Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?

0
(0)

Günümüzde dijital çağın en önemli konularının başında siber güvenlik gelmektedir. Bununla birlikte her geçen gün siber tehditler artarak devam etmektedir. Özellikle son yıllarda dünya genelinde siber suçlarda fark edilir bir artış gözlemlenmiştir. Tüm bu nedenler birlikte değerlendirildiğinde ağ ve siber güvenli uzmanı ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır.

Siber güvenlik alanında bu konuda yetişmiş uzmanlar oldukça etkin bir oynamaktadırlar. Bu nedenle ağ ve siber güvenlik uzmanı ne iş yapar? Ağ ve siber güvenlik uzmanı hangi bölüm mezunları arasından seçilir? Ve Siber güvenlik uzmanı olmak için ne gerekir? sorularına cevap vermeden önce kısaca siber güvenlik nedir? Sorusuna cevap vermek gerekmektedir.

Siber Güvenlik Nedir?

Bilgisayarlar, cep telefonları, web uygulamalar, mobil uygulamalar ya da bunlar arasındaki iletişimi sağlayan ağları dijital tehditlerden korumak adına yapılan her türlü faaliyet siber güvenlik çalışmaları olarak nitelendirilmektedir. Görüldüğü gibi bir çok alanda siber güvenlik kendisini göstermektedir. Kişisel veriler bilişim sistemimizin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Ayrıca kişisel verilerimiz her türlü dijital sistemde 6698 sayılı yasa ile güvence altına alınmıştır.

Herhangi bir siber zafiyete bağlı olarak bu kişisel verilerin kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesi veya verilerin yok edilmesi durumunda ciddi idari yaptırımlarla karşılaşılması olasıdır. Ayrıca siber güvenlik söz konusu işletmelerin faaliyetin güvenliği ve sürekliliği açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla siber güvenliğin sağlanmasında ağ ve siber güvenlik uzmanı birinci derecede önemli bir yere sahiptirler.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olabilmek İçin Ne Gerekir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki siber güvenlik uzmanı olabilmek için pratik eğitimler ile birlikte teorik konuda da eğitimler almak gerekmektedir. Teorik eğitimler genellikle ön lisans ve lisans olmak üzere farklı bölümlerde üniversitelerde verilmektedir. Ayrıca bu gün siber güvenlik uzmanı olabilmek için bu alanda online eğitim veren bir çok kuruluş bulunmaktadır.

Birçok yazımızda da belirttiğimiz siber güvenliğin sağlanması için öncelikle saldırı yöntemlerinin bilinmesi gerektiğini savunmaktayız. Bu nedenle penetrasyon testi ve sızma testi siber güvenliğin temelini oluşturmaktadır. Özellikle sızma testi konusunda pratik olarak kendimizi geliştirme imkanı olan birçok uygulama mevcuttur. Bunların başında CTF yarışmaları gelmektedir. CTF yarışmaları ile ağ ve siber güvenlik uzmanları pratik olarak kendilerine geliştirebilmektedir. Ayrıca birçok kurumun siber güvenlik uzmanı seçiminde de CTF yarışmalarını tercih ettiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Hangi Bölüm Mezunudur?

Siber güvenliğin önemi her geçen gün artmasının karşısında bu alanda eğitim veren kuruluşlarda artmaktadır. Daha çok kişinin kendisini bu alanda yetiştirmesine bağlı bir meslektir. Bu nedenle ağ ve siber güvenlik uzmanı hangi bölüm mezunu olursa olsun kendisini geliştirmiş ve bu alanda yeterli uzmanlığa ulaşmış kişilerden seçilmektedir.

Siber güvenlik bölümleri başta olmak üzere; Bilgisayar mühendisliği, yazılım ve kodlama, elektronik mühendisliği, web tasarım hatta matematik mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak ağ ve siber güvenlik uzmanı olabilmek adına önemli bir yere sahiptir. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi bu alanda pratik eğitimler daha önemlidir. Bu nedenle bu bölümlerden mezun olmayan kişiler dahi siber güvenlik uzmanı olabilmektedir. Ancak benzer bölümlerden mezun olmak kişiyi rakiplerine göre daha öne çıkartmaktadır.

Siber Güvenlik Bölümleri Hangi Üniversitelerde Var?

Akademik açıdan siber güvenlik daha çok bilişim güvenliği teknolojisi olarak anılmaktadır. Ülkemizde özel ve vakıf üniversiteleri olmak üzere toplam yaklaşık 40 adet bilişim güvenliği teknolojisi bölümü bulanmaktadır.

  • Gazi Üniversitesi
  • Bingöl Üniversitesi
  • Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  • Erzincan Üniversitesi
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  • Giresun Üniversitesi
  • Karabük Üniversitesi
  • Kapodakya Üniversitesi
  • Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Ostim Teknik Üniversitesi
  • Ufuk Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi
  • İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  • İstinye Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi
  • Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi

Bu gün bilişim teknolojisi güvenliği bölümleri ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Ancak ilerleyen yıllarda bu bölümlerin artacağını ve özellikle lisans düzeyinde de eğitim vermeye başlayacaklarını tahmin etmekteyiz.

Siber Güvenlik Kaç Yıl Okunur?

Genellikle siber güvenlik alanında verilen akademik eğitimler lisans ve ön lisans olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Ancak 4 yıl süre ile eğitim veren üniversitelerden mezun olmak kariyer açısından elbetteki daha önemlidir. Ancak şu an için ülkemizde siber güvenlik alanında eğitim veren kurumlar genellikle ön lisans düzeyindedir.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Bilişim sektöründeki değişiklikler ve dijitalleşmenin artması siber güvenlik uzmanı görev alanını da genişletmektedir. Bu nedenle ağ ve siber güvenlik uzmanı ne iş yapar? Soruna genel olarak bir cevap vermek gerekmektedir. Siber güvenlik uzmanları genel olarak;

  • Sosyal mühendislik
  • Zararlı yazılımlar ve Malware
  • Veri hırsızlığı
  • Veri zafiyeti – veri şifreleme ve veri analizi
  • DDOS saldırıları
  • Ağ ve güvenlik duvarları
  • Mobil uygulama sızma testi
  • Web uygulama sızma testi
  • Log izleme
  • Penetrasyon testi ve penetrasyon uygulamaları

Konularında eğitim almış kişilerden oluşmaktadır. Görüldüğü üzere yukarıda belirtmiş olduğumuz alanların tümü birbiri ile bağlantılı sistemlerdir. Örneğin zararlı yazılımlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan bir siber güvenlik uzmanı penetrasyon testi veya sızma testi konusunda başarılı olabileceğini söylemek mümkün değildir. Yine benzer şekilde mobil uygulama sızma testi konusunda gerekli eğitimleri almamış bir kişinin web uygulama sızma testi konusunda yeterli bilgiye sahip olamamaktadır.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı İş İmkanları

Kişisel veri ve dijital verilerin öneminin artması ile birlikte siber güvenlik uygulamaları da önem kazanmaktadır. Bu gün özellikle kurumsal anlamda faaliyet gösteren bir çok işletme ağ ve siber güvenlik uzmanı kadrolarına yer vermektedir. Ayrıca belirli aralıklarla sistem açıklıklarının tespit edilmesi amacı ile penetrasyon testi ve sızma testleri de yapılmaktadır. Tüm bu işlemler ağ ve siber güvenlik uzmanları tarafından yerine getirilmektedir. Görüldüğü üzere oldukça geniş bir iş imkanına sahiptirler. Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde bu gün ülkemizde kamu kurumları veya özellikle bankacılık sektöründe yaklaşık olarak 50.000 siber güvenlik uzmanının görev yaptığı bilinmektedir. Ayrıca siber güvenlik uzmanlığı geleceğin meslekleri arasında sayılmaktadır.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları

Bir çok meslek kolunda olduğu gibi ağ ve siber güvenlik uzmanı maaşları kariyere göre değişmektedir. Özellikle kamu kurumlarında siber güvenlik maaşları Ağustos 2023 itibariyle 23.000.00 TL ile 30.000.00 TL arasında değişmektedir. Özel sektörlerde ise bu durum kısmen daha farklıdır. Özel sektör ağ ve siber güvenlik uzmanı maaşları ortalama olarak 25.000.00 TL civarındadır. Bu maaşlara etki eden en önemli unsur kişinin tecrübesi ve mezuniyet bilgileridir. Ayrıca siber güvenlik uzmanları özellikle penetrasyon testi ve sızma testi uygulamaları ile bireysel olarak faaliyet göstermeleri de mümkündür.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir