Hackerler Nasıl Para Kazanır?

HACKERLER NASIL PARA KAZANIR
HACKERLER NASIL PARA KAZANIR
5
(1)

Dijital tehditlerin artması ile bilgisayar korsanları yani hackerlerin artması arasında doğru bir orantı vardır. Yani dijital ve siber tehditler arttıkça hackerlerin sayısı da artmaktadır. Günümüzden yaklaşık 15-20 yıl önce hacker denildiği zaman tek bir kavram aklımıza gelirdi. “Bilgisayar Korsanları” bu gün ise hackerler de kendi aralarında gruplara ayrılmıştır. Bu nedenle hackerler nasıl para kazanır? Sorusuna bu gruplar gözönüne alınarak cevap vermemiz gerekmektedir. Öncelikle hacker çeşitlerini tanıyarak yazımıza devam edelim.

Hacker Çeşitleri

Hacker çeşitleri daha çok yetenekleri ve amaçları dikkate alınarak bir ayrıma tabi tutulmuşlardır. Sık kullanılan hacker çeşitleri; Beyaz şapkalı hackerler, gri şapkalı hackerler ve siyah şapkalı hackerlerdir.

Beyaz Şapkalı Hackerler

Beyaz şapkalı hackerler “iyi niyetli hacker” olarak da tabir edilmektedirler. Çalışmalarında haksız çıkar veya başkaca kötü bir amaç bulunmamaktadır. Siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı ya da siber güvenlik analistleri beyaz şapkalı hacker kategorisinde yer almaktadır. Temel amaçları; Siber risklerin tespit edilerek tehdit oluşturmadan gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Bu özellikleri ile siyah şapkalı hackerlerin karşısında bir konumda olduklarını söyleyebiliriz.

Siyah Şapkalı Hackerler

Siyah şapkalı hackerler; Beyaz şapkalı hackerlerin aksine kötü amaçlı olarak hareket etmektedirler. Hackerler nasıl para kazanır? sorusunda daha çok siyah şapkalı hackerler kast edilmektedir. Daha çok yasadışı olarak tabir edilen faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Hack işlemlerinde veri hırsızlığı veya dolandırıcılık gibi haksız menfaat amacı ile hareket eden hacker çeşitleri arasında yer alırlar.

Gri Şapkalı Hackerler

Gri şapkalı hackerler ise isminden de anlaşılacağı gibi beyaz şapkalı hackerler ile siyah şapkalı hackerler arasında bir konumda yer almaktadırlar. Yasal kısıtlamalar içerisinde faaliyet gösterdikleri gibi zaman zaman siyah şapkalı hackerlerde olduğu gibi yasal olmayan yollara da başvurmaktadırlar. Bazı durumlardada zafiyetlerini tespit ederek bu durumu sistem yetkilisine bildirmek karşılığında menfaat talep edebilmektedirler.

Beyaz Şapkalı Hackerler Nasıl Para Kazanır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kötü amaçlı olarak hareket etmezler. Bu nedenle kazınmış oldukları paralarda yasaldır. Siber güvenlik; Defansif siber güvenlik ve ofansif siber güvenlik olarak iki ayrı alanda incelenmektedir. Bu ayrım dikkate alındığında beyaz şapkalı hackerler siber güvenliğin defansif alanında yer almaktadırlar.

Daha çok kamu kuruluşları, finans kuruluşları ya da yazılım şirketlerinde “siber güvenlik uzmanı” kadrosu ile ücretli olarak çalışmaktadırlar. Bunların dışında ise penetrasyon testi gibi siber güvenlik uygulamaları yaparak gelir elde etmektedirler.

Bilgisayar kornaları nasıl para kazanır? Ve Beyaz şapkalı hackerler nasıl para kazanır? Konusunda daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Maaşları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siyah Şapkalı Hackerler Nasıl Para Kazanır?

Gelirlerinin tamamına yakınını yasal olmayan yollardan ve yasalarımızın suç olarak tanımladığı eylemlerden sağlamaktadırlar. Bunların başında ise dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı, kişisel verilerin ele geçirilmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suçlar gelmektedir.

Örneğin; Siyah şapkalı hackerler geliştirmiş oldukları zararlı yazılım ile kurbana ait mahrem veya özel hayata ilişkin bilgi ve belgeleri ifşa tehdidi ile kurbandan maddi menfaat talep edebilmektedirler. Ya da fidye yazılımları ile şifrelenen belgeleri tekrar kullanıma açmak için kişi kurum ve şirketlerden para talep edebilmektedirler.

Görüldüğü gibi siyah şapkalı hackerlerin gelirleri genellikle yasadışı yollardan elde edilmektedir. Bu tür hackerler “hack” işlemlerini bireysel olarak yapabilirler. Bunun dışında“hacker kiralama” gibi şekillerde başka kişilere hizmet etme amacıyla da gerçekleştirmektedirler. Her iki durumda da yapmış oldukları işlemler suç olarak kabul edilen fiillerdir.

Gri Şapkalı Hackerler Nasıl Para Kazanır?

Gri şapkalı hackerler konusunda yapmış olduğumuz tanımdanda anlaşıldığı gibi zaman zaman siber güvenliğin defansif alanındadırlar. Zaman zaman ise siber güvenliğin ofansif alanında yer almaktadırlar. Bu nedenle gri şapkalı hackerler nasıl para kazanır sorusuna vereceğimiz cevapta yukarıda belirtmiş olduğumuz siyah şapkalı hacker ve beyaz şapkalı hackerlerin birleşiminden oluşmaktadır.

Hackerler Nasıl Para Kazanır?

Yapmış olduğumuz bu bilgilendirmelerden de anlaşıldığı gibi hackerlerin gelir kaynakları değişiklik göstermektedir. Bunlar göz gönüne alınarak bir genelleme yapmak gerekirse hacklerin (Siyah, Gri ve Beyaz şapkalı Hackerler) gelir kaynaklarını aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.

Veri Hırsızlığı

Daha çok siyah şapkalı hacklerin ilgi alanında olan bir konudur. Değişik tekniklerle elde etmiş oldukları verileri ifşa tehdidi veya diğer şantaj yolları ile satmaya çalışarak gelir elde etmektedirler.

Örnek; Banka veya kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi veya e-posta, sosyal medya gibi hesaplarının kullanıcı adı ve şifrelerinin ele geçirilmesi

Dolandırıcılık

Hackerlerin en önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Ceza Kanunumuzda suç olara tanımlanmış dolandırıcılık fiilinin bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirilmesi mümkündür.

Örnek; Alışveriş sitelerinde satılan ürünlerin bedelinin kurbandan alınmasına rağmen herhangi bir ürünün karşı tarafa göndermemesidir.  Ve bunları dolandırıcılık amacı ile yapması “bilişim sistemlerinin aracı kılınarak dolandırıcılık” suçunu oluşturmaktadır.

Siber Zafiyetlerin Satılarak

Daha çok gri şapkalı hackerlerin gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Herhangi bir işletme veya kuruluşun siber zafiyetlerinin tespit edilmesine rağmen direkt olarak menfaat temin etmek yerine ilgili şirket veya kuruluş ile irtibata geçerek bu zafiyetin kapatılması konusunda para talep edilmesidir. Sızma ve penetrasyon testinden farkı ise bu işlemin bilgi ve rıza dışında yapılmış olmasıdır. Şirket veya kuruluşlar gri şapkalı hackerlerin bu talebini yerine getirmemesi halinde muhtemelen bu siber zafiyet aynı kişi tarafından “hack” işlemine dönüşmektedir. Bu şekilde gri şapkalı hackler yapmış olduğu bu işlem ile siyah şapkalı hackerlerin tarafına geçebilmektedir.

Örnek; X şirketine ait web sitesinde bulunan zafiyetin tespit edilmiş olmasına rağmen herhangi bir “hack” işlemi yapılmamaktadır. Bu zafiyet konusunda gerekli önlemlerin alınması için zafiyetin niteliğinin ve türünün şirket yetkililerine satılmasıdır.

Sızma Testi / Penetrasyon Testi

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sızma testi yaparak gelir elde eden kişi ve kurumlar mevcuttur. Hatta bazı durumlarda düzenli olarak sızma testi yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. İşte sitem sahibi ve yetkilisinin talebi ile yapılan bu penetrasyon testleri beyaz şapkalı hackerlerin gelir kaynakları arasında yer almaktadır.  Penetrasyon testi ve sızma testi konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizde mevcut diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Bir Hacker Ne Kadar Kazanıyor?

Hackerlerin gelir kaynakları konusunda verilen örnekler çoğaltılabilir. Bu nedenle hackerler ne kadar kazanıyor sorusuna da tam ve net bir cevap vermemiz imkansızdır. Örneğin beyaz şapkalı hackerler kadrolu olarak çalıştıkmaktadırlar. Eğitim ve kıdem durumlarına göre 30.000 TL – 50.000 TL arasında ücret aldıkları bilinmektedir.

Hackerler Hangi Bölümlerden Mezundur?

Bu daha çok beyaz şapkalı hackerler için sorulan bir sorudur. Zira siyah şapkalı hackler daha çok genç yaşta bu alanda çalışmalar yaparak kendilerini yetiştirmektedirler. Beyaz şapkalı hackerler ise; Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, Adli bilişim, Yazılım veya bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezundurlar.

Hacker Olmak Yasal Mı?

Yasadışı faaliyetler göstermedikleri sürece hacker olmanın önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Ancak bu durum sadece beyaz şapkalı hackerler için geçerlidir. Beyaz şapkalı hackerler için verilen eğitimlerde “hacker” olarak anılmayıp daha çok siber güvenlik uzmanı olarak tabir edilmektedir.

Etik Hacker Para Kazanma Yolları

Etik hacker kavramı yukarıda belirtmiş olduğumuz beyaz şapkalı hacker kavramına denk gelmektedir. Zaman zaman gri şapkalı hackerler de etik hacker kategorisinde yer alabilirler. Bu nedenle etik hacker para kazanma yolları veya hackerler nasıl para kazanır? Konusunda yukarıdaki gri ve beyaz hackerlerin gelir kaynaklarının geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir