Siber Güvenlik Programları Nelerdir?

0
(0)

Bilişim konusunda birçok alanda olduğu gibi siber güvenlik alanında da farklı amaçlarla bir çok program kullanılmaktadır. Siber güvenlik programları daha çok siber güvenlik uzmanları tarafından ihtiyaç doğrultusunda üretilmektedir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanları ve özellikle sızma testi uzmanlarını programlama dillerine hakim kişilerde olduğunu söyleyebiliriz. Tüm meslek kollarında olduğu gibi siber güvenlik alanında da çalışanlar kariyer hedeflemektedir. Kariyere giden bu yolda siber güvenlik programları konusunda ve yeterinde yazılım dillerine hakim olmak önemli bir yere sahiptir.

Hangi Siber Güvenlik Programlarını Seçmeliyim?

Genellikle işletim sistemlerinin seçiminde karşılaştığımız bir sorudur. Yıllardır kullanmış olduğumuz Windows işletim sistemlerinin zaman zaman siber güvenlik uygulamalarında ve özellikle penetrasyon testlerinde yetersiz kaldığını düşünmekteyiz. Öncelikle bu alanda etkili bir işletim sistemi seçmeniz yararınıza olacaktır. Diğer siber güvenlik uygulamalarına değinmeden önce bu konuda sık kullanılan işletim sistemlerini tanıyarak yazımıza devam edelim.

Siber Güvenlikte Kullanılan İşletim Sistemleri

İşletim sistemi olmaksızın bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarımızın çalışması olanaksızdır. Kullanılacak olan işletim sisteminin seçiminde;

  • Performans
  • Uyumluluk
  • Güncelleme Desteği
  • Kullanım Kolaylığı
  • Özelleştirilme

Gibi kriterler göz önüne alınarak bir tercih yapılmaktadır. B durum siber güvenlik programları ve işletim sistemleri seçiminde de geçerlidir. Sizlere yol göstereceğini düşündüğümüz siber güvenlikte kullanılan işletim sistemlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Linux İşletim Sistemi

Siber güvenlik alanında en etkili ve başarılı işletim sisteminin Linux tabanlı işletim sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. En büyük avantası ise açık kaynaklı olmasıdır. Bu özelliği sayesinde diğer siber güvenlik programları ile uyumlu çalışması için gerekli düzenlemelerin yapılabiliyor olmasıdır.

Mac İşletim Sistemi

Yaygın olarak kullanılmasa da mac işletim sistemleri siber güvenlik alanında oldukça etkilidir. Buna rağmen fazla tercih sebebi olmamaktadır. Bunun temel nedeni ise kullanımındaki zorluktan kaynaklanmaktadır.

Windows İşletim Sistemi

İleri düzeyde siber güvenlik programlarının kullanımı için ideal olmasa da en sık kullanılan işletim sistemi olması özelliği ile siber güvenlik alanında da sık kullanılmaktadır.

Görüldüğü gibi bu konuda bizlere çeşitli alternatifler sunulmuştur. Kısmen veya yeterinde yazılım dillerine hakim olunması halinde siber güvenlik ve penetrasyon testi çalışmalarında Linux işletim sistemlerini sizlere önerebiliriz. Ancak özellikle yazılım ve siber güvenlik alanında yeterince bilgi sahibi olmamanız ve temelden başlamanız halinde öncelikle kullanımı daha kolay işletim sistemlerini yani Windows işletim sistemini tercih etmeniniz önerebiliriz. Ancak zamanla diğer işletim sistemlerine hakim olmak bu konuda ayrıca bir avantaj sağlamaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanları Hangi Yazılım Dillerini Kullanır?

Kodlama yani yazılım dillerine hakim olmak bir çok alanda bizlere sayısız kolaylıklar sağlamaktadır. En büyük kolaylıklarını da bilişim ve teknoloji alanlarında görmekteyiz. Her alanda olduğu gibi kodlama ve siber güvenlik alanında da kolaydan zora doğru bir eğitim almak en sağlıklı tercih olacaktır. Gerek siber güvenlikte ya da başka alanlarda sizlere faydalı olacağını düşündüğümüz ve diğer siber güvenlik programları ile uyumlu olan yazılım dilleri aşağıdaki gibidir.

Javascript

Yeni yazılım dillerinin geliştirilmesi ile eski popülerliliğini kaybetmiş olsa da hala kodlama yazılım dili denildiğinde ilk olarak aklılara java gelmektedir. Diğer uygulamalarda olduğu kadar web uygulamalarında ve siber güvenlik uygulamalarında başarılı sonuçlar elde etmektedir. Kütüphane çeşitliliği ve güncellemeleri ile kodlama ile birçok görev yerine getirilebilmektedir. Diğer yazılım dillerine göre bir tık zor olduğunu söylesek de; Zaman zaman diğer kodlama teknikleri ile yerine getiremediğimiz işlevleri java ile yerine getirmemiz mümkündür.

Python

Son yıllarda oldukça popüler olup bu popülerliliği de her geçen gün artmaktadır. Günümüz bilişim sistemleri ve teknolojilerine en yatkın yazılım dilinin python olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle sızma ve penetrasyon testlerinde kullanılan siber güvenlik programlarının bir çocuğu python yazılım dili ile oluşturulmuştur. Bu nedenle siber güvenlik alanında kendisini geliştirmek isteyen kişilerin mutlaka python yazılım diline de hakim olması gerekmektedir.

HTML

Bir programlama veya yazılım dili olarak nitelendiremeyiz. Daha çok bir çeşit işaretleme dilidir. Buna rağmen siber güvenlik programları arasında önemli bir yere sahiptir. Ofansif siber güvenlik tarafından sık sık HTML ile karşılaşmaktayız. SQL enjeksiyon saldırılarında kullanılan yazılımların çoğu HTML ile oluşturulmuştur. Bu nedenle benzer saldırıların tespit edilmesi analiz edilebilmesi için HTML diline de hakim olmak gerekmektedir.

SQL

Daha çok veri tabanı yöneticilerin verileri oluşturmak, depolamak, güncellemek için kullanılmaktadır. Bu nedenle veri tabanı güvenliğinde de öne çıkan bir yazılım dilidir. Diğer siber güvenlik programlarına nazaran öğrenilmesi daha kolaydır. Benzer yazılım dillerine hakim olan kişilerin kısa sürede öğrenebileceği bir yazılım dilidir.

Yazılım dilleri hakkında yukarıda yapmış olduğumuz bilgilerden de anlaşıldığı gibi; Her bir yazılım dili kendi içerisinde farklı özellikler barındırmaktadır. Örneğin python ile geliştiremediğimiz bir uygulamayı java programlama dile kolayla geliştirebiliriz. Ya da tam tersi de düşünülebilir. Java ile geliştiremediğimiz bir uygulamayı python ile geliştirmemiz mümkün olabilmektedir. Bu nedenle Birden fazla yazılım dili hakkında bilgi sahibi olmamız her zaman yararımıza olacaktır.

Siber Güvenlik Programları

Siber güvenlik birbirinden farklı alanlardan oluşmaktadır. Ağ güvenliği, veri güvenli, bulut sistemleri güvenliği veya uygulama güvenliği vs. Bu alanların her birisinin güvenliğinin sağlanmasın da farklı teknikler ve programlar kullanılmaktadır.

Sızma Testinde Kullanılan Siber Güvenlik Programları

  • Sqlmap
  • Pixieps
  • Nessus
  • Metaspolit

Ağ Güvenliğinde Kullanılan Siber Güvenlik Programları

  • Snort
  • Netcat
  • Kismet Wireless
  • Kali Linux
  • Aircrack-Ng

Uygulama Güvenliğinde Kullanılan Siber Güvenlik Programları

  • Burp Suite Scanner
  • Nikto
  • OpenVas
  • Owasp Zap

Diğer Siber Güvenlik Programları

Qualys; Bulut sistemleri güvenlik aracı

Fireeye; Siber tehdit analiz aracı

Symatec Endpoint Protection; Zararlı Yazılım tespit ve Korunma aracı

Splunk; Veri Analizi

Wireshark; Ağ Paketleri Dinleme ve Analiz Aracı

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir