Uygulama İzinleri ve Tehlikeler: Okudum Onaylıyorum!

Uygulama izinleri
0
(0)

Akıllı telefon kullanım oranı her geçen gün giderek artmaktadır. Buna bağlı olarak mobil uygulama kullanımında da ciddi bir artış gözlenmektedir. Peki ya bu uygulamanın istediği izinler hakkında ne düşünüyorsunuz, aranızda uygulama izinleri hakkında bilgi sahibi olanlar var mı, ya da kaçınız uygulama izinlerini onaylamadan önce okuyor?

Aslına bakarsanız uygulama izinleri sanıldığından çok daha büyük tehlikeler taşıyor. Her gün kullandığınız uygulamalar da bu tehlikeyi barındırmaktadır. Zaman geçirmenizi sağlayan eğlenceli uygulamalar, ulaşımda kullandığınız uygulamalar ya da arkadaşlarınızla konuşurken kullandığınız uygulamalar da bu kapsama girmektedir.

Toplumun uygulama izinleri hakkında bilinçlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda mahremiyetinizi, hakkında hiçbir şey bilmediğiniz kişilere ve kurumlara emanet etmiş olursunuz. İnsanların büyük bir çoğunluğu indirdiği uygulamanın hangi izinleri istediğine bakmadan onay vermektedir. Bunun arkasında yatan sebep genel olarak uygulamayı bir an önce kullanma isteği olarak belirtilir.

Cihazlarınızda bulunan kişisel verilerinizin güvenliği için uygulamaya izin vermeden önce bu verileri nasıl elde ettiğini, ne amaçla kullandığını, nasıl depoladığını ve neden bu izinlere ihtiyaç duyduğunu okumalısınız. Aksi durumda galerinizde bulunan özel fotoğraflarınız, banka uygulamalarınızda yaptığınız faaliyetler gibi hassas konular birileri tarafından görüntülenecektir. Aramızdan kimsenin böyle bir şeyi isteyeceğini düşünmüyoruz. Öyleyse gelin hep birlikte uygulama izinleri konusunu inceleyelim.

Mobil Uygulama İzinleri Nedir?

Mobil uygulamalar kurulumdan sonra aktif edildiğinde kullanıcılardan birtakım verilere erişim izni istemektedir. Çoğu zaman bu izinler ‘uygulamanın doğru çalışabilmesi için’ istenmektedir. Ya da yalnızca kullanıcıların izin vermesi için bu şekilde ayarlanmıştır.

Bu tarz izinler genellikle telefonunuzun aşağıdaki bölümlerine erişmek için istenmektedir:

  1. Telefonunuzun dosya yöneticisi,
  2. Çağrı geçmişi,
  3. Kamerası,
  4. Kısa mesajların depolandığı alan,
  5. Depolama alanı,

yukarıdaki alanlar telefonunuzun en önemli alanlarındandır. Fakat uygulama izinleri kabul edildiğinde bundan çok daha fazlasına da izin vermiş olabilirsiniz. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunun hâlen farkına varmadıysanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

En Tehlikeli Uygulama İzinleri

Az sonra sayacağımız izinleri vermeden önce iki kez, mümkünse daha fazla düşünmelisiniz. Aksi durumda kişisel bilgilerinizin çalınmasına kendi ellerinizle izin verirsiniz. Bu da yetmezmiş gibi muhtemelen izinleri okumadan onayladığınız için hangi izinleri verdiğinizden bile habersiz olursunuz. Bu gibi durumların nasıl tehlikelere yol açacağını belirterek sizleri aydınlatmak isteriz. İşte en tehlikeli uygulama izinleri:

1.SMS İzinleri

Teknoloji ile aranız yeterince iyi değilse SMS izinleri ile başıma ne gibi bir dert açılabilir diye düşünebilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Fakat yaptığımız uyarılardan sonra bu şeklide rahat bir düşünce içinde olmayacağınızın garantisini verebiliriz.

SMS izinlerini ne olduğu belli olmayan bir uygulamaya vermeniz durumunda sizin adınıza herhangi bir kişiye SMS gönderiminde bulunabilir. Bunu yaparken sizden izin istemez, çünkü gereken izni uygulamayı kurarken çoktan vermiş olursunuz. Ayrıca SMS gönderildiğinde normal SMS kutunuzda göremezsiniz.

Ne gibi tehlikelere yol açabileceğine gelince, bu izinle birlikte uygulama sizin adınıza yasa dışı SMS gönderiminde bulunabilir. Bunun tespitinde uygulama değil siz riske girersiniz. Çünkü gönderilen kısa mesajlar sizin numaranızdan ve sizin adınıza gönderilmiş olur. İndirdiğiniz uygulama tamamen SMS mesajları üzerine tasarlanmışsa tabii ki bu izinlere ihtiyaç duyacaktır. Fakat SMS ile ilgisi yoksa bu uygulama izinleri kesinlikle verilmemelidir.

2.Konum İzinleri

İndirdiğiniz uygulama fazla bilinmeyen bir uygulamaysa ve navigasyon özelliği barındırmıyorsa konum iznini vermekten uzak durun. Sosyal medya uygulamaları bu izne genel olarak paylaşımlara konum eklemek için ihtiyaç duyarlar. Navigasyon uygulamaları da doğrudan konum ile çalışmaktadır. Fakat bunun dışında kalan uygulamalara konum izni vermeden önce birkaç kez düşünmeniz gerekmektedir.

3.Çağrı ile İlgili Uygulama İzinleri

Uygulamanız sohbet uygulaması veya konuşma uygulaması değilse bu izinlere kesinlikle ihtiyaç duymamalıdır. Bu izni verdiğiniz uygulamalar genellikle kişilerinize ve arama geçmişinize tam erişim sağlar. İzni verdikten sonra geri dönüşü yoktur. Uygulamayı silseniz bile rehberinizde bulunan kişilerin bilgileri uygulamanın veri tabanına çoktan kaydedilmiştir. Bundan dolayı hem sevdiklerinizi hem de kendinizi korumak için gerekmeyen uygulamalara bu izni vermemelisiniz.

Ayrıca bu izinle sizin kimle ne kadar süre ve ne sıklıkla iletişim kurduğunuz da uygulamaya gönderilmektedir. Sosyal medya ve konuşma uygulamalarının bu izinlere ihtiyaç duyması son derece normaldir. Fakat bunun dışında kalan uygulamalara bu izni kesinlikle vermemelisiniz.

Uygulama izinleri büyük bir hassasiyetle yaklaşılması gereken konudur. Yukarıdaki uygulama izinlerini vermeden önce birkaç defa düşünmelisiniz. Buna ek olarak hesaplarınızla ilgili izinleri, telefon kimliğiyle ilgili izinleri, mikrofon, kamera ve çeşitli uygulamalarla ilgili izinleri de hassas bir şekilde incelemelisiniz. Yanlışlıkla izin vermeniz durumunda uygulamanın ayarlarına giderek verdiğiniz izinleri geri çekebilirsiniz.

İzinleri verirken mantığınızı kullanmalısınız. Telefonunuzda yalnızca fener açıp kapatmak için kodlanmış bir uygulamanın kişilerinize, konumunuza ve bu tarz başka verilere erişmesine gerçekten ihtiyaç var mıdır? Muhtemelen cevabınız hayır olacaktır. İşte bu tarz durumlarda izin verirken birkaç kez düşünmenizde her zaman yarar vardır. Sizler için siber güvenlik blogu içinde birbirinden kaliteli bilgiler bilgiler paylaşmaktayız. Siber güvenlik hakkında detaylı bilgilendirme için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir