Siber Güvenlik Analisti

5
(1)

Bilişim sistemlerinde kullanılan ağlar, yazılımlar, donanımlar ya da bunları oluşturan alt yapıların güvenliğini sağlamada görevli kişiler siber güvenlik analisti olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca bu sistemlerde kullanılan ağ teknolojilerinin güvenliğinin sağlanması da siber güvenlik analistlerinin görev tanımı içerisindedir. Siber güvenlik; Defansif ve ofansif siber güvenlik olarak iki ayrı başlık altında incelenmektedir. Bu ayrım göz önüne alındığında siber güvenlik analistinin defansif siber güvenlik tarafında yer aldığını söyleyebiliriz.

Dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizdede özellikle son yıllarda bu alanda dikkati çeken gelişmeler yaşanmaktadır. Örneğin birçok üniversitelerde siber güvenlik uzmanı yetiştirmek için çeşitli bölümler açılmıştır. Ayrıca kamu kurumları ile özel şirketler bünyelerinde siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı, penetrasyon testi uzmanı gibi değişik kadroların açıldığını görmekteyiz. Siber risklerin her geçen gün artmasına bağlı olarak yeni siber savaşlarda artarak devam etmektedir.

Bu nedenle ülkemizde de bu alanda gerekli tedbirlerin alınması konusunda siber istihbarat birimleri oluşturulmaktadır.  İşte bu alanda kendimizi yetiştirip kariyer sahibi olabileceğimiz bir uzmanlık alanı da “siber güvenlik operatörlüğü ve analistliği” bölümüdür.

Siber Güvenlik Analisti Nasıl Olunur?

Siber güvenlik analistinin siber güvenliğin defansif siber güvenlik alanında olduğunu belirtmiştik. Bu konuda saldırı yöntemleri bilinmediği takdirde etkili bir savunmadanda söz etmek mümkün değildir. Bu düşünce ile siber güvenlik uzmanı yetiştirme adına eğitim veren kurum ve kuruluşlarda her iki alanda da gerekli eğitimler verilmektedir. Ülkemizde de siber güvenlik alanında eğitim veren kuruluşlar bu ayrımı dikkate alarak akademik takvimlerini belirlemektedirler.

Bilgisayar Programcılığı Mezunu Siber Güvenlik Olabilir Mi?

Siber güvenlik uzmanı olabilmek için birçok alternatif mevcuttur. Bunlardan birisi de bilgisayar programcılığı veya bilgisayar mühendisliği bölümleridir. Ancak günümüz teknolojileri incelendiğinde eskiye göre bilgisayar programcılığı ile siber güvenlik birbirinden büyük ölçüde ayrılmışlardır. Bilgisayar programcılığı mezunu siber güvenlik alanında önemli bir yere sahip olan sızma testi konusunda ayrıca bir eğitim aldıktan sonra siber güvenlik uzmanı veya siber güvenlik analisti olabilmesi mümkündür.

Siber Güvenlik Analistliği Hangi Üniversitelerde Var?

İlk defa bu yıl eğitime başlayacak olan siber güvenlik operatörlüğü ve analistliği bölümü; İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. Bu üniversitelerde “Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu” adı altında eğitim vermeye başlamışlardır. İlk eğitim yılı olmasına rağmen bu alanda kendisini geliştirmek veya kariyer yoluna devam etmek isteyen kişilerce tercih edilmiş, mevcut kontenjanların tamamı dolmuştur.

Verilen eğitimler itibariyle siber güvenliğin etkili bir şekilde sağlanması amaçlanmıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere siber güvenlik alanında savunmaya dayalı (defansif siber güvenlik) saldırı odaklı (ofansif siber güvenlik) alanlarında ayrı ayır eğitimler verilmektedir.

ITÜ Siber Güvenlik Kaç Puan?

İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu 2023 YKS taban puanı olarak; 452 tavan puanı olarak 500 puan ile bu yıl öğrenci yerleştirilmesi yapılmıştır. Ayrıca 500 puan ile İstanbul Teknik Üniversitesi; Siber güvenlik meslek yüksekokulu alanında en yüksek puan olarak kayıtlara geçmiştir.

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Kaç Puan

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu bu yıl 423 taban puanı ile öğrenci kabulü yapmıştır.

Siber Güvenlik Analisti Kaç Yıllık

Bilindiği üzere bilişim alanında yabancı dil özellikle İngilizce oldukça önemli bir yere sahiptir. Siber güvenlik operatörlüğü ve analistliği bölümünde mesleki anlamda yeterli olacak şekilde İngilizce eğitimler verilmektedir. Siber güvenlik meslek yüksekokulları yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm üniversitelerde %30 oranında İngilizce eğitim vermektedir. İngilizce hazırlık eğitimleri toplamda 1 yıl sürmektedir. Bu eğitim sonrasında siber güvenlik alanında uygulamalı/teorik olarak 2 yıl süre alan dersleri okutulmaktadır. Bu bilgiler ışığında siber güvenlik analisti kaç yıllık sorusana vereceğimiz cevap 3 yıl olduğu yönündedir.

Siber Güvenlik Analistliği 2 Yıllık Mı?

Yapmış olduğumuz incelemelerde bu konuda bir bilgi kirliliğinin olduğu görülmektedir. Birçok kişi siber güvenlik analistliği bölümünün 2 yıllık olduğunu belirtmişlerdir. Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamadan da anlaşılacağı üzere 1 yıllık İngilizce hazırlık eğitimi vardır. Bununla birlikte siber güvenlik analisti olabilmek için 3 yıl okumak gerekmektedir.

Siber Güvenlik İçin Mühendislik Şart Mı?

Tercihlerini siber güvenlikten yana kullanmayı düşünen birçok kişi öncelikle siber güvenlik için mühendislik şart mı? Sorusunu yöneltmektedirler. Daha öncede belirttiğimiz gibi siber güvenlik operatörlüğü ve analistliği bölümleri mühendislik fakülteleri bünyesinde eğitim vermemektedirler. Ancak bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümler ile birlikte eğitim almak diğer rakiplere göre bu alanda biraz daha önde olmamızı sağlayacaktır.

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ne Kadar Maaş Alır?

Siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü ne kadar maaş alır? Konusunda genel bir miktar belirtmemiz olanaksızdır. Bu duruma etki eden en önemli unsur eğitim bilgileri ile tecrübedir. Kamu kurumlarında uzman kadrosu (siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı veya penetrasyon testi uzmanı) ile çalışanlar için yeni göreve başlayanlar için ortalama 25.000 TL maaş aldıkları bilinmektedir.

Ayrıca özel sektörde bu maaş miktarı 15.000 TL’lere kadar düşebilir. Bunun karşısında kimi sektörlerde siber güvenlik analisti maaşı 80.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgilere sitemiz içerisinde mevcut siber güvenlik operatörlüğü ve analistliği maaşları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siber Güvenlik Geleceğin Mesleği Mi?

Siber güvenlik uzmanı ve sızma testi uzmanı olarak çalışmalarımız sırasında veya başkaca durumlarda siber güvenlik geleceğin mesleği mi? Sorusu ile sıkça karşılaşmaktayız. Tercihlerinde kimseyi yanlış yönlendirmek istemeyiz. Bu konuya siber güvenliğin geleceği konusunda bilgi vererek cevap vermek daha doğru olacaktır.

Bilişim çağı içerisinde bulunduğumuz dönemde kişisel verilerin korunması ile birlikte siber güvenlikde önem kazanmıştır. Özellikle son yıllarda siber güvenlik uzmanı, sızma testi uzmanı, siber güvenlik operatörü; Veya siber güvenlik analisti konusunda kurum ve kuruluşların personel arayıcı hızla artarak devam etmektedir. Hatta birçok kurumda bu alanlarda kadrolu personellerin çalıştırılması zorunluluğu dahi bulunmaktadır. Bu durumun da ilerleyen yıllarda daha da artarak devam edeceğinden kuşkumuz yoktur. Bu bilgilerin siber güvenlik geleceğin mesleği mi sorusuna kısmen cevap niteliğinde olduğunu düşünmekteyiz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 5 / 5. Oylama puanı: 1

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir