Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır
Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır
2
(2)

Bilgisayar virüsleri siber güvenlik açısından en büyük risklerdendir. Bilgisayarımıza virüs bulaştığını anlamanın bir çok yolu vardır. Bazı virüsler kendisini kolayca uzun süre gizleyebilirken, bazı virüs belirtileri kısa sürede fark edilebilirdir. Peki genel olarak bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? Aşağıda belirtmiş olduğumuz emarelerden bir veya bir kaçı bilgisayarınızda bulunuyor ise kişisel bilgileriniz ve verileriniz tehlike altındadır demektir.

Bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? Konusunda detaylı bilgiler vermeden önce kısaca bilgisayar virüsü nasıl bulaşır konusunda bilgi vermek yerinde olacaktır.

Bilgisayar Virüsü Nasıl Bulaşır?

İnternet bağlantısı olan her cihaz maalesef ki siber saldırılar ve virüslere her zaman açık cihazlardır. Daha çok başka kaynaklardan bulaşmaları nedeniyle büyük oranda internet bağlantımız vasıtasıyla bilgisayar virüsleri sistemimize bulaşır. Genellikle kaynağı bilinmeyen indirmeler, zararlı web siteleri veya e-posta eklentileri şeklinde virüsler bilgisayarlarımıza bulaşmaktadır.

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayardaki Donmalar ve Kilitlenmeler

Bilgisayar virüsleri çoğu zaman kendisini bulaşmış olduğu sistemdeki normal olmayan davranışlarla belli ederler. Bunların başında ise çalışma sırasındaki ani donma ve kilitlenmelerdir. Virüslerde bir çeşit yazılım olduğundan bu zararlı yazılımlar sistemimizin istemsiz hareket etmesine sebebiyet verecektir.

Yavaş Çalışan Sistemler

Bilgisayar virüsleri sistemimizin arka planında sürekli olarak çalışmaya devam ederler. Farkında olmasak da zararlı yazılımlar sistemimize ait ram ve işlemci kullanımını arttırırlar. Buna bağlı olarak işletim sistemimiz ve bilgisayarımızda yavaş çalışma durumlar virüs belirtileri arasında yer alır.

Kayıp Dosyalar

Zararlı yazılımların yani virüslerin en büyük ortak amaçları arasında veri kaybı ve veri hırsızlığı gelir. Bilgisayarda bulunan sistem dosyaları veya kişisel dosyalarımızdaki silinmeler ve kayıplarda virüs belirtileri arasında yer alır.

Kayıp dosyalar kişisel bilgisayarlarda önemli olduğu gibi işletme veya kurumsal bilgisayarlarımızda daha fazla bir öneme sahiptir. İşletme ve kurumlara ait bilgisayarlardaki veri kaybı veya ihlali daha fazla zarar görmemize neden olabilecek verilerdir.

Kaynağı Bilinmeyen Uygulamalar

Bazı virüsler amacına ulaşmak adına başkaca yazılımların sisteme kurulması ile çalışabilecek niteliktedir. Bilgisayarımızda bizim tarafımızdan kurulumu yapılmayan herhangi bir uygulama virüs belirtisidir. Bu nedenle zaman zaman kontrollerin yapılarak kaynağı bilinmeyen uygulamalar kaldırılmalıdır.

İnternet Hızı

Özellikle “botnet” olarak tabir edilen zararlı yazılımlar internet hızımızı Cidde şekilde etkilemektedir. İnternet sağlayıcımızın sunmuş olduğu değerlerden düşük bir internet hızımızda yine bilgisayar virüsü belirtileri arasında yer alır.

Otomatik Olarak Açılan Web Siteleri

Bir çeşit reklam yazılımı olarak da adlandırılan zararlı yazılımlar amacına göre isteğimiz dışında web sitelerine yönlendirmeler yapabilmektedir. Bir çeşit bilgisayar virüsü olan b tür yazılımlarda bilgisayar virüsü belirtilerindedir.

Bilgisayarı Güvenli MOD’da Çalıştırın

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm sorunlar bilgisayarımızda virüs olduğuna dair işarettir. En kesin sonuç yine antivirüs yazılımları da olsa bilgisayarımızı güvenli mod’da çalıştırmamız halinde bu tür normal olmayan davranışlar büyük oranda ortadan kalkacaktır. Bu nedenle bilgisayarımızı güvenli mod’da çalıştırmak da bilgisayar virüslerinin anlaşılması için bir yöntemdir.

Antivirüs Yazılımları

Bilgisayar virüs bulaştığı nasıl anlaşılır? Konusunda bir araştırma yapıyorsanız muhtemelen yukarıda belirtmiş olduğumuz emarelerden bir veya daha fazlası ile karşılaşmışınızdır. Elbette ki bilgisayara virüs bulaştığını anlamanın en etkili yolu antivirüs programlarıdır.

Ancak ücretsiz antivirüs programları bu konuda biraz yetersiz kalabilmektedir. En iyi antivirüs programı dahi olsa demo versiyonları kısıtlı özelliklerde koruma sağlar bilgisayarımızda virüs belirtilerine rastlamamız halinde ücretli / ücretsiz antivirüs programını sistemimize kurarak test edilebilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi ücretsiz antivirüs programları bu konuda yetersiz kalacaktır.

Bilgisayar Virüsü Türleri

Bilgisayarımıza virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için kısmen de olsa virüs türleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. En sık karşılaşılan bilgisayar virüsü türleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Dosya Virüsleri
  • Ön Yükleme Virüsleri
  • DOS Virüsleri
  • Macro Virüsler
  • Eşlik Virüsleri
  • Yazılım Bombaları

Sık Sorulan Sorular

Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi virüsler kendisini çeşitli yollarla belli ederler, Genellikle aşağıdaki belirtilen varlığı halinde bilgisayarımızda virüs olması kuvvetle muhtemeldir.

  • Veri kayıpları
  • Normal olmayan performans düşüklüğü
  • İnternet hızındaki düşüklük
  • Virüs Tarama Araçları

Bilgisayar Virüsü Nasıl Temizlenir?

Bunun en etkili yolu antivirüslerdir. Ancak buna rağmen yine bilgisayarımızda virüs bulunduğu konusunda şüphelerimiz bulunması halinde bilgisayarımızın sıfırlanması veya format atılması da bilgisayar virüsü temizlenmesinde etkili bir yöntemdir.

Format Attıktan Sonra Virüs Silinir Mi?

Büyük oranda format attıktan sonra virüsler silinebilir. Ancak virüsün türüne göre bazı virüslerin format attıktan sonra tekrar sistemimizde faaliyet göstermesi mümkündür. Özellikle format attığımız yerel disk haricinde bir bölümde virüs bulunması halinde format işlemi bu konuda pek işe yaramayacaktır.

Laptopa Virüs Girdi Ne Yapmalıyım?

Laptop yani diz üstü bilgisayarlar ile masa üstü bilgisayarlar arasındaki virüsler arasında fark bulunmamaktadır. Bu nedenle yukarıda bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır konusunda belirtmiş olduğumuz virüs belirtileri olması halinde öncelikle antivirüsler aracılığı ile virüslerin temizlenmesi tavsiye edilir. Bu mümkün olmaması halinde gerektiğinde konusunda uzman bir kişiden destek almak veya bilgisayarımızı sıfırlamak gibi yöntemler virüslerin temizlenmesinde etkilidir.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 2 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir