Kripto Para Güvenliği

KRİPTO PARA GÜVENLİĞİ
KRİPTO PARA GÜVENLİĞİ
0
(0)

Kripto para güvenliği; dünya genelinde tüm dijital varlıkların her geçen gün giderek artması ile beraber önem kazanmaya devam etmektedir.

Nasıl ki diğer siber tehditlere karşı önlemler almak zorunda isek başta kripto paralar olmak üzere benzer dijital varlıklarımızın korunmasında da aynı hassasiyeti göstermek mecburiyetindeyiz. Özellikle kripto paralara yönelik yapılan siber saldırılar bu alanda daha fazla bir öneme sahiptir. Bunun en büyük nedeni ise bu tür saldırıların daha çok yurt dışı kaynaklı olarak gerçekleştiriliyor olmasıdır.

Elbette ki dijital varlıklarımız sadece kripto paralardan ibaret değildir. Kripto para güvenliğinin öneminin daha anlaşılabilir olması açısından öncelikle kısaca dijital varlıklar üzerinde duralım.

Dijital Varlık Nedir?

Elektronik ortamlarda üretilerek kişisel varlık niteliği taşıyan ve ekonomik değeri olan her türlü veri dijital varlık olarak adlandırılmaktadır. Tanımdan da anlaşıldığı gibi dijital varlıklar sanılanın aksine daha geniş bir kavramdır. Ekonomik bir değer ile ölçülebilen tüm uygulamalar dijital varlık olarak değerlendirilmektedir. Bunlar banka hesapları, kripto para cüzdanları olabileceği gibi her türlü diğer dijital cüzdanlarda olabilmektedir.

Kripto Para Güvenliğinin Önemi

Kripto para güvenliği dijital varlıklar arasında birinci derecede önemlidir. En büyük sebebi ise fiziksel bütünlü olmasa da maddi açıdan oldukça yüksek rakamlarlar ölçülebilmesidir. Bu nedenle banka hesaplarımız veya dijital cüzdanlarımızın güvenliği kadar kripto paraların güvenliği de önemlidir. İlk olarak kullanıma başlandığı yıllarda yoğun tartışmalara neden olmuştur. Ancak günümüzde tamamen yasallık kazanmıştır. Bu gün bir çok borsa ve yatırım şirketleri kripto paralar üzerine işlem yapmaktadır.

Dijital ve kripto paraların güvenliği önemli kılan en önemli unsur ise fiziki olarak erişilmesinin mümkün olmamasıdır. Bu nedenle hacker ve dolandırıcıların daha çok ilgisini çekmektedirler. Banka hesapları ile kripto para hesapları kıyaslanması durumunda her iki durumda da oldukça yüksek maddi kayıplarla karşılaşılması mümkündür.

Kripto Para Güvenliğine Karşı Tehditler

Kripto para güvenliğine karşı tehditlerde diğer siber tehditlere benzerlik göstermektedir. Bunlar güvenliği zayıf şifreler, oltalama saldırıları veya zararlı yazılımlar olabilmektedir. Bunların dışında ise işlem yaptığımız platformların statüsü bu konuda istemediğimiz sonuçlarla karşılaşmamıza neden olabilmektedir.

Ayrıca ileride detaylandıracağımız şekilde kripto paralara yönelik en büyük tehlikelerin başında “bilişim sistemleri kullanılarak” yapılan dolandırıcılık suçları gelmektedir. Farkında olmadan anlık bir manipüle ile tek seferde yüksek miktarlarda maddi zararlarla karşılaşmamız mümkündür. Bu nedenle aşağıda belirmiş olduğumuz kripto para güvenliğine karşı önlemlere eksiksiz bir şekilde uymamız gerekmektedir.

Kripto Para Güvenliğine Karşı Önlemler

Güvenli İnternet Bağlantıları Tercih Edin

Bir çok alanda olduğu gibi kripto para güvenliğinde de kullanmış olduğumuz internet bağlantısının güvenirliği önemlidir. Zorunlu olmadıkça umuma açık kablosuz ağlara bağlanarak işlem yapmamamız önerilmektedir. Bu durum sadece kripto paralarda geçerli olmayıp benzer şeklide kullanmış olduğumuz diğer finans işlemlerinde de geçerlidir.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulaması bir çok siber saldırının başarısızlık sonuçlanmasında oldukça etkilidir. Finansal tüm işlemlerde olduğu gibi kripto para güvenliğinin sağlanmasında da iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi etkilidir bu nedenle kripto paralarımızın güvende olması için işlem yapmış olduğumuz uygulamalarda iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanmalıyız

Güvenilir Ortamları Tercih Edin

Kripto para güvenliğinin sağlanmasında en önemli nokta işlem yaptığımız kuruluşlardır. Resmi yetkileri bulunmayan şirketler aracılığı ile işlem yapmamız ciddi maddi kayıplarla karşılaşmamıza zemin hazırlamaktadır. Ayrıca bu konuda hizmet veren şirketler web ve mobil uygulamalarında gerekli tüm önlemleri alarak işlem yapılmasına olanak sağlamaktadırlar.

Bu nedenle kripto para güvenliğinde işlem yapılan şirketlerin seçimi önemlidir. Bu konuda yetkili olan BDDK (Bankacılık Denetleme Düzenleme Kurumu) tarafından yetkili kılınan şirketler aracılığı ile kripto para işlemlerinin yapılması maddi kayıplarla karşılaşmamamız adına dikkat etmemiz gereken bir başka husustur.

Kripto Para Güvenliği İçin Güncel Yazılımlar Kullanın

Yazılımlar bilişim sektöründeki işlemlerimizi kolaylaştırdığı gibi siber güvenlik alanında da etkilidirler. Güncel olmayan işletim sistemleri ve yazılımlar siber tehlikelere karşı savunmasız durumdadır. Belirli aralıklarla yapılan güncellemeler güvenlik alanında da değişiklikler içermektedir. Bu güncellemelerin olmaksızın tam olarak siber güvenliğin varlığından söz edemeyiz.

Güvenli Şifreler

Basit, sıradan ve tahmin edilmesi kolay şifreler kripto paralar içinde risk unsurudur. Kripto para uygulamalarında kullanmış olduğumuz şifreler ile diğer uygulamalarda kullanmış olduğumuz şifrelerimizin benzer ve aynı olmaması önemlidir. Ayrıca şifrelerimizi en yakınlarımızla dahi paylaşmamalıyız. Bunun dışında dijital ortamlarda şifrelerimizi saklamamız gerekmektedir. Doğum tarihi, cep telefon numarası, isim/soy isim, TC kimlik numarası gibi bilgiler içeren şifre kullanımından uzak durmamız gerekmektedir.

Temel Siber Güvenlik Eğitimleri

Temel siber güvenlik eğitimleri her alanda bizleri siber saldırılara karşı hazırlıklı olmamızı sağlamaktadır. Günümüz bilişim teknolojileri düşünüldüğünde tüm kullanıcıların temel siber güvenlik eğitimleri alması gerekmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için web sitemizde mevcut siber güvenlik eğitimleri konulu yazılarımızı incelemenizde fayda vardır.

Kripto Para Güvenliğinde Soğuk Cüzdanların Önemi

Soğuk cüzdan kripto para güvenliği amacıyla kullanılan uygulamalardır. İnternet bağlantıları olmadığından siber risklere de kapalıdırlar. Bu günkü kripto para uygulamaları dikkate alındığında soğuk cüzdan kullanımı artarak devam etmektedir. Kripto paralar içinde soğuk cüzdanlar hemen hemen zorunlu hale gelmiştir.

Kripto Paraların Hukuki Niteliği

Kullanıma başladığı günden bu güne kripto paraların hukuki niteliği tartışma konusu olmuştur. Son yıllarda diğer ülkeler ile birlikte ülkemizde de kripto paralara yönelik yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Mevcut düzenlemeler dikkate alındığında ülkemizde kripto paraları yasak kılan bir düzenleme bulunmamaktadır. Bankacılık denetleme ve düzenleme kurumunun denetiminde olan bu uyulama ile kripto paralara yasal yollardan icra takibine konu edilerek haczedilmesi mümkündür. Yukarıda belirtmiş olduğumuz şekilde kripto paralara yönelik bir siber saldırı sonucunda mağdurların şikayet haklarını kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir