İnternet Üzerinden Özel Görüntü Şantajı

internet-uzerinden-ozel-goruntu-santaji
internet-uzerinden-ozel-goruntu-santaji
0
(0)

İnternet Üzerinden Özel Görüntü Şantajı, son dönemlerde de giderek yaygınlaşan bir suç türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel görüntü şantaj suçu, kişilerin özel görüntülerinin izinsiz bir şekilde kaydedilmesi ve paylaşılması şeklinde işlenmektedir.

Ayrıca suçu işleyen kişiler, görüntüleri para karşılığında geri vermek gibi yöntemlere de başvurabilmektedir. İnternet üzerinden özel görüntü şantaj ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için ele aldığımız yazımızda bulabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Özel Görüntü Şantajı Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden özel görüntü şantajı nasıl yapılır ve suçun detayları merak konusudur. İnternet üzerinden kişiler, özel görüntülerini kötü niyetli kişiler ile paylaşmış olabilir. Genelde internet üzerinden özel görüntü şantaj suçu, sosyal medya veya arkadaşlık siteleri üzerinde daha sık meydana gelebilmektedir.

Aşk, arkadaşlık veya dostluk gibi duyguların suistimal edilmesi neticesinde gerçekleşmektedir. Kişiye ait özel görüntüler, karşıdaki kişi tarafından kayıt altına alınabilir. Kötü niyetli kişiler, kaydettikleri bu görüntü, görsel veya videolar ile internet üzerinden özel görüntü şantaj yapabilmektedir.

Şantaj yaparken, para karşılığı görüntüleri silmek veya teslim etmek teklifinde bulunabilirler. Bunun yanı sıra, farklı tekliflerde de bulundukları bilinmektedir. Şantaj suçunda esas amaç, kötü niyetli kişinin istediğini kurban seçtiği kişiye yaptırmasıdır.

İnternet Üzerinden Özel Görüntü Şantajından Nasıl Korunabiliriz?

İnternet üzerinden özel görüntü şantajından nasıl korunabiliriz ve en etkili yöntemler hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz. İnternet üzerinden özel görüntü şantaj suçunun oluşmaması için, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Özellikle arkadaşlık siteleri, sosyal medya gibi sanal ortamlarda tanımadığınız kişiler ile görüntülerinizi paylaşmamanız gerekmektedir. Kimliğini doğrulamadığınız ve güven duymadığınız kişiler ile görüntülerinizi ve kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmamalısınız.

Fotoğraf ve benzeri görsellerin yanı sıra, video kayıtları da internet üzerinden özel görüntü şantajı sırasında sıklıkla kullanılmaktadır. Tanımadığınız kişiler ile video veya görüntülü konuşma yaparken dikkatli olmanızda yarar olacaktır.

Özel bölgelerinizi kesinlikle görüntülü konuşma esnasında göstermemeye dikkat etmelisiniz. Herhangi bir durum sonucunda, internet üzerinden özel görüntü şantajı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu noktada, size şantaj yapan kişinin isteklerine ve tehditlerine kesinlikle boyun eğmemelisiniz.

Para vermek, başka kişiler ile ilişkiye girmek veya daha farklı görüntülerin istenmesi gibi tehditlerden korkmamalısınız. İsteklerini yapmanız, karşı tarafın daha fazla tehdit etmesine neden olacaktır. Bu gibi durumda hemen yetkili mercilere başvurmalı ve şantaj yapan kişi veya kişiler ile iletişiminizi kesmelisiniz.

İnternet Üzerinden Özel Görüntü Şantajına Uğrarsak Ne Yapmalıyız?

İnternet üzerinden özel görüntü şantajına uğrarsak ne yapmalıyız sorusu, mağdur olan kişiler için oldukça önemlidir.

İnternet üzerinden özel görüntü şantaj durumu ile karşı karşıya kaldığınızda, panik yapmamalı ve kesinlikle tehditlere boyun eğmemelisiniz. Şantaj durumuna uğradığınızda şu adımları izlemeniz tavsiye edilmektedir:

  • Size şantaj yapan kişi veya kişilerin iletişim bilgilerini kaydetmelisiniz. Telefon numaraları, e-posta adresleri veya sosyal medya hesapları hakkında tüm bilgileri mutlaka kayıt altına almalısınız.
  • Şantaj yapan kişinin, size gönderdiği ses kayıtlarını, mesajları veya görüntüleri silmemeli ve mutlaka saklamalısınız.
  • Şantaj yapan kişinin sizi tehdit ettiği görüntü ve içerikleri kesinlikle silmemelisiniz.
  • Eğer şantaj yapan kişi görüntü veya fotoğraflarınızı internet üzerinden yaymış ise, yayılan siteleri veya platformları tespit etmelisiniz. Bu siteler ve sosyal medya platformları içerisinden görüntülerinizin kaldırılması için, vakit kaybetmeden yetkili mercilere başvurmalısınız.

Şantaj yaşan kişi veya kişiler ile daha kalıcı mücadele etmek için, vakit kaybetmeden hukuki yollara başvurmanız gerekmektedir. Sizlere internet üzerinden özel görüntü şantaj konusunda ilk yardım edecek kurum, Emniyet Müdürlüğü’dür. Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na müracaat ederek, işlemlerin hemen başlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılıkları da sizlere şantaja uğramanız durumunda, yardımcı olabilecek ilk kurumlar arasında yer almaktadır. İnternet üzerinden özel görüntü şantaj, ciddiye alınması gereken çok ciddi suçlardan biridir.

Özellikle günümüzde sosyal medya ve arkadaşlık platformlarının yaygınlaşması ile birlikte şantaj suçlarında da artış görüldüğü bilinmektedir. Mağdur olan kişinin haklarının korunması için, hukuki açıdan gerekli önlemlerin hemen alınması gerekmektedir.

Bu 👇da ilginizi çekebilir!

Sızma Testi Uzmanı Nasıl Olunur? – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Şantaj suçuna maruz kalan kişi veya kişilerin, suçlulara karşı kesinlikle boyun eğmemesi gerekmektedir. İnternet üzerinden özel görüntü şantaj suçunda hemen hukuki yollara başvurulmasında yarar olacaktır.

Şantaj suçlarında mağdur olan kişinin utanması gereken bir sebep olmamakla birlikte, sorumlu olan tek kişinin suçlular olduğu unutulmamalıdır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir