Siber Güvenlik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

SİBER GÜVENLİK BÖLÜMÜ
5
(1)

Birçok alanda olduğu gibi bilişim ve teknoloji alanındada hergün değişik bir yenilik ile karşılaşmaktayız. Bu gelişmeler ile birlikte siber güvenlik alanındaki faaliyetlerde önem kazanarak gelişmektedir. Günümüzde birçok kesim tarafından siber güvenlik uzmanı, siber güvenlik analisti, siber güvenlik operatörü veya sızma testi uzmanı gibi meslek kolları geleceğin meslekleri olarak kabul edilmektedir. Kendi alanlarında her biri ayrı bir uzmanlık konusu olan bu meslekler genel olarak siber güvenlik bölümü çatısı altında toplanmıştır.

Ülkemizde siber güvenlik konusunda personel yetiştirme amacı ile kurulmuş başkaca bölümlerde bulunmaktadır. Ancak siber güvenlik bölümü denildiği zaman genellikle akıllara ilk olarak “siber güvenlik meslek yüksek okulları” gelmektedir. Her ne kadar ilk defa bu yıl (2024) eğitime başlasa da çoğu aday öğrencinin ilgi odağında olmuştur. On bin civarındaki ön lisans programları arasında siber güvenlik bölümü puan bakımından ilk on ön lisans programı arasında yerini almıştır. Elbette ki siber güvenlik meslek yüksekokulları haricinde de ülkemizde bu konuda eğitim veren başka bölümlerde bulunmaktadır. Bu bölümler hakkında detaylı bilgiler vermeden önce siber güvenlik nedir? Konusunda kısaca bilgi verelim.

Siber Güvenlik Nedir?

Bilgisayarlar, mobil cihazlar, veri tabanları, bulut sistemler, web siteleri gibi dijital platformlar hatta her türlü elektronik sistemlerin kullandıkları ağları ve veri tabanlarını siber saldırılardan korumak amacı ile gerçekleştirilen faaliyetler siber güvenlik faaliyetleri olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda daha genel şekilde siber güvenlik olarak tabir edilmektedir. Ancak zaman zaman “bilgi güvenliği teknolojisi” veya “elektronik bilgi güvenliği” olarak da anılmaktadır. Siber güvenlik bölümü ise tüm bu tanımları kapsayacak şekilde eğitimler vermektedir.

Siber Güvenlik Alanları

Bilişim sistemleri birbirinden farklı işlevlere sahip değişik alandan oluşmaktadır. Bu nedenle siber güvenlik çözümlerinde her alan için uygulanan tedbirler de farklıdır. Uygulanan koruma teknikleri çoğu kez benzerlik gösterse de siber güvenlik alanları genel olarak aşağıdaki gibidir.

Ağ Güvenliği

Ağ güvenliği siber güvenlik konusunda en önemli faktördür. Çoğu kötü amaçlı kişiler ve zararlı yazılımlar ağ güvenliğinin zafiyetlerinden faydalanarak sistemimize sızmaktadırlar. Karmaşık bir yapıda olması nedeniyle siber güvenlik bölümünde ağ güvenliği konusuna ayrıca bir önem verilmektedir.

Veri Güvenliği

Kurumsal ya da kişisel verilerimize dijital ortamlarda yetkisiz veya izinsiz erişiminin önlenmesi veri güvenliği uygulamaları ile sağlanmaktadır. Bilişim sistemleri veri tabanlarında bulunan veriler her zaman kötü niyetli kişilerin ilgi odağında olmuştur. Verilerin izinsiz ele geçirilmesi sonucu maddi/manevi birçok açıdan oldukça büyük zararlarla karşılaşmamıza zemin hatırlamaktadır. Veri tabanı güvenliği ve veri güvenliği siber güvenlik bölümü olarak faaliyet gösteren kurumlarda ayrıca ders olarak okutulmaktadır.

Uygulama Güvenliği / Web Uygulama Güvenliği

Web uygulama veya mobil uygulama bilişim dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bir çok işlemimizi bu uygulamalar sayesinde kısa sürede yerine getirebiliriz. Bu kadar sık kullanıma sahip olan bu uygulamaların güvenliği de birinci derecede önemlidir. Bu nedenle siber güvenlik bölümlerinde uygulama güvenliği önemli bir yere sahiptir.

Siber Güvenlik İçin Hangi Bölüm Okumalıyım?

Siber güvenlik uzmanlığı, sızma testi uzmanlığı veya siber güvenlik analisti olabilmek için değişik alternatifler bulunmaktadır. Ancak bu konuda en etkili bölümün “siber güvenlik meslek yüksekokulu” olduğunu söyleyebiliriz. Benzer şekilde eğitim veren diğer bölümlerden farklı olarak tamamen siber güvenlik üzerine yoğunlaşmış eğitimler verilmektedir. Bunların haricinde ise sıkça tercih edilen siber güvenlik bölümlerini belirtmek isteriz.

  • Bilgisayar Teknolojileri
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Robotik Kodlama
  • Adli Bilişim
  • Veri Analistliği
  • Bilişim Güvenliği Teknolojisi

Siber Güvenlik Bölümü TYT Mi AYT Mi?

Yukarıdada belirttiğimiz bu bölümlerden en etkili ve fayda sağlayacağını düşündüğümüz bölüm siber güvenlik meslek yüksekokullarıdır. Bu yıl eğitime başlamış olmasına karşın ilerleyen yıllarda diğer üniversitelerde de benzer şekilde siber güvenlik meslek yüksekokullarının kurulacağını tahmin etmekteyiz. Siber güvenlik meslek yüksek okulları TYT yani temel yetenek testi puanlarına göre öğrenci alımı gerçekleştirmektedir.

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Taban Puanları

2023 TYT puan türüne göre öğrenci alımı alan siber güvenlik meslek yüksek okulu taban puanları; Ege Üniversitesi; 415,54588, Ankara Üniversitesi; 423,17491, Gebze Teknik Üniversitesi; 425,65600, İstanbul Teknik Üniversitesi; 452,13698. Görüldüğü gibi her ne kadar ön lisans olarak eğitim veriyor ise de puanları oldukça yüksek olup, bir takım lisans bölümleri puanlarının da önüne geçmiştir.

2 Yıllık Siber Güvenlik Bölümü Okunur Mu?

Birçok kez belirttiğimiz gibi bilişim alanındaki gelişmelerin sonu bulunmamaktadır. Her zaman gelişerek kendisini yenileyecektir. Buna bağlı olarak siber güvenlik bölümlerine olan ihtiyacın artarak devam edeceğini düşünmekteyiz. Günümüzde siber güvenlik alanında bir çok işlem yapay zeka ile sağlanmakta ise de tek başına yeterli değildir. Her ne kadar okuyucularımızı bu konuda yanlış yönlendirmek istemesek de siber güvenliğin geleceğin meslekleri arasında olduğu bir gerçektir. 2 yıllık olarak eğitim veren siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümünün kariyer açısından oldukça etkili olabileceğini söyleyebiliriz.

Siber Güvenlik Bölümü Ne İş Yapar?

Bilişim sistemleri faaliyet göstermiş olduğu alanlar dikkate alındığında oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle siber güvenlik bölümü ne iş yapar sorusuna tek kalemde cevap vermek oldukça zordur. Ağ güvenli, mobil uygulama güvenliği, web uygulama güvenliği, nesnelerin interneti veya zararlı yazılım gibi farklı birçok alanda faaliyet göstermektedir. Bu durumlar göz önüne alındığında siber güvenlik bölümü mezunlarının tüm bu alanlarda görevlidirler.  Siber tehdit ve siber risklere karşı korumakla görevlidir. Gerektiğinde bu tehditlerin risk haline gelmeden yok edilmesi için önlemler almakla görevli kişiler olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir