DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

0
(0)

Farklı nedenlerle de olsa birçok kişi DNS ayarlarını değiştirme gereği duymuştur. Bunların başında internet ortamında gizlenmek ve engellenmiş sitelere DNS ayarlarını değiştirerek girmek gelmektedir. Hatta bazı durumlarda internet hızına bağlı olarak DNS ayarlarının değiştirilme gereği duymuşuzdur. Bu ayarların değiştirilmesi profesyonel anlamda bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur. Temel bilgisayar kullanımına sahip kişiler de kısa sürede bu ayarları değiştirebilmektedir.

DNS Nedir?

Domain Name System kısaltılmış hali olan alan adı isimlendirme sistemi genellikle internet ortamındaki telefon rehberimize benzetilmektedir. En azla 256 karakter ile domainlerin IP adresine dönüştürülerek kullanılmasıdır. DNS ise internet bağlantılarında kullanılan cihazların kullanmış olduğu IP adreslerini çözerek birbiri ile etkileşimini sağlamaktadır.

DNS Sunucusu Nedir?

Yukarıda DNS nedir tanımında da belirtmiş olduğumuz işlemlerin yürütüldüğü sisteme DNS sunucusu adı verilmektedir. Diğer bir ifade ile web adreslerinin IP adresi şeklinde işlem yapması DNS sunucuları sayesinde gerçekleşmektedir.

Zaman zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak ziyaret etmiş olduğumuz web sitelerinde DNS kaynaklı hatalar almaktayız. Genellikle bu durum bilgisayarımız, telefonumuz veya tabletimizin DNS ayarlarının doğru şekilde yapılandırılmamasına bağlıdır. Bu durumda DNS ayarlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor…

Sık karşımıza çıkan DNS hatalarından birisi “DNS sunucusu yanıt vermiyor” şeklindedir. Bu hatanın giderilmemesi halinde internet bağlantımızın gerçekleşmesi mümkün değildir. DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasının farklı nedenleri olabilmektedir. En sık karşılaşılan nedeni ise internet servis sağlayıcılarımızdaki sorunlardır. Tüm bu durumlarda DNS ayarlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu hatanın çeşitli nedenleri olabilmektedir. İnternet servis sağlayıcılarımızdan kaynaklı bir hata olduğunu düşünmeniz halinde; Denetim masası içerisindeki ağ ve paylaşım merkezi altındaki “sorunları giderin” butonuna tıklayarak testin tamamlanması beklenmelidir. Hatanın bu şekilde ortadan kalkmaması halinde diğer hata nedenleri araştırılmalı veya internet servis sağlayıcımız ile irtibata geçmemiz gerekmektedir.

DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasının bir başka nedeni ise TCP / IP / DHCP’den kaynaklanan sorunlardır. Genellikle işletim sistemimizdeki yazılımsal hatalardan kaynaklanmaktadır. Sistem hatalarının giderilmesi ve DNS ayarlarının normale dönmesi için büyük ölçüde sistemimizi yeniden başlatmak çözüm olabilir. Ancak buna rağmen hala DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası almamız halinde diğer hata kaynakları da araştırılması ve yine çözüm bulunamadığı takdirde sistem yazılımımızın onarılması veya yeniden yüklenmesi gerekebilmektedir.

DNS ayarlarının değiştirilmesi zararlı bir işlem olmasa da olağanın dışında bir işlemdir. Bu nedenle bazı antivirüs programlarının bu olağan dışı davranışı hata olarak algılaması mümkündür. DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasını düzeltmek için kısa süreliğine antivirüs programımızı devre dışı bırakarak hatanın devam edip etmediği kontrol edilmelidir.

Son olarak belirtmek istediğimiz DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası sebebi ise modem veya yönlendiricideki sorunlardır. Büyük oranda modemimizi resetlemek çözüm olmaktadır. Ancak buna rağmen hata ortadan kalkmaması halinde bağlantı noktaları veya modemimiz arızalı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi DNS ayarlarının değiştirilmesindeki amaçlarda farklı etkenler rol oynamaktadır. En sık rastlanılan nedeni ise yasaklı sitelere giriş amacıdır.

Windows DNS Ayarlarının Değiştirilmesi

Tüm Windows işletim sistemlerinde aşağıda belirtmiş olduğumuz yol izlenerek DNS ayarları değiştirilebilmektedir.

  • Denetim Masası
  • Ağ ve İnternet
  • Ağ Bağlantıları
  • Mevcut bağlantımıza sağ tik ve özellikler
  • İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/Pv4) çift tıklama ile aşağıda belirtmiş olduğumuz ekran karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda resimde işaretlemiş olduğumuz alanlara gerekli bilgiler girilmesi ile DNS ayarlarımız değişmiş olacaktır. Resimde belirtmiş olduğumuz “2” numaralı haneye aşağıda en hızlı ve sık kullanılan DNS’ler başlığında yazılı adresler girilebilmektedir.

Android ve İOS DNS Ayarları Değiştirme

Android ve İOS işletim sistemine sahip telefonlarda DNS ayarlarının değiştirilmesi aynı yol izlenerek mümkündür. Bunun için;

  • Ayarlar
  • Kablosuz Bağlantılar (Wi-Fi)
  • Bağlı olunan ağ
  • IP ayarları
  • DNS-1 ve DNS-2

Yukarıda belirtmiş olduğumuz adımlar takip edilerek DNS-1 ve DNS-2 alanlarına gerekli bilgilerin kaydedilmesi ile DNS ayarları değiştirilmiş olacaktır. Her ne kadar işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak bu durum değişiklik gösterse de çoğu kez mobil telefonun yeniden başlatılması gerekebilmektedir.

DNS Ayarlarını Ne Yapmalıyım?

DNS değiştirilmesi konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu nedenle siber güvenlik açısından DNS ayarlarının internet servis sağlayıcımızın bize atamış olduğu şekli ile kullanılması tavsiye edilmektedir.

En Hızlı DNS Adresleri

Bu konuda hizmet veren birçok şirket en hızlı DNS adreslerinin kendilerine ait olduğunu iddia etmektedir. Siber güvenlik uzmanı olarak şirketlerin sunmuş olduğu bu DNS hizmetlerinin hızı konusunda herhangi bir araştırma yapma gereği duymuş değiliz. Bunun yerine sık kullanılan DNS adreslerini sizinle paylaşmayı uygun görüyoruz.

En Sık Kullanılan DNS Adresleri

Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde aşağıda belirtmiş olduğumuz adresler en hızlı DNS ve en sık kullanılan DNS’ler olarak karşımıza çıkmaktadır.

  1. Google DNS : 8.8.8.8 – 8.8.4.4
  2. Open DNS : 208.67.222.222 – 208.67.220.220
  3. Open NIC DNS : 192.71.245.208 – 94.247.43.254
  4. Cloudflare DNS : 1.1.1.1 – 1.0.0.1
  5. Yandex DNS : 77.88.8.88 – 77.88.8.2
  6. Safe DNS : 195.46.39.39 – 195.46.39.40
  7. Neustar DNS : 156.154.70.5 – 156.154.71.5
  8. Free DNS : 45.33.97.5 – 37.235.1.177
  9. Level 3 DNS : 209.244.0.3 – 209.244.0.4
  10. Sectigo DNS : 184.94.240.126 – 184.94.240.127
  11. Exoscale DNS : 185.16.44.6 – 185.16.45.6
  12. DNS Watch :84.200.69.80 – 84.200.70.40

8.8.8.8 DNS Ne Demek?

En sık kullanılan DNS, En hızlı DNS veya DNS ayarları denildiği zaman genellikle ilk olarak akıllara google DNS gelmektedir. 8.8.8.8 – 8.8.4.4 DNS ayarları google DNS’ye aittir.

Hangi DNS Yasaklı Sitelere Girer?

Farklı amaçlar ile DNS ayarları değiştirilmektedir. Ancak en sık değiştirilme amacı ise yasaklı sitelere giriş amacı ile değiştirilen DNS’lerdir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz DNS adresleri ile yasaklı sitelere giriş mümkün hale gelmektedir.

DNS Değiştirmek İnterneti Yavaşlatır Mı?

Yapmış olduğumuz araştırmalara ve gözlemlere göre DNS değiştirmenin internet hızına fazlaca bir etki etmediği yönündir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir