Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

4.3
(8)

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü günümüzde geleceğin meslekleri arasında sayılmaktadır. Özellikle son yıllarda siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü ne yapar? Sorusu sıkça gündeme gelmektedir. Ayrıca geleceğin meslekleri arasında yer alması nedeniyle siber güvenlik maaşları Soruları da merak konusu olmaktadır.

Bizde sizler için siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü konusunda merak ettiğiniz sorulara cevaplar verdik. Daha çok bir meslek kolu olması nedeniyle siber güvenlik hakkında kısaca bilgi vermek gerekmektedir.

Siber Güvenlik Nedir?

Her türlü yazılım, uygulama veya bilişim sistemlerinde kullanılan ağların dijital tehditlerden korunması adına gerçekleştirilen işlemler genel olarak siber güvenlik olarak adlandırılmaktadır. Görüldüğü gibi siber güvenlik dijital dünyada oldukça geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Bilişim alanındaki gelişmelere bağlı olarak siber güvenlik analistliği ve operatörlüğüde her geçen gün önem kazanmaktadır. Önceleri bilişim personeli veya bilgisayar teknisyeni olarak adlandırılmakta iken günümüzde daha özel bir kavram haline gelmiştir.

Siber güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Nerelerde Çalışabilir?

Kamu kurumlarından, büyük şirketlere veya en küçük işletmelere kadar siber güvenlik operatörüne ihtiyaç duyulmaktadır. Buna bağlı olarak oldukça geniş bir çalışma alanına sahip meslekler arasında yer almaktadır. Özellikle kamu kurumları ile bankacılık ve finans sektörü hemen hemen tüm işlemlerini online olarak gerçekleştirmektedir.

Ayrıca bu sektörlerde veri güvenliğinin ve siber güvenliğin sağlanması yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu tür kurum ve kuruluşlarda daha çok bilişim personeli olarak tabir edilmektedirler. Ancak özellikle son yıllarda ayrıca bir uzmanlık olarak kedisini göstermesi nedeniyle siber güvenlik analistliği bilişim alanında ayrıca bir meslek kolu olarak anılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve dünya genelinde siber güvenlik uzmanlarının en sık çalışma alanları genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Bankacılık ve finans sektörleri
  • Web tasarım hizmetleri
  • Üniversiteler
  • Hastaneler
  • Yazılım ve otomasyon şirketleri
  • Diğer siber güvenlik şirketleri

Siber güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ne Yapar?

Oldukça geniş bir görev tanımı bulunmaktadır. Ancak genel olarak siber güvenliğin sağlanmasında görevlidirler. Genel olarak siber güvenlik uzmanının görevlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Şirket ve kuruluşların kullanmış oldukları sistemleri izleyerek normal olmayan işlemleri tespit edip gerekli önlemleri almak
  • Gerektiğinde sızma testi ve penetrasyon testi ile sistemi test etmek
  • Güvenlik olaylarını takip etmek amacıyla log kayıtlarını incelemek
  • Herhangi bir siber saldırı durumunda bu saldırıları önlemek
  • Mevcut bilişim sistemi hakkında güvenlik politikaları oluşturmak
  • Sistemsel hataların giderilmesinde yazılım mühendislerine yardımcı olmak
  • Etki alanı ve network ağlarının güvenliği için gerekli önlemleri almak
  • Siber saldırılar ve siber zafiyetler konusunda sistem yetkilisini bilgilendirmek

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Hangi Üniversitelerde Var?

Geçtiğimiz 2022 yılı içerisinde Cumhurbaşkanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu arasında gerçekleştirilen protokol ile bu yıl çok az da olsa üniversitelerde siber güvenlik analistliği ve siber güvenlik operatörlüğü bölümü faaliyet geçmiştir. Ön lisans veya meslek yüksek okulu olarak eğitimlere bu yıl başlanmıştır. İlk öğretim yılı olması nedeniyle yoğun bir ilgiye sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak ilerleyen yıllarda ülkemizdeki birçok üniversitede siber güvenlik analistliği bölümlerinin yaygınlaşacağını düşünmekteyiz.

Ayrıca ön lisans düzeyinde eğitim veren bu bölümlere kapsamının genişletilerek lisans düzeyinde eğitim veren başkaca benzer bölümlerin açılacağını tahmin ediyoruz. 2023 yılında faaliyete geçen siber güvenlik alanında eğitim veren üniversiteler;

  • Ankara Üniversitesi
  • Ege Üniversitesi
  • Gebze Teknik Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Taban Puanları

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü taban puanları diğer meslek yüksek okullarına nazaran kısmen daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Bunun başlıca nedeni henüz yeni bir bölüm olarak faaliyete geçmiş olmasıdır. Ayrıca oldukça sınırlı sayıda kontenjan ile faaliyet göstermektedir. Bu gün ülkemiz genelindeki tüm üniversitelerin kontenjan sayıları toplam 100 kişi ile sınırladır. Görüldüğü gibi oldukça az olmasına karşın ilerleyen yıllarda bölüm sayıları ile birlikte kontenjan sayılarının artacağını umut ediyoruz.

  • Ankara Üniversitesi Sıralama : 131894, Puan: 423.174
  • Ege Üniversitesi Sıralama: 150.148, Puan: 415.545
  • Gebze Teknik Üniversitesi Sıralama: 126.316, Puan: 425.656
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Sıralama: 76.637, Puan: 452.136

Siber güvenlik Analistliği Kaç Yıllık?

Siber güvenlik analistliği bölümleri meslek yüksek okulu olarak faaliyete başlamıştır. 1 yıl hazırlık İngilizce ve iki yıl siber güvenlik eğitimleri olmak üzere 3 yıl süre ile eğitim vermektedir. Ancak öncelikle hatırlatma fayda vardır ki İngilizce hazırlık eğitimlerinden sonra devam eden eğitimlerin %30’u İngilizce olarak yapılmaktadır.

Siber güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Okunur Mu?

Sık sık siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü okunur mu? ve benzeri sorularla karşılaşmaktayız. Dijitalleşmenin bu derece hızlı yaygınlaşması bir takım zorunlulukları da beraberinde getirmektedir. Bunlardan birisi de siber güvenliktir. Siber güvenlik başta olmak üzere bilişim alanındaki tüm meslekler sürekli personel ihtiyacı olan meslekler arasındadır. Bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin mutlaka hatta zorunlu bir şekilde siber güvenlik alanında eğitim veren bölümlerden mezun olmaları gerekmektedir.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü İş İmkanları

Kamu kurumları başta olmak üzere özel sektör alanında oldukça geniş iş imkanlarına sahiptirler. Ancak özellikle kamu kurumlarında çalışmak için mesleki yeterlilik ile birlikte akademik eğitimlerde şarttır. Bu nedenle bu alanda kariyer sahibi olunmak isteniyorsa mutlaka siber güvenlik bölümlerinden veya benzer alanlardan mezun olunması tavsiye edilmektedir.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Önü Açık Mı?

Daha önce de belirtildiği gibi bilişim sektörü çeşitli değişiklikleri ile birlikte gelişerek yaygınlaşmaya devam etmektedir. Özel hayatımız ile birlikte iş hayatımızda da siber güvenlik zorunlu hala gelmiştir. Alanında uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir meslek koludur. Bu nedenle gerekli eğitimleri alınmaksızın siber güvenlik uzmanı olmanın imkanı bulunmamaktadır.

Bu gün en basit bir şekilde herhangi bir fatura ödemesi veya hastane randevu işlemlerinde dahi bilişim sistemlerini kullanmaktayız. Buna bağlı olarak bilişim sistemlerinin hayatımızın her anında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Elbette ki bu derece yoğun kullanım alanı bulunan sistemlerin güvenliği önemlidir. Bu güvenliğin sağlanmasında siber güvenlik uzmanı birinci derecede rol almaktadır. Bu bilgiler ışığında siber güvenlik analistliği ve operatörlüğünün önü açık bir meslek olduğunu söyleyebiliriz.

Siber Güvenlik Bölümü Ne Kadar Maaş Alır?

Bu konuda genel bir ücret bilgisi vermek oldukça zordur. Daha çok tecrübe ve bilgiye dayalı bir meslek olması nedeniyle teorik ve pratik eğitimlerin harmanlanması ile başarılı olunması mümkün bir meslektir. Ancak ülkemizde her meslekte olduğu gibi siber güvenlik operatörlüğü de kamu kurumları ve özel sektör olarak farklı çalışma alanlarına sahiptir.

Kamu kurumlarında siber güvenlik bölümü maaşları 2023 Ağustos ayı itibariyle 26.000.00 TL ile 35.000.00 TL arasındadır. Özel sektör siber güvenlik bölümü maaşları ise 15.000.00 TL ile 50.000.00 TL arasında değişmektedir. Bu miktarlara etki eden en önemli unsur mesleki tecrübe ve eğitim durumlarıdır. Siber güvenlik bölümü ne kadar maaş alır? Konusunda daha detaylı bilgi edinmek için siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü maaşları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 4.3 / 5. Oylama puanı: 8

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir