VLAN Nedir? VLAN Ne İçin Kullanılır? Tüm Sanal Ağ Bilgileri!

VLAN Nedir
VLAN Nedir
0
(0)

VLAN Nedir?  Ve VLAN Ne İçin Kullanılır? konuları hakkında en net bilgiler ile içeriğimizi hazırladık.

VLAN nedir diye baktığımızda; fiziksel bir ağı mantıksal olarak bölen ve farklı bilgisayar gruplarını izole etmek adına tercih edilen ağdır.

Bu gelişmiş konsepte göre; VLAN ile ağ yöneticilerince  trafiği düzenleme ve güvenliği artırma becerisi verilir.

VLAN Ne İçin Kullanılır?

VLAN ne için kullanımından önce kısaca açılımından bahsedelim. Virtual Local Area Network ibaresinin kısaltması olarak adlandırılan VLAN ağ trafiğini mantıklı gruplara ayırır. Fiziksel anlamda ortada bulunan herhangi bir ağı sanal açıdan ayırır.

Internet VLAN Nedir?

Internet VLAN, şeklinde de sıklıkla adlandırılan ifade ise ağınızın internet erişimi için özel olarak yapılandırılmış bir VLAN şeklidir. Bu internet VLAN olarak bilinen tür sayesinde internet trafiği kolayca diğerlerinden korunur.

VLAN Nedir Avantajları?

VLAN kullanmanın kullanıcılar için çok sayıda özel avantajları bulunmaktadır. Ağ güvenliği olarak bilinen bu popüler internet VLAN konsepti, aynı zamanda trafik izolasyonu sağlar. Öte yandan, ağ yönetimini kolaylaştırmak amacıyla da yaygın olarak kullanılır.

VLAN Kaç Olmalı? Kaç Çeşit VLAN Vardır?

VLAN sayısı kullanıcıların sahip olduğu talepler doğrultusunda istenen sayıda olabilir. VLAN sayısı ihtiyaca bağlı bir durum olduğundan birden fazla sayıda kullanmakta mümkün olabilmektedir. İçerisinde bulunduğunuz ağ yapısına ve gereksinimler doğrultusunda tercihler yapabilirsiniz.

VLAN Nasıl Yapılandırılır?

VLAN yapılandırma işlemi için takip edilmesi birtakım yöntemler bulunur. Bu yöntemler sayesinde kolayca VLAN’lar ayarlanabilir. En doğru VLAN yapılandırması için ağ cihazlarına ait olan switchler ile kolayca yapılandırma menüleri ile gereken yapılandırma sağlanabilir.

VLAN Nasıl Okunur?

VLAN okuma işlemi için kendine has bir yöntemi bulunmaktadır. Genellikle VLAN’lar bir numara ile temsil edilmektedir.

Örnek vermek gerekirse  “VLAN 10” ibaresine benzer şekliyle temsil edilebilir. VLAN numaralarının en özel amacı ise; trafiği ile ilgili VLAN’a yönlendirmektir.

802.1Q Kaç Olmalı? VLAN ID Kaç Bit?

İnternet sorgulamalarında kullanıcıların en sık sorguladığı diğer bir konu ise” 802.1Q Kaç Olmalı? VLAN ID Kaç Bit?” olmaktadır.  Bu ifadeye ait olan en özel kimlik; VLAN ID’dir. Bu ise 4096 farklı VLAN’a izin oluşturur.

VOIP VLAN Nedir?

VLAN nedir dışında VOIP VLAN Nedir sorusu da ayrı bir tanımlamayı beraberinde getirir. Kısaca açıklamak gerekirse; VOIP VLAN, ses trafiğini ayrı bir VLAN üzerinden taşıyan farklı bir VLAN’dır. Bu özel sistem sayesinde kolay bir biçimde ses kalitesi artırılabilir.

VLAN Nasıl Silinir?

VLAN silme işlemi kullanıcıların sıklıkla uyguladıkları bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan kişiler kolayca silme işlemini , yönlendirici ya da switch yapılandırma menüleri üzerinden basit birkaç adımla kolayca yerine getirebilir.

Switch Trunk Ne Demek?

Switch trunk ise yine konu ile yakından ilgili olan bir işlemdir. Bu Switch trunk işlemi devreye alındığında, farklı VLAN’lar arasında trafiği iletmek mümkün olabilmektedir.

Türknet VDSL Mi?

Türknet, internet servis sağlayıcıları arasında popüler bir yere sahiptir. Türknet, pek çok farklı sağlayıcı gibi VDSL internet hizmeti sunan bir işletmedir. Kullanıcılar Türknet üzerinden hizmet alarak ihtiyaçları doğrultusunda VLAN imkanlarından faydalanabilirler.

Bu 👇da dikkatinizi çekebilir.

Siber Suçlarla Mücadele Nasıl Yapılır? Nereye Şikayet Edilir? – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Statik VLAN Nedir?

Statik VLAN, ağ yönetiminde kullanılan bir yapıdır. Özellikle ağ trafiğini mantıksal gruplara ayırmak için kullanılır. Aynı fiziksel ağda bulunan cihazları belirli kriterlere göre ayırdığı gibi diyebiliriz.

Genellikle port bazlı bir biçimde ayırma sağlayan statik VLAN, gerekli atamaları sorunsuz olarak sağlar. Bu atamalar da ağ güvenliği, trafik izolasyonu ve yönetimi kolaylaştırmak için tercih edilmektedir.

VLAN Nedir?  Sorgusunun yanı sıra ilgili sıkça sorulan diğer başlıklara da sizler için içeriğimizde yer vermeye gayret ettik. Konuya ilişkin düşüncelerinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir