Siber Suçlar Hakkında Her Şey

siber-suclar-hakkinda-her-sey
siber-suclar-hakkinda-her-sey
0
(0)

Siber Suçlar Hakkında Her Şey ve merak edilen tüm hukuki süreç ile ilgili önemli bilgileri sizler için derledik. Siber suçlar, günümüzde yaygın şekilde işlenen suçlar kategorisinde yer almaktadır.

Bilgisayar sitemleri ve dijital ağlar üzerinden yapılan suçlar, siber suçlar kapsamında değerlendirilmektedir. Siber suçlarda kişilerin bilgilerinin çalınması, kimlik avı, siber terör, siber savaş, fidye yazılımlarının saldırıları veya kara para aklama gibi farklı suç tiplerinden bahsedilebilmektedir.

Farklı çeşitlerde işlenebilen siber suçlar, bireysel olabileceği gibi, devlet ve kurumlara karşı da işlenebilmektedir. Siber suçlar hakkında her şey ve siber suçlara karşı alınacak önlemler hakkında merak ettikleriniz için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Siber Suçların Türleri ve Örnekleri

Siber suçların türleri ve örnekleri genel olarak üç ayrı kategori altında incelenebilmektedir. Bunlar bireylere, mülke ve devlete karşı işlenen siber suçlardır.

Ancak bu ana siber suç başlıklarının da farklı alt türleri olduğunu belirtmek gerekmektedir. Siber suçlar hakkında her şey ve siber türleri şu şekilde açıklanabilir:

Bireylere Karşı İşlenen Siber Suçlar

Bireylere karşı işlenen siber suçlar, kişilere yönelik yapılan hak ihlalleridir. Kişisel bilgi ve verilerin çalınması veya zarar görmesi yanı sıra, hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi de bu suçlar kapsamındadır.

Bireylere karşı işlenen siber suçları ise, şu şekilde maddelemek mümkündür:

  • Kimlik Hırsızlığı: Kişinin kimlik ve banka bilgilerinin ele geçirilmesi ve bu bilgilerin yasadışı işlemlerde kullanılması suçudur.
  • Fidye Yazılımı: Kişinin bilgisayar sisteminde yer alan verilere yetkisiz şekilde erişilmesi ve bu veriler ile fidye talep edilmesidir.
  • Siber Taciz: Kişiye internet üzerinden yapılan her türlü tehdit, rahatsızlık, hakaret ve iftira suçlarını içermektedir.

Mülke Karşı Siber Suçlar

Mülke karşı siber suçlar, kurum ve kuruluşlara yönelik işlenen ve bu yapıların işleyişine ve mülküne zarar veren siber suçlar olarak tanımlanabilir. Mülke karşı siber suçları, şu şekilde örneklemek mümkündür:

  • Siber Suçlar Hakkında Her Şey Veri İhlali, Kurum ve kuruluşların, gizli olan bilgi ve verilerinin izinsiz olarak ele geçirilmesi ve yayılmasıdır.
  • Siber Sabotaj, Kurum ve kuruluşların, bilgisayar ve ağ sistemlerine zarar verilmesi ve bozulmasıdır.
  • DDos Saldırısı, Kurum ve kuruluşların, sistemlerine uzaktan sahte istek göndererek, işlevsiz hale getirmek ve sistemi yavaşlatmaktır.

Devlete Karşı Siber Suçlar

Devlete karı siber suçlar, devletlerin egemenliğine, güvenliğine ve ulusal çıkarlarına karşın işlenen siber suçlar şeklindedir. Devlete karşı siber suçlar, şu maddeler ile örneklendirilebilir:

  • Siber Casusluk: Devlet veya devletlerin stratejik ve gizli bilgi, verilerinin ele geçirilmesi ve bunların farklı devletlere aktarılmasıdır.
  • Siber Terörizm: Devletin elektrik, ulaşım, sağlık veya diğer altyapılarına kaos yaratmak amacı ile ulaşmak ve zarar vermektir.
  • Siber Savaş: Devlet veya devletlerin ağlarının ve bilgisayar sistemlerinin, başka bir devlet tarafından siyasi veya askeri politikalar ile kullanılmasıdır.

Siber Suçların Önlenmesi ve Tespiti

Siber suçların önlenmesi ve tespiti, işlenen suça göre farklılık gösterebilmektedir. Siber suçlar hakkında her şey ve alınacak olan bazı önlemler şunlardır:

  • Bireysel düzeyde siber suçlara karşı önlem almak için, farklı ve güçlü şifreler kullanılmalıdır. Bu şifrelerini düzenli olarak güncellenmesi ve değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Bilgisayara gelen ve şüpheli olan e-postaları veya bağlantıları tıklamamak gerekir.
  • Kişisel bilgilerin mutlaka güvenilir siteler ile paylaşılmasına dikkat edilmelidir.
  • Sosyal medya hesaplarında, gizlilik ayarlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Kurumsal düzeyde siber suçlara karşı önlem almak için, güçlü siber güvenlik prosedürleri oluşturulmalıdır.
  • Çalışanların da bu konu ile ilgili bilgi sahibi olması için, gerekli eğitimlerin verilmesine dikkat edilmelidir.
  • Kurumsal olarak kullanılan bilgisayar ve ağların düzenli olarak yedeklenmesi ve denetlemesi yapılmalıdır.
  • Kurum ve devletlerin mutlaka siber güvenlik uzmanları ile birlikte çalışması gerekmektedir.

Siber Suçların Cezalandırılması

Siber suçların cezalandırılması gerek bireysel, gerekse ulusal düzeyde en önemli konulardan biridir. Devletlerin uluslararası düzeyde siber suçlarla mücadele için, gerekli düzenlemeleri ve işbirliklerini yapması gerekir.

Bu 👇da ilginizi çekebilir!

Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur? – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Ülkemizde de siber suçlar ile ilgili yaptırımlar ve kanuni düzenlemeler, Türk Ceza Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Kişisel işlenen suçların yanı sıra uluslararası düzeyde yapılan siber saldırılar için de devletlerarası bazı anlaşmaları bulunmaktadır.

Avrupa Konseyi SİBER Suç Sözleşmesi, INTERPOL(Uluslararası Polis Teşkilatı), Avrupa Polis Ofisi (Europol) gibi kuruluşlar, siber suçlarla mücadele için pek çok karar almıştır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir