51 Saldırısı Nedir? Nasıl Yapılır?

51 Saldırısı
51 Saldırısı
2
(2)

51 Saldırısı kripto para birimlerine yönelik yapılan saldırılanın başında gelmektedir. Kripto para işlemlerinde blok zincir gibi oldukça güvenli bir teknoloji kullanılmaktadır. Buna rağmen 51 saldırıları ile bu güvenliğin aşılması mümkündür. Bu özelliği dikkate alındığında 51 saldırılarının blok zinciri ve kripto paralara yönelik en tehlikeli siber saldırılardan olduğunu söyleyebiliriz.

Kripto paralara olan ilginin son yıllarda arttığı ve önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceği kuşkusuzdur. Buna bağlı olarak kripto paralara yönelik planlanan siber saldırılar da artacaktır. Bu tür siber saldırıların artması ile birlikte bu sistemlere yönelik alınacak olan önlemlerde de bir artış gözlemlenecektir. İşte 51 saldırıları ve bu konuda alınacak önlemler bu duruma en güncel örnektir.

51 Saldırısı Nasıl Yapılır?

%51 belirli bir değişkendeki çoğunluğu ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu saldırı yöntemine de %51 saldırısı denilmesindeki sebep ise buna dayanmaktadır. 51 saldırılarının gerçekleştirilebilmesi için ağdaki madencilik gücüne çoğunlukla saldırganın sahip olması gerekmektedir. Saldırganın bu çoğunluğa sahip olması gerekliliği ise saldırı sırasındaki işlem yoğunludur.

Genellikle saldırgan kripto para havuzlarını kontrol ederek bu saldırıları gerçekleştirmektedir. Bu kontroller yine bir siber zafiyete bağlı olarak gerçekleşebileceği gibi; Kripto para havuzların kiralanması ile de mümkün olabilmektedir. Sonuçları dikkate alındığında kripto paralara yönelik ciddi siber saldırılar arasında yer almaktadır. Bu nedenle kripto para şirketleri siber güvenlik açısından 51 saldırısı üzerinde hassasiyetle durmaktadırlar.

51 Saldırıları İle Neler Yapılabilir?

51 saldırısı ile saldırganın kripto para ağındaki madencilik gücünün büyük çoğunlunu elinde tuttuğu saldırılardır. Bu nedenle saldırganın sağlayabileceği yararlarda oldukça fazladır. %51 saldırıları ile saldırganın yapabileceği işlemleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

Çift Harcamalar

Çoğu siber saldırılarda olduğu gibi %51 saldırıları da maddi yarar amacı ile yapılmaktadır. Ayrı kripto varlığını birden fazla kullanmak kripto paralardan olan yararı arttıracaktır. Blok zincirin bu doğrultuda manipüle edilerek çift harcama imkanı bulunmaktadır.

Madencilik Ödülleri

Saldırganın madencilik gücünü çoğunluğunu elinde tutamısın bir takım ayrıcalıkları da vardır. Bunlardan birisi de madencilik ödülleridir. Saldırgan bu ayrıcalıktan faydalanarak blok ödüllerini alma imkanına sahip olabilmektedir. Bu durum kripto para işlemlerinden diğer durumlara göre daha fazla kar sağlama olanağı tanımaktadır.

Ağ Kontrolünü Ele Geçirme

Saldırganın sahip oldu ayrıcalıklar ağ kontrolünü de elinde tutmasına olanak sağlamaktadır. Ağ kontrolünü ele geçirmekle diğer kullanıcıların işlemlerine müdahale imkanı sağlanmış olacaktır. Bu durumda ağda bulunan diğer kripto para yatırımcılarının işlemlerine müdahale ile sağlanan yararı arttırmaktadır.

İşlemleri Engelleme

Daha çok kripto para sistemlerinin işleyişine yönelik bir saldırıdır. Saldırgan belirli bir kullanıcının işlemlerini tamamen engellemesi veya kısıtlaması mümkündür. Ayrıca 51 saldırısı ile kripto para işlemlerinin tümünün engellenmesi mümkündür.

İşlemlerin Geri Alınması

Kripto para işlemlerinin geri alınabilmesi kural olarak mümkün değildir. Ancak 51 saldırısı sonucu kullanıcının zararı ile sonuçlanan bir işlem amacı dışında geri alınarak doğan zararın telefi edilmesi mümkün hale gelmektedir.

51 Saldırısına Örnekler

2018 Bitcoin Gold

2017 ile 2021 yılları kripto para işlemlerinin en fazla yapıldığı yıllardır. Bu yoğunluk hackerlerin iştahını kabartmıştır. 2018 yılında birden fazla hackerin bitcoin gold sistemlerine yönelik 51 saldırısı ile oldukça yüksek miktarlarda kripto paraları kendi hesaplarına aktarmışlardır.

Ethereum Classic

Yukarıda belirtmiş olduğumuz çift harcamaya yönelik 51 saldırısı Ethereum’a yönelik olarak 2019 yılında yaşanmıştır. Blok zincirinin manipüle edilerek yapılan çift harcamalar uzun bir süre devam etmiştir. Siber saldırının tespit edilmesi zaman aldığından yüksek miktarlarda zararlar doğmuştur.

Verge 51 Saldırısı

2018 yılında gerçekleştirilen bu 51 saldırısında yine yüksek miktarlarda çift harcama yapıldığı tespit edilmiştir. Bu saldırıda ağın çalışması da engellenerek ciddi miktarlarda zararlarla karşılaşılmıştır.

51 Saldırısına Karşı Alınabilecek Önlemler

51 saldırısına vermiş olduğumuz örneklerden de anlaşıldığı gibi gerekli önlemlerin alınmaması halinde ciddi zararlar kaçınılmazdır. Hassas birimler olması nedeniyle siber güvenlik alanında kripto para güvenliği ayrı bir öneme sahiptir. Gerek bireysel, gerekse sektörel açıdan %51 saldırılarına karşı alınabilecek önlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Çift Yönlü Doğrulama

Çift yönlü doğrulama ile kötü amaçlı kişilerin kripto para işlemlerinin gerçekleştirildiği platformlara amacı dışında girişleri önlenmektedir. Bu yöntem daha çok bireysel olarak güvenlik önlemi gibi görünse de bir kullanıcının siber zafiyeti nedeniyle ağa sızma imkanı bulunduğundan çift yönlü doğrulama tüm ağ için önemlidir.

Güçlü Madencilik Ağları

51 saldırıları en çok ağ zafiyetleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle güçlü madencilik ağlarının oluşturulması ile büyük oranda 51 saldırıları engellenmiş olacaktır. Bunlar için daha çok güvenlik duvarları tercih edilmektedir.

Şifre Değişikliği

Zayıf ve güvenli olmayan şifreler siber güvenlik açısından her zaman bir risk unsurudur. 51 saldırılarının önlenmesi ve kripto para güvenliği içinde kullanmış olduğumuz şifrelere dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu tür şifreler üçüncü bir şahı ile kesinlikle paylaşılmamalı ve daha önce kullanılan şifre kombinasyonlarından farklı olarak belirli aralıklarla şifrelerin değiştirilmesi gerekmektedir.

İnceleme ve Denetleme

Bilişim sistemlerinin güvenliğinin sağlanmasında en önemli yöntem sızma testleri gibi güvenliğin zafiyet haline gelmeden tespit edilebilmesine olanak sağlayan uygulamalardır. Kripto para ağının da konusunda uzman belirli kişilerce incelenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Bu işlemlere genel olarak siber güvenlik konusunda sızma testi veya penetrasyon testi adı verilmektedir.

51 Saldırısının Önemi

Siber güvenlik alanında tüm saldırılar kendi konusunda önem arz eden durumlardır. Ancak kripto para birimlerine yönelik gerçekleştirilebilecek sonucu yüksek miktarlarda maddi zararlarla karşılaşılması mümkündür. Diğer banka ve finans kuruluşları gibi ciddi önlemlerin alınması gereken alanlardandır. Ayrıca maddi kayıplar ile birlikte güvenirliliği de sarsabilecek saldırılardır. 51 saldırısı uygulanması zor olduğu kadar uygulandığında da tespit edilmesi zor bir saldırıdır. Bu nedenle başarılı olması halinde uzun bir süre fark edilmeden sistemlerde faaliyet gösterebilmektedir. Bu durumların tümü göz önüne alındığında 51 saldırılarına karşı alınacak önlemlerin önemi de anlaşılmaktadır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 2 / 5. Oylama puanı: 2

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir