerini güncellemektedirler. Kurumların faaliyetlerinde kullanıcılarına güvenli bir dijital ortam yaratabilmeleri için belirli düzeyde siber güvenlik önlemleri almak zorunluluğu altındadırlar. Siber tehditlere karşı savunmasız durumda olmamak için kişiler kadar kurumlarında siber güvenlik önlemleri konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir.
Defansif Siber Güvenlik Nedir?
Kurumlar için siber güvenlik önlemleri; siber güvenliğin defansif alanında yer almaktadır. Bu nedenle kısaca defansif siber güvenlik nedir sorusuna cevap vermekte fayda vardır.
Defansif siber güvenlik; Ofansif siber güvenliğin savunma alanında yer almaktadır. Günümüzde ise daha çok beyaz şapkalı hacker olarak anılmaktadır. Herhangi bir siber saldırı yapmadan siber güvenliğin sağlanması konusunda çalışmaktadırlar.
Kurumlar İçin Siber Güvenlik Neden Önemlidir?
Dijitalleşme kurumlar için hız ve verimlilik sağlaması ile birlikte bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Siber güvenlik alanındaki bu riskler “siber risk” olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda dijitalleşmenin ulaşmış oldu boyut dikkate alındığında kurumlar için siber güvenlik önlemleri artık stratejik bir önem kazanmaya başlamıştır. Bununla beraber her alanda olduğu gibi siber güvenlik işletmeler ve kurumlar için adeta zorunlu hale gelmiştir. Aşağıdaki unsurlar ise bu önlemleri daha da önemli hale getirmektedir.
Veri Güvenliği
Kurumların müşterilerine ait kimlik bilgileri, tercihleri ve hatta finansal verileri gibi bir çok hassas bilgileri dijital ortamda “veri” adı altında saklanmaktadır. Bu tür verilere yetkisiz ve kötü niyetli kişilerin ulaşması durumunda ciddi zararlar ile karşılaşmak mümkündür. İdari yaptırımlarla karşılaşılabileceği gibi kurumların itibarını da ciddi oranda zedelenmektedir.
Süreklilik
Herhangi bir siber saldırı bilişim sistemlerinin işleyişini bozabileceği gibi tamamen kullanılamaz hale getirmesi de imkan dahilindedir. Ayrıca sistemdeki veri kayıpları sistemin işleyişine etki etmektedir. Bu nedenle kurumlar için siber güvenlik önlemleri süreklilik için de zorunludur.
Kurum İtibarı
Şirketler ve kurumların siber zafiyetleri kurum itibarını zedeleyen unsurlar arasındadır. Bilişim sistemindeki bir veri kaybı veya kesinti kurum itibarını etkilemektedir.
Finansal Kayıpların Önlenmesi
Siber saldırıların yapılmasında en büyük neden maddi olarak yarar sağlamaktadır. Bu saldırılar kötü amaçlı kişilere haksız menfaat sağladığı gibi kurumların da maddi kayıplarla karşılaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu tür finansal kayıplar kurumlara ekonomik zarar sağlayabileceği gibi, kurum itibarını da zedelemektedir. Kurumlar için siber güvenlik önlemleri ile finansal kayıpların da önüne geçilmesi mümkündür.
Yasal Zorunluluklar
Kurumlar için siber güvenlik önlemleri alınması ayrıca yasal bir zorunluluktur. Herhangi bir hack işleminde bu yasal zorunlulukların yerine getirilmemesi durumunda çeşitli yaptırırımlar uygulanabilmektedir. Bu tür yaptırımlarla karşılaşmamak adına gerekli önlemlerin tam ve zamanında alınması gerekmektedir.
Görüldüğü gibi; Kurumlar için siber güvenlik önlemlerinin alınması bir çok konuda önemlidir. Bu durumların tümü birbiri ile bağlantılıdır. Örneğin meydana gelebilecek bir veri kaybı maddi olarak zararlarla karşılaşılmasına neden olabileceği gibi; İtibarın zedelenmesine de sebebiyet vermektedir. Ya da veri kayıplarına bağlı olarak bilişim sistemleri işleyişi bozulup tamamen kullanılamaz hale gelebilir.
Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemleri Nelerdir?
Siber saldırılar farklı çeşitli nedenlerle yapılmaktadır. Dolayısıyla bu konuda alınacak önlemlerde değişiklik göstermektedir. Bu önlemler yapılan saldırılan niteliğine göre farklı alanlarda gerçekleşmektedir.
1.Siber Güvenlik Eğitimleri
Kurumlar için siber güvenlik önlemleri kapsamında personel eğitimleri en sık başvurulan yöntemlerdendir. E-posta güvenliği, ağ güvenliği, zararlı yazılımlar veya phishing saldırıları gibi temel siber saldırılar hakkında bilgi sahibi olmak bir çok siber tehlikeyi bertaraf etmemize imkan tanımaktadır.
2. Güvenlik Yazılımları
Güvenlik yazılımları ve antivirüsler bizleri bor çok siber saldırıdan korumaktadır. Kişisel cihazlarımızda olduğu gibi kurum içi kullandığımız cihazlarda da antivirüs ve güvenlik yazılımlarını kullanmamız önerilmektedir. Ayrıca bu tür yazılım ve cihazlar zararlı yazılımların niteliğine göre belirli aralıklarla güncellemeye tabi tutulmaktadır. Bu tür güncellemelerin zamanında yapılması da siber güvenlik için önemlidir.
3. Ağ Güvenliği
Siber saldırıların bir çocuğu ağ zafiyetleri kullanılarak yapılmaktadır. Ağ güvenliğinin sağlanması kurumsal sistemlerde en önemli faktördür. Bu konuda güvenlik politikaları oluşturularak ihtiyaç doğrultusunda firawall kullanmak gerekmektedir.
4.Penetrasyon Testleri
Sızma testleri ve penetrasyon testleri siber zafiyetlerin tespit edilmesinde en etkili siber güvenlik önlemleridir. Bu testler sayesinde siber tehlikeler ortadan kaldırılmaktadır. Bu nedenle belirli aralıklarla sızma testi uzmanları tarafından sistemimize penetrasyon testi yapılmalıdır. Yapılan penetrasyon testi sonrasında tespit edilen zafiyetler konusunda derhal gerekli önlemler alınmalıdır.
5.Yedekleme
Kurumlar için siber güvenlik önlemlerinin arasında verilerin yedeklenmesi de yer almaktadır. Herhangi bir nedene bağlı olarak veri kaybına uğranılması durumunda bu yedekler faaliyetin devamı için zorunludur. Ancak bu yedeklerde verilerin asılları kadar önemlidir. Bu nedenle uygun yedekleme yapılmaması da siber güvenlik açısından risk unsuru haline gelebilmektedir.
6.Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemleri ve Yetki Kontrolü
Kurumsal ağlarda kullanılan her kullanıcı veya cihaz farklı yetki kuralı ile çalışmaktadır. Bu yetkinin dışında gerçekleştirilebilecek her türlü işlem risklidir. Belirli aralıklarla yetki kuralı dışında işlemler olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu tür işlemler genellikle log kayıtlarının incelenmesi ile anlaşılmaktadır. Ayrıca log kayıtlarının incelenmesi ile olağan dışı faaliyetlerin tespit edilmesi mümkündür. Bu şekilde kayıtların incelenmesi ayrı bir uzmanlık konusudur. Bu nedenle temel siber güvenlik eğitimleri bu konuda yetersiz kalabilmektedir. Her ne kadar sızma testleri sırasında log kayıtları da incelenmiş olsa da; Daha güvenli bir sistem için log kayıtlarının ayrıca incelenmesi sıra dışı faaliyetlerin zamanında tespit edilmesi önemlidir.
7.Siber Güvenlik Politikaları
Siber güvenlik alanında yapılan tüm faaliyetler belirli bir kural ve sistem içerisinde gerçekleşmek durumundadır. Tüm bu uygulamalar ise siber güvenlik politikaları oluşturularak gerçekleştirilebilir. Kuruma ait bilişim sisteminin niteliğine göre politikalar oluşturularak buna bağlı kalınarak faaliyet gösterilmelidir.
8.Siber Olaylara Müdahale Ekibi
Siber saldırıların ne zaman ve ne aralıklarla yapılacağı önceden bilinmemektedir. Bu nedenle siber saldırılara karşı her an hazırlıklı olunması gerekmektedir. Kuruma ait bilişim sistemlerinin özellikle kritik noktaları siber güvenlik uzmanları tarafından sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Ayıca meydana gelen bir siber saldırıya anında müdahale etmek amacıyla siber olaylara müdahale ekibi oluşturulmalıdır.
Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemleri ve Siber Güvenlik Analistleri
Kurumlar için siber güvenlik önlemleri daha çok siber güvenlik analistleri görevlidirler. Bu kişiler kurum içerisinde siber güvenlik konusunda gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktadırlar. Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm bu önemler siber güvenlik uzmanı veya siber güvenlik analistleri tarafından yerine getirilmektedir. Kamu kurumları ve finans sektöründe 7/24 esasına göre siber güvenliğin sağlanması amacıyla siber güvenlik analistleri görev yapmaktadırlar.
Author Profile
Latest entries
- Genel9 Eylül 2024Siber Güvenlik Alanında Kariyer Önerileri
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?