Penetrasyon Testi Web Güvenliği İçin Şart Mı?
Penetrasyon Testi Web Güvenliği İçin Şart Mı ve sızma testi ile ilgili tüm merak edilenler için doğru adrestesiniz. Şirketlerin web sistemlerinin korunması için, kötü niyetli yazılımların erişimin engellenmesi gerekmektedir. Sızma testi olarak da bilinen Penetrasyon testi, web sistemlerine yapılacak olan saldırı engellemek için geliştirilmiş bir simülasyondur.
Penetrasyon testi sayesinde, web güvenliği için önceden tedbir alabilmek mümkün hale gelmektedir. Siber güvenlik açısından oldukça önemi olan Penetrasyon test sayesinde, pek çok saldırı yöntemi denenmektedir.
Şirketlerin web sistemlerinin güvenlik düzeyini tespit etmek amaçlı olarak, Penetrasyon veya sızma testi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede sistem içerisinde bulunan açıklar tespit edilerek, bu açıklıkların giderilmesi sağlanabilmektedir.
Penetrasyon Testi Nedir?
Penetrasyon testi nedir testin amacı merak edilmektedir. Siber saldırı, pek çok şirket ve firmanın yaşayabileceği en büyük tehditlerden biridir. Özellikle kurumların kurmuş olduğu web sistemlerinin güvenlik konusu üzerinde durulmalıdır. Bunun için siber saldırı yapan saldırganların kullanabileceği tüm yöntemlerin bilinmesi gerekmektedir.
Penetrasyon test de bu noktada devreye girmektedir. Sızma testi ile birlikte, siber saldırı yapılabilecek tüm yöntemler ile sisteme giriş yapılmaya ve sızılmaya çalışılmaktadır. Olası bir sızma durumunda sistemdeki açık tespit edilebilmektedir.
Penetrasyon Testi Aşamaları
Penetrasyon testi aşamaları oldukça kapsamlıdır. Sızma testi yapılmadan önce, hedef olacak olan sistem belirlenmektedir. Ardından gerekli bilgiler sistem sahibi ile paylaşılmaktadır. Penetrasyon testi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
Kapsam Belirlemesi
Kapsam belirlemesi, Penetrasyon testnin ilk adımı olarak kabul edilmektedir. Bu aşamada testin yapılacağı kurum veya şirket ile testi yapacak olan firma arasında bir anlaşma belirlenmektedir. Kapsam belirlemesi sırasında ortak bir görüşe varılarak, test yapılacak olan web sistemi belirlenir.
Hedef Hakkında Bilgi Toplama
Hedef hakkında bilgi toplama aşamasında sistem ile ilgili tüm veri ve bilgiler bir araya getirilmektedir. Hedef sistem ile ilgili bilgi toplanırken, Penetrasyon test yapacak olan her firmanın farklı yöntemleri bulunabilmektedir.
Güvenlik Açıklarının Tespit Edilmesi
Güvenlik açıklarının tespit edilmesi, zafiyet tarama aşaması olarak da bilinmektedir. Sistem içerisinde bulunan açıklıklar ve tüm riskler bu adımda belirlenmektedir. Sisteme özel bir planlama ile sızılmaya çalışılmaktadır.
Güvenlik Açıklarının Analizi
Güvenlik açıklarının analizi sırasında, sistemi daha güvenli hale getirmek için bir planlama da yapılmaktadır. Penetrasyon testi ile tespit edilen güvenlik açıklarının giderilmesi için, en uygun yazılım ve araçların hazırlanma sürecine geçiş yapılmaktadır.
Açıkların Sömürü Aşaması
Açıkların sömürü aşaması içerisinde tespit edilen noktalar üzerine yoğunlaşılmaktadır. Güvenlik açığı ile sistem içerisinde ne kadar hareket edilebiliyor veya hangi yetkilere sahip olunuyor gibi sorular üzerine araştırma yapılmaktadır.
Sömürü Sonrası Yetki Yükseltme
Sömürü sonrası yetki yükseltme aşamasında, saldırganların yapabileceği tüm taktikler üzerinde durulmaktadır. Sisteme sızıldıktan sonra yetkisini ne kadar yükseltip yükseltemediği yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Sistem Temizliği
Sistem temizliği sırasında Penetrasyon test ile yapılan tüm değişiklikler geri alınmaktadır. Bu aşamada, Penetrasyon test kapsamında uygulanan dosyaların ve yazılımların temizlenmesi yer alır.
Bu👇 içeriğimize de göz atın mutlaka!
Sızma Testi Web Güvenliği İçin Neden Önemli?
Penetrasyon Test Raporu
Penetrasyon testi raporu çıkartılarak, testin son aşamasına gelinmektedir. İlk aşamadan itibaren şimdiye kadar elde edilen tüm veriler rapor haline getirilmektedir. Bu sayede web sisteminin ileride yaşayabileceği riskler de net bir şekilde görülebilmektedir. Penetrasyon test raporu ile sistem içerisinde alınabilecek önlemler de çıkartılmaktadır.
Penetrasyon Testi Zorunlu Mu?
Penetrasyon testi zorunlu mu ve avantajları şirketler için en önemli konular arasında yer almaktadır. Sistemlerin güvenlik ile ilgili ileride yaşayabilecekleri tüm riskleri önceden tespit etmek için Penetrasyon test yapılmalıdır.
Güvenlik açıklarının hepsinin Penetrasyon test ile tespit edilebilmesi, sunmuş olduğu en önemli ayrıcalıklardan biridir. Ülkemizde de BDDK ve EPDK tarafından Penetrasyon test yapılması zorunlu olarak belirtilmektedir. Penetrasyon sadece ülkemizde değil, tüm dünyada pek çok büyük şirketin yararlandığı bir güvenlik çalışmasıdır.
Penetrasyon test, web güvenliği için şarttır. Kendi sisteminiz ile ilgili yaşayabileceğiniz tüm siber saldırıları, test kapsamında yaptırabilirsiniz. Bu sayede sisteminizin gerçekten ne kadar güvenilir olup olmadığını da öğrenmeniz mümkündür.
Penetrasyon test sayesinde, güvenlik sisteminde gözden kaçan en küçük bir açıklık bile tespit edilebilmektedir. Verilerinizin ve web sisteminizin güvenliğini üst düzeyde tutmak amaçlı olarak, Penetrasyon yaptırmanız yararlı olacaktır.