İsrail Filistin Siber Savaşı

İsrail Filistin Siber Savaşı
0
(0)

İsrail ile Filistin arasında yakın zamanda başlayan savaş yalnızca gerçek dünyada cereyan etmiyor. İsrail Filistin siber savaşı iddiaları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Aslına bakılırsa İsrail Filistin siber savaşı yalnızca bu iki ülkenin arasında değil. Bu iki tarafı destekleyen hackerlar, daha doğrusu hacktivistler, İsrail Filistin siber savaşı taraflarından birinde yer almaktadır. Bu konu hakkında henüz elle tutulur bir delil bulunmamaktadır. Fakat iki ülkenin arasında bir siber saldırı olduğu söylentiler arasındadır.

Siz değerli ziyaretçilere bu ikilinin arasında cereyan eden siber savaş iddialarını anlatmadan önce “hacktivist” kavramının ne demek olduğunu anlatmak isteriz. Böylelikle siber savaş konusunu siber güvenlik blogu için çok daha uygun bir duruma getirmiş oluruz. Yazımızı okumaya devam ederek İsrail Filistin siber savaşı hakkında detaylı bilgi alabilir ve “hacktivist” kavramının ne demek olduğunu öğrenebilirsiniz.

İsrail Filistin Siber Savaşı: Hacktivistlerin Rolü ve Önemi

Hacktivizm siber korsanların siyaset kanadı olarak tanımlanmaktadır. Yani hackerlar, yine bilindiği gibi, sitelere saldırılar düzenler, sosyal medya hesapları çalar fakat bunu maddi bir çıkar için değil destekledikleri fikri ön plana çıkarmak için yaparlar.

Hacktivistler tarafından yapılan siber saldırıların amacı politik bir mesaj vermektir. Bazı zamanlarda da bu gruplar sosyal mesaj verme kaygısıyla birlikte siber saldırı düzenler. Yani bu grubun amacı bir ideolojiyi ön plana çıkarmak ve farkındalık oluşturmaktır. İşte İsrail Filistin arasında gerçekleşen siber savaş içinde de bu gruplar yer alır. Karşılıklı olarak yapılan siber saldırılar sonucunda siyaset çalkalanmaktadır. Siber dünyayı yakından takip eden kişiler bu saldırılardan haberdar olsa da saldırılar henüz büyük bir ses getirmemiştir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında İsrail Filistin siber savaşı iddialarında yer alan olayları anlatacağız fakat şimdi sizlere önde gelen “hacktivist grupları” hakkında birkaç bilgi vermek istiyoruz. Bu sayede dilediğiniz zaman bu gruplar hakkında araştırma yapabilirsiniz veya grupların amaçlarını daha net anlayabilirsiniz.

Hacktivist Gruplar ve Saldırıları

Hacktivist kelimesi telaffuzundan da anlaşılabileceği üzere aktivist kelimesinden türemiştir. Aktivist dilimizde genellikle eylemci olarak bilinmektedir. Aktivistler politik veya toplumsal değişiklik için eylem yapan kişilerdir. Bunun siber dünyadaki hâline hacktivist adı verilmiştir. İsrail Filistin siber savaşı içinde yer alan gruplar da dahil olmak üzere bazı hacktivist gruplar aşağıdaki gibidir:

  1. Anonymous Sudan (Hamas destekçileri)
  2. LulzSec
  3. Wikileaks
  4. DkD[||
  5. AnonGhost (İsrail Filistin siber savaşı içinde yer alan ve Hamas’ı destekleyen grup)
  6. Team Insane (Hamas destekçileri)
  7. Mysterious Team Bangladesh (Hamas destekçileri)
  8. Sylhet Gang (Filistin yanlısı)

Yukarıdaki gruplara bakıldığında şimdilik hacktivistlerin büyük bir çoğunluğunun Hamas destekçisi olduğu aşikâr. Fakat ilerleyen zamanlarda bu tablonun tam tersi yönünde değişmesi muhtemeldir. İki tarafın da birbirine yaptığı acımasız saldırılar sonucunda ortalık gitgide karışacak gibi duruyor. Yani önümüzdeki günlerde bu listeye daha fazla grubun eklenmesi gayet mümkün. İsrail Filistin siber savaşı iddialarını tetikleyen bazı saldırılar bulunuyor. Bu saldırıların hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler bir sonraki başlığa göz atabilir.

İsrail – Filistin Siber Saldırılarını Tetikleyen İddialar

Birazdan bahsedeceğimiz saldırıların bir iddiadan ibaret olduğunu belirtmek isteriz.  Fakat oldukça güçlü ve kaynağı sağlam iddialar olduğu için siz değerli okurlara bu saldırıları sıralamak istedik. Dilerseniz ilerleyen zamanlarda bu saldırılar hakkında çok daha detaylı araştırmalar yaparak teyit durumunu kontrol edebilirsiniz.

Jerusalem Post Sitesine Saldırı: AnonGhost

Geçmişi 1932 senesine kadar dayanan bu gazetenin günümüzde bir internet sitesi bulunmaktadır. Bu gazete söylenenlere göre İsrail’in önde gelen gazetelerinden birisidir. AnonGhost adlı hacktivist grubun yapmış olduğu siber saldırılar sonucunda bu internet sitesi uzun bir süre çevrimdışı kalmıştır. Yapılan saldırılar bunlarla da sınırlı değildi. İsrail Filistin siber savaşı tetikleyen daha farklı saldırılar da bulunuyordu. Bu grup söylenene göre çeşitli İsrail sosyal medya hesaplarını da ele geçiriyordu. Bunu yapmalarının ardında yatan sebep ise yalnızca siyasetti. Bir istihbarat firmasına göre bu olayda her gün düzinelerce hacktivist saldırısı yaşanmaya devam ediyor.

İsrail’de Bulunan Bankalara, Okullara ve Siber Güvenlik Şirketlerine Saldırı: Anonymous Sudan

Anonymous Sudan adında bir hacktivist grup tarafından, İsrail’de bulunan bankalara ve çeşitli kuruluşlara saldırı düzenlendiği iddia ediliyor. Söylenenlere göre bu grup uzun yıllardır İsrail’in çeşitli kurumlarına saldırı düzenliyordu. Hatta bu ayın Nisan ayı içinde Check Point adlı bir siber güvenlik devine karşı saldırı gerçekleştirdikleri de kayıtlarda yer alıyor. Aynı zamanda ülkede yer alan üniversitelerin internet sitelerine çeşitli saldırılar düzenleyerek uzun süre erişimi engelledikleri de söyleniyor.

Ülke İsrail’i Hacktivistler Filistin’i Destekliyor: Team Insane, Mysterious Team Bangladesh ve Sylhet Gang

Hindistan yapmış olduğu açıklamalarla İsrail – Filistin savaşında İsrail’i desteklediğini açıklamıştı. Fakat İsrail Filistin siber savaşı içinde bulunan hacktivistler bu karara saygı göstermiyor gibi duruyor. Bu iki grubun yapmış olduğu saldırıların etkisi şimdilik minimum düzeyde olsa da ilerleyen zamanda ses getirecek gibi duruyor.

Sylhet Gang grubu bu iki gruba nazaran siber savaş içinde daha farklı bir konumda yer alıyor. Bu grubun yakın zamanda Hindistan’a ait olan bir internet sitesine saldırı düzenleyerek 100 GB boyutundan daha fazla veri çaldığı söylenenler arasında.

Siber güvenlik hakkında merak ettiğiniz her şeyi siber güvenlik blogu içinde bulabilirsiniz. Yazının içinde bulunan linklere göz atarak daha farklı konularda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir