Siber Savunma Stratejileri ve Modelleri
Siber Savunma Stratejileri ve Modelleri siber güvenliğin sağlanabilmesi açısından gereklidir. Siber saldırılar hem bireysel, hem de kurumsal olarak pek çok kişi için risk oluşturmaktadır. Veri ve kimlik hırsızlığı veya DDoS saldırıları gibi pek çok farklı şekilde siber saldırı düzenlenebilmektedir.
Siber saldırılara karşın alınabilecek en etkili yöntemler, siber savunma stratejileri ve modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Siber savunma nedir ve savunma stratejileri ile ilgili tüm detayları sizler için açıkladık.
Siber Savunma Nedir?
Siber savunma nedir ve önemi merak konusudur. Siber savunma, gerçekleşen ve gerçekleşebilecek olan tüm siber saldırılara karşı koruma sağlamak amacı ile alınan önleyici tedbirlerdir.
Siber güvenlik konusunun en önemli aşaması olarak, siber savunmadan bahsedilmektedir. Siber güvenlik, siber alan içerisinde meydana gelebilecek tüm risk ve tehditlerin önlenmesini ve azaltılmasını sağlamak amacı ile geliştirilen stratejilerin bütünüdür.
Siber Savunma Stratejileri ve Modelleri
Siber savunma stratejileri, bazı temel unsurlara bağlı olarak oluşturulmaktadır. Bu unsurlar sayesinde, sistemin siber saldırılara karşın üst düzeyde korunması sağlanabilmektedir. Siber savunma stratejileri ve modelleri şu şekilde sıralanabilir:
Risk Analizi
Risk analizi, siber alanda yer alan ve tehdit oluşturabilecek tüm unsurların tespit edilmesini sağlar. Sisteme dışarıdan gelebilecek tüm tehditlerin olasılıklarını belirleyerek, bunları değerlendirmektedir.
Siber Güvenlik Politikaları
Siber güvenlik politikaları, siber alanda yapılması gereken tüm koruma kurallarını içermektedir. Bu kurallar içerisinde prosedürler ve bazı standartlar yer almaktadır.
Siber Güvenlik Teknolojileri
Siber güvenlik teknolojileri, siber alanda oluşabilecek tehdit ve risklerin önlenmesi için geliştirilen yazılımlar olarak açıklanabilmektedir. Siber güvenlik teknolojileri içerisinde bulut güvenliği, ağ güvenliği ve şifreleme ile uç nokta güvenliği gibi pek çok farklı yöntem bulunmaktadır.
Siber Saldırılara Müdahale
Siber saldırılara müdahale, gerçekleşen tehditlere karşı sistemin verdiği tepkilerdir. Siber saldırılara müdahale yöntemleri, gerçekleşen saldırının türüne, hedefine ve kaynağına göre farklılık gösterebilmektedir.
Müdahale sırasında meydana gelen saldırının durdurulması ve kaybedilen kaynakların geri kazanılması gibi pek çok amaç hedeflenmektedir.
Siber Savunmada Aktif Savunma Stratejisi
Siber savunmada Aktif savunma stratejisi, siber savunma yöntemleri içerisinde caydırıcılık amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Siber savunma stratejileri ve modelleri içerisinde değerlendirilen aktif savunma, saldırının engellenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Siber savunma stratejilerinden aktif savunmanın avantajları şu şekilde listelenebilir:
- Aktif savunma stratejisi sayesinde, siber saldırıyı düzenleyen kişi ve ya kişilerin kimlikleri tespit edilebilmektedir. Ayrıca saldırının ne niyetle yapıldığı da ortaya çıkartılmaktadır.
- Aktif savunma yönteminin siber saldırının yaratacağı zarar ve tehditleri azaltıcı ve caydırıcı bir etkisi bulunmaktadır.
- Siber saldırıyı düzenleyen kişi veya grupların kaynaklarının tüketilmesini sağlar.
- Siber saldırılara karşı daha dinamik bir strateji için, aktif savunma modeli tercih edilmektedir.
Siber Savunmada Pasif Savunma Stratejisi
Siber savunmada pasif savunma stratejisi, oluşan siber saldırının etkilerini azaltmak için tercih edilen bir yöntemdir. Siber alanda oluşan saldırılara karşı etkin bir koruma sağlamak amacı ile pasif savunma stratejisi tercih edilmektedir.
Siber savunma stratejileri ve modelleri içerisinde bulunan pasif savunma örneklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Güvenlik Duvarları
Güvenlik duvarları, ağ trafiğinin kontrol edilmesini sağlar. Sisteme yapılacak olan yetkisiz erişimlerin engellenmesi için kullanılmaktadır. Güvenlik duvarları ağın hem iç, hem de dış bölümleri için özel oluşturulan yazılım ve donanım sistemleridir.
Antivirüs yazılımları
Antivirüs yazılımları, sisteme bulaşan zararlı yazılımların temizlenmesi için kullanılmaktadır. Sistemlerin performansının yükseltilmesi ve güvenliğinin korunması için, antivirüs programlarının düzenli olarak güncellenmesi gerekmektedir.
Yedekleme
Yedekleme işlemi, verilerin kaybedilmesinin önlenmesi için gerekli olan bir stratejidir. Verilerin herhangi bir kötü yazılımdan dolayı kaybolmasının önüne geçmek için, yedekleme yöntemi kullanılmalıdır. Cihazların ve sistemin düzenli olarak yedeklenmesi gerekmektedir.
Şifreleme
Şifreleme stratejisi, verilerinizin bütünlüğünü ve gizliliğini korumak açısından tercih edilen etkili bir yöntemdir. Şifreleme yöntemleri sayesinde, yetkisiz kişilerin verilerinize erişmesi önlenmektedir.
Şifreleme sistemleri, asimetrik ve simetrik olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Şifrelemenin bozulması için anahtar gerekmektedir. Şifrelenmiş verilere ulaşılabilmesi için, açık anahtar veya gizli anahtar kullanılmaktadır.
Bu 👇da ilginizi çekebilir!
Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur? – Siber Güvenlik Blogu
Güncelleme
Güncelleme, sistemin antivirüs programlarının ve tüm uygulamaların en son sürümünün kullanılması için gerekli olan bir yöntemdir. Son güncellemelerin yapılması sayesinde, uygulamaların performansı da artmaktadır. Siber saldırılara karşı, siber savunma stratejileri ve modelleri mutlaka kullanılmalıdır.