Server Nedir? Sunucu İşlemleri ve Kullanım Alanları!

server nedir
server nedir
0
(0)

Server Nedir sorusu, web sitesi sahibi olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Server, pek çok amaç için kullanılabilmektedir.

Ağ yönetimi, uygulama paylaşımları ve e-posta barındırma gibi farklı amaçlar için sunucu kullanılmaktadır.

Server işleyiş olarak değerlendirildiğinde, tıpkı bir bilgisayar gibi çalışmaktadır. Evlerde kullanılan bilgisayar çeşitleri ile benzerlik gösteren pek çok özelliği olsa da yapı olarak daha güçlü bir sistem olduğunu söylemek mümkündür.

Enerji verimliliği ve yüksek donanım kullanabilme özellikleri ile ayrılmaktadır. Server ne demek, ne işe yarar sorularını sizler için yanıtladık.

Server Ne Demek?

Server ne demek ve işlevi hakkında tüm merak edilenler için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Türkçe karşılığı sunucu olan server, web sitesi, e-posta ve paylaşıma açık olan diğer tüm kaynakların çalışmasını sağlayan bir bilgisayar birimidir. DNS sistemi içerisinde tüm veriler saklanmakta ve düzenlenmektedir. Verileri, kullanıcılara sunar.

Server sistemi ne demek ve ne şe yaradığı, en önemli konular arasında yer almaktadır. Eğer server sistemi olmasaydı, web sistemi de olmazdı. Server bünyesinde oldukça geniş bir veri tabanı bulunmaktadır. Ayrıca kullanıldığınız sunucu, tüm ağı da yönetmektedir.

Paylaştığınız dosyalar ve uygulamalar, sunucu aracılığı ile gönderilmektedir. Farklı şekillerde kullanılan server çeşitleri, kullanım amacına göre alt kategorilere ve çeşitlere de ayrılmaktadır.

Server Nerede Kullanılır?

Server nerede kullanılır ve sunucu türleri oldukça önemlidir. Verilerin toplanması, iletilmesi ve ağ üzerindeki bulunan pek çok bilgisayar ile verilerin paylaşılmasını sağlama görevlerinin hepsi, server sayesinde gerçekleşmektedir.

Ses transferi, video gönderme veya radyo yayın yapmak gibi pek çok farklı amaç için server kullanılmaktadır.

Veritabanı Sunucusu

Veritabanı sunucusu, ağda bulunan verilen depolanması için kullanılmaktadır. Veritabanı yönetimi için gerekli olan sunucu, cihaz kullanıcısının yaptığı aramalara göre en uygun sonuçları göndermektedir.

Dosya Sunucusu

Dosya sunucusu, ağda bulunan diğer kullanıcılar tarafından da kullanılabilmektedir. Ağda bulunan tüm video, ses, belge veya resim gibi verilerin hepsinin depolanmasını ve yönetilmesini sağlar.

Web Sunucusu

Web sunucusu, ağ ve web içerisinde bulunan tüm sitelere ait olan dosyaların barınmasını sağlar. Arama yaptığınızda size web tarayıcısı üzerinde ilgili dosyayı sunar.

DNS Sunucusu

DNS sunucusu, tüm IP adreslerini ve domainleri barındıran sistemdir. Arama motorlarında adres çubuğuna yazarak arattığınız alan adını, kısa sürede IP adresine dönüştürmektedir.

Uygulama Sunucusu

Uygulama sunucusu, web uygulamalarının hepsinin çalıştırılması için özel olarak tasarlanmıştır. Uygulamalara ait olan verilerin işlenmesi ve aynı zamanda yazılım güncellemelerini dağıtmak gibi tüm işlemler, uygulama sunucusu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Yukarıda sıraladığımız server çeşitlerine ek olarak, online oyun, e-posta, proxy, VPN sunucuları da bulunmaktadır. Web siteleri ile ilgili tüm işlem ve hizmetler için mutlaka server kullanılmaktadır. İhtiyacınıza yönelik olarak kullanabileceğiniz aktif server çeşitlerini seçebilirsiniz.

Sunucu Server Nedir?

Sunucu nedir ve server hakkında bilinmesi gereken en önemli bilgiler için doğru yerdesiniz. Sunucu, web sitesini internet üzerinden yayınlamak ve veri paylaşımı yapmak için gerekli olan sistemdir.

Web siteniz için server alabilir veya kiralayabilirsiniz. Ancak web sitesi veya blog dünyasına yeni giriş yapmış iseniz, ihtiyacınıza yönelik en uygun özelliklere sahip olan sunucu çeşitlerine öncelik vermelisiniz.

Sunucular fiziksel ve sanal olmak üzere de farklı çeşitlerde olabilir. Bulut sunucu çeşitleri de pek çok fiziksel sunucunun, ağ üzerinden farklı sunucularla paylaşılması olarak tanımlanabilmektedir.

Sunucuyu ilgilendiren tüm işlemler, cihazların işletim sisteminde depolanmaktadır. Ayrıca kullanmakta olduğunuz sunucunun gücü, cihazın işlemci ve bellik gibi en önemli parçalarına bağlı olarak çalışmaktadır.

Telefonda Sunucu Nedir?

Telefonda sunucu nedir ve hangi amaç için kullanıldığı merak konusudur. Server sadece bilgisayarlarda değil, telefonlarda da bulunmaktadır. Server yani sunucu denildiği zaman akla sadece tek bir cihaz gelmemelidir.

Tüm verilerin saklanması ve kullanılması için gerekli olan sistem yazılımı, sunucu olarak tanımlanmaktadır. Elektronik ortamda kullanmanız gereken verilerin barındırıldığı sistem sunucudur.

Bu 👇da ilginizi çekebilir.

Siber Güvenlik Eğitimi Nasıl ve Nereden Alınır? (%100 Bilgi) – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Server Fiyatları

Server fiyatları, tercih edeceğiniz sunucu modeline ve markasına göre farklılık gösterebilmektedir. Gerek işletme, gerekse web siteniz için ihtiyaç duyduğunuz server tipini belirlemelisiniz.

Daha güvenli bir web sitesi kullanımı için, ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve sizi destekleyecek server modelini tercih edebilirsiniz. Yüksek performanslı server çeşitleri, fiyat olarak özeliklerine göre değişebilmektedir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir