Truva Atı Virüsü Nedir? Nasıl Temizlenir?

0
(0)

Truva Atı virüsü sirayet etmiş olduğu sistemlerde meydana getirebileceği zararlar göz önüne alındığında oldukça tehlikeli bir zararlı yazılımdır. Sistemlere bulaşması kolay, ancak fark edilmesi zor bir çeşit kötü amaçlı yazılımdır. Bu nedenle siber güvenlik uzmanı olarak Truva Atı virüsleri üzerinde ayrıca durmakta fayda görmekteyiz. Aşağıda Truva Atı Çeşitleri başlığında da detaylandıracağımız üzere değişik amaçlarla üretilmektedirler. Sistemdeki verileri çalmak yada bu verilere izinsiz şekilde erişimde bulunmak genel olarak barındırdığı özellikleri arasındadır.

Truva Atı Çeşitleri

Değişik amaçlar için Truva Atı virüsleri üretilebilmektedir. Siber güvenlik uzmanı olarak özellikle zararlı yazılım testleri ya da penetrasyon testleri sırasında sıkça karşılaştığımız Truva Atı çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

Ransom

Bir çeşit fidye yazılımıdır. Kullanılan bilgisayar, tablet ya da benzeri cihazlarda hatta cep telefonlarında sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Ayrıca mevcut dosyaları şifreleyerek tekrar kullanılabilir hale getirmek için kullanıcıyı fidye ödemeye zorlamaktadır.

Banker

Sonuçları itibariyle kullanıcıyı maddi anlamda oldukça büyük zararlara uğratması olasıdır. Şöyle ki banker olarak tabir edilen Truva atı virüsü çeşidi; Özellikle kredi kartı bilgileri ve diğer bankacılık işlemlerinde kullanılan şifrelerin ele geçirilmesi amacı ile hareket etmektedir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarınca sızma testleri sırasında özellikle üzerinde durulmaktadır.

Backdoor

Sisteme izinsiz erişim sağlayarak, sistemdeki kullanıcı adı, şifre veya diğer verilere ulaşma amacıyla hareket etmektedir. Bu tür Truva Atı virüsleri genellikle verilere ulaşmada süreklilik için kendisini gizlemek gibi özelliklere de sahiptir.

Trojan SPI

Daha çok klavye tuşlarının ve ekran görüntülerinin kaydedilmesi amacı ile kullanılır. Bu şeklide kullanıcıya ait bir çok verinin elde edilmesi sağlanabilecek bir Truva Atı virüsü çeşididir.

DDOS

Benzeri DDOS saldırılarında olduğu gibi Truva Atı virüsleri de DDOS saldırısı yaparak sistemin yavaş çalışmasına veya tamamen çalışamaz hale gelmesine neden olabilmektedir.

Görüldüğü ezere faklı amaçlarla üretilmiş Truva Atı virüsleri bulunmaktadır. Günümüzde ise; Bilgisayarlardan veri çalma ve klavye tuşlarının kaydedilmesi amacı ile Truva Atı virüsüleri kullanılmaktadır.

Truva Atı Virüsü Nasıl Bulaşır?

Bir çok değişik şekilde Truva Atı virüsünün bulaşması mümkündür. Genellikle internet ortamından veya eposta eki olarak gönderilen dosyaların indirilmesi şeklinde Truva Atı virüsü bulaşmaktadır. Bu nedenle Truva Atı virüsü özellikleri ve Truva Atı Virüsü olduğu nasıl anlaşılır? Başlıklarında da belirttiğimiz gibi güvenliğinden kesinlikle emin olmadığımız herhangi bir dosyayı bilgisayarımıza indirmememiz gerekmektedir.

Truva Atı Virüsü Ne Yapar?

Yukarıda Truva Atı çeşitleri başlığında değindiğimiz gibi değişik amaca hizmet eden Truva Atı Virüsü bulunmaktadır. Siber güvenlik uzmanı olarak yapmış olduğumuz sızma testi, penetrasyon testi veya zararlı yazılım analizi sırasında daha çok sistemi ele geçirmeye yönelik ve veri hırsızlığı amacı ile üretilmiş Truva Atı virüsleri ile karşılaşmaktayız. Diğer kötü amaçlı yazılımlarda olduğu gibi Truva Atı virüsleri de kişisel verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca özellikle bankacılık işlemlerinde kullanmış olduğumuz kullanıcı bilgilerinin ve şifrelerin yabancı kişilerce ele geçirilmesi oldukça yüksek maddi kayıplara neden olabilmektedir.

Truva Atı Zararlı Yazılım Mı?

Zararlı yazılım (malware) veya kötü amaçlı yazılım; Cihazlara zarar vermek, çalışmalarını engellemek veya yavaşlatmak hatta sistemden bilgi / veri çalmak amacıyla üretilmiş yazılımlardır. Zararlı yazılım için yapılan tanımdanda anlaşılacağı üzere Truva Atı virüsleride bu tanıma uymaktadır. Bu nedenle Truva Atı virüsleri zararlı yazılım kategorisindedir.

Truva Atı Virüsü Özellikleri

Tespit edilip temizlenmemesi halinde uzun zaman faaliyette kalabilmektedir. Bulaşmış olduğu sisteme ağ bağlantıları ile dahil olan diğer donanımlarada bu yolla bulaşma ihtimali yüksektir. Günümüzde bir çok antivirüsler diğer zararlı yazılımlar ile birlikte Truva Atı virüsünü tespit edebilmektedir. Ancak bu tür yazılımlar güncellenebilir özellikte olan zararlı yazılımlardır. Bu nedenle belirli aralıklarla sistemimizin konusunda yetkin siber güvenlik uzmanı tarafından test edilmesinde fayda vardır.

Truva Atı Virüsü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kullanmış olduğumuz bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarda Truva Atı virüsünün olduğu anlaşılmasının en etkin yolu bu konuda hazırlanmış antivirüs veya zararlı yazılım temizleme araçlarıdır. Sistemimize bulaşmış olan bir Truva Atı virüsü nedeniyle cihazlarımız zaman zaman istem dışı hareketlerde bulunabilmektedir. Örneğin isteğimiz dışında açılan web tarayıcıları gibi. Ya da işletim sistemimizde normalin üzerinde bir donma veya kilitlenme durumları da zararlı yazılım veya Truva Atı virüsünün olduğuna bir işaret olabilmektedir.

Truva Atı Virüsü Temizleme

Diğer zararlı yazılımlarda olduğu gibi Truva Atı virüsünün de temizlenmesi, kişisel verilerimiz için önemlidir. Zararlı yazılımların temizlenmesi genellikle söz konusu uygulamanın bilgisayar veya telefonumuzdan manuel olarak kaldırılması ile mümkündür. Ayrıca günümüzde bu konuda hazırlanmış bir çok program bulunmaktadır. Ancak bu programların da kullanılması sırasında dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü benzer programlar zararlı yazılım temizleme adı altında başkaca kötü amaçlı yazılımları bilgisayarlarımıza yükleyebilmektedir. Kötü amaçlı yazılım veya zararlı yazılım konusunda yeterli bilgimiz bulunmaması halinde konusunda yeterli uzmanlığa ulaşmış kişilerden yardım alınması söz konusu virüslerin temizlenmesi açısından daha yararlı olacaktır.

Telefonda Truva Atı Virüsü Nasıl Temizlenir?

En sık kullanılan teknolojik aletlerin başında cep telefonlarımız gelmektedir. Dolayısıyla gerek Truva Atı virüslerden gerekse diğer kötü amaçlı yazılımlardan cep telefonlarımız nasibini almaktadır. Bilgisayar işletim sistemlerinde olduğu gibi cep telefonlarımız için geliştirilmiş zararlı yazılım temizleme araçları bulunmaktadır. Ancak Truva Atı Virüs temizleme işlemi oldukça dikkat, özen ve tecrübe gerektiren işlemlerdir. Uzman kişilerce hazırlanmamış bir zararlı yazılım temizleme aracı söz konusu virüsleri temizlemeyeceği gibi sistemimize yeni virüslerin dahil olmasına dahi sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar siber güvenlik uzmanlarına danışılması ve güvenliği onaylanmış zararlı yazılım temizleme uygulamalarının kullanılması gerekmektedir.

Diğer Zararlı Yazılımlar

Zararlı yazılımlar genel olarak virüs olarak adlandırılmaktadır. Ancak hazırlanma amaçlarına göre değişik türleri bulunmaktadır. Siber güvenlik uygulamaları sırasında genellikle karşılaştığımız zararlı yazılım türleri;

  • Fidye yazılımları
  • Truva Atı Virüsü
  • Casus Yazılımlar
  • Reklam Yazılımları
  • Botnetler
  • Solucanlar
  • Keyloggerler

Belirtmiş olduğumuz zararlı yazılımlar bünyesinde sadece tek amaç barındırabileceği gibi birkaç özelliği de bünyesinde bulundurabilmektedirler. Örneğin Truva Atı Virüsleri veri hırsızlığında kullanılabileceği gibi ayrıca fidye yazılımlarını da bünyesinde barındırması mümkündür.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir