Yapay Zeka İle Siber Tehditlerin Önlenmesi
Yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi; siber güvenlik alanında en sık başvurulan savunma yöntemlerindendir. Dijital ortamlardaki tehditler her gün yeni bir kimlikle karşımıza çıkmaktadır. Bu tehditlere karşı alınacak önlemlerde de yenilikçi bir yaklaşım zorunlu hale gelmiştir. Siber güvenlik ve yapay zeka ilişkisi de bu zorunluluğun bir ürünüdür. Bu gün siber güvenlik, sızma testi, ağ güvenliği ya da web güvenliği alanında savunma oluşturulmasında en sık kullanılan bilim “yapay zekadır.”
Siber Güvenlikte Yapay Zekanın Rolü
Siber güvenlikte yapay zekanın rolü genellikle defansif siber güvenlik alanında karşımıza çıkmaktadır. Yani daha çok siber güvenlik alanında savunma mekanizmalarının oluşturulmasında kullanılmaktadır.
Bunların haricinde; siber tehditlerin bilişim sistemlerince tanınması, siber tehditlerin analiz edilmesi, bilişim sistemlerindeki anormal davranışların tespit edilmesi, potansiyel tehditlerin önceden tespit edilmesi gibi bir çok farklı alanda kullanılmaktadır. Ayrıca siber saldırıların zamanında tespit edilerek herhangi bir zarara uğramadan gerekli müdahalenin yapılmasında yapay zeka uygulamaları etkin bir rol oynamaktadır.
Görüldüğü gibi siber güvenlikte yapay zekanın rolü oldukça önemlidir. Yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi amacı ile sık yapılan uygulamaları ise aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.
Sızma Testi ve Yapay Zeka
Etkili ve tam bir siber güvenliğin sağlanmasının en temel koşulu sızma testleridir. Belirli aralıklarla ve usulünce yapılmayan bir sızma testi olmaksızın herhangi bir bilişim sisteminin güvenliğinden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi adına yapay zekanın en sık kullanıldığı alanlar penetrasyon testleri ve sızma testleri olduğunu söyleyebiliriz.
Zafiyet taraması sızma testinin en önemli aşamalarındandır. Daha çok büyük veri kümelerinin analizi, ağ zafiyetleri, algoritmalardaki zafiyetler gibi farklı alanlarda sızma testinde yapay zeka uygulamalarına başvurulmaktadır.
Yapay zeka kullanılarak bilişim sistemlerindeki anormal davranışların da tespit edilmesi mümkündür. Normal olmayan davranışlar yapay zeka ile kısa sürede tespit edilebilmektedir. Bu da herhangi bir zararın doğmadan önlenmesi sonucunu doğurmaktadır.
Yapay Zeka Tabanlı Eğitimler
Siber güvenliğin hemen hemen her alanında yapay zekanın izleri mevcuttur. Bu nedenle her iki bilim dalının birbirinden bağımsız olarak incelenmesi oldukça zordur. Bu zorunluluk karşısında siber güvenlik eğitimleri, sızma testi eğitimleri veya siber riskler konusunda verilen eğitimlerde çoğu kez yapay zeka kullanılmaktadır. Bu şekilde siber saldırıların ve siber risklerin tanınması daha kolay ve kalıcı olmaktadır. Ayrıca yapay zeka uygulamaları siber güvenlik alanında hız kazandırarak siber saldırılara daha hızlı müdahale olanağı tanımaktadır.
Yapay Zeka İle Siber Tehditlerin Önlenmesinde Kullanılan Yöntemler
Dünya genelinde yapay zekanın en çok kullanıldığı alanların başında bilişim sektörü gelmektedir. Yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi de siber güvenlik alanında sık kullanılan bir yöntemdir. Ofansif siber güvenlik alanında kullanıldığı kadar; Defansif siber güvenlik alanında da yapay zeka kullanılmaktadır. Siber tehditlerin önlenmesi amacıyla kullanılan yapay zeka tekniklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Zafiyet Taraması ve Zafiyet Analizi
Siber güvenlikte yapay zeka en sık zafiyet taraması ve zafiyet analizi amacı ile kullanılmaktadır. Bilişim sistemlerinde kullanılan verilen genellikle “büyük veri” kümelerinden oluşmaktadır. Bu derece büyük veri kümelerinin manüel olarak analiz edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle zafiyet taraması ve analizi sırasında yapay zeka teknolojilerinden faydalanılmaktadır
Kimlik Doğrulama
Kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak erişim sağlanan sistemlerde kullanıcılara ait kimlik bilgilerine yönelik bir saldırı olup olmadığı yapay zeka kullanılarak kısa sürede tespit edilebilmektedir. Ayrıca yetkilendirme kuralları kullanılarak kullanıcılarda bir kısıtlama yapılması mümkündür. Bu durumda bu yetkilendirmeye aykırı bir davranışın gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespitinde yapay zeka uygulamalarından faydalanılmaktadır.
Siber Olaylara Müdahale
Siber olayların tespit edilmesi ve anında müdahale edilmesi önemlidir. Yapay zeka uygulamaları siber güvenlik alanında bizlere hız ve pratiklik kazandırmaktadır. Bu nedenle siber olaylara müdahale sırasında ve siber olayların önlenmesi sırasında yapay zeka en önemli araçlardandır.
Veri Analizleri
Daha çok veri tabanlarına yönelik saldırılarda yapay zeka uygulamaları öne çıkmaktadır. Veri kümelerinin ve log kayıtlarının belirli aralıklarla yapay zeka uygulamaları ile incelenerek siber tehditler, saldırı aşamasına geçilmeden önlenmektedir.
Penetrasyon Testi Uygulamaları
Penetrasyon testi sırasında kullanılan bir çok uygulama yapay zeka kullanılarak geliştirilen uygulamalardır. Yapay zeka kullanılarak yapılan penetrasyon testleri daha etkili ve başarılı olmaktadır.
Yapay Zeka İle Siber Tehditlerin Önlenmesinin Önemi
Yukarıdada görüldüğü gibi yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi bizlere daha etkili bir güvenlik sağlamaktadır. Ayrıca daha verimli olmamızı sağlamaktadır. Örneğin manüel olarak gerçekleştirilen bir ağ zafiyet taraması veya sızma testi ile tüm zafiyetlerin tespit edilmesi mümkün olamayabilmektedir. Yapay zeka ile bu risklerin en aza indirilmesi mümkün hale gelmektedir.
Siber güvenlik kendi alanında bir uzmanlık gerektiren konu olduğu gibi, yapay zeka ve kodlama da aynı şekilde ayrı bir tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir konudur. Bu nedenle yapay zeka ile siber tehditlerin önlenmesi adına yapılan çalışmaların konusunda uzman kişilerce gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yapay Zeka İle Siber Tehditlerin Önlenmesinin Avantajları
Siber tehditlerin ve siber saldırıların önlenmesinde en önemli faktörlerden birisi hızdır. Siber saldırıların herhangi bir veri kaybına neden olmaksızın önlenmesinde ise en etkili yöntem yapay zekadır.
Author Profile
Latest entries
- Genel9 Eylül 2024Siber Güvenlik Alanında Kariyer Önerileri
- Genel2 Eylül 2024Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
- Güvenli İnternet26 Ağustos 2024Bilgi Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Siber Güvenlik19 Ağustos 2024Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?