Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir

Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir
3
(3)

Bir dönemin tehlikeli zararlı yazılımları arasında yer alan trojan virüsü hala tehlike saçmaya devam ediyor. Zaman zaman Truva atı olarak da bilinen trojan bir çok farklı amaca hizmet etmek için oluşturulmuştur. Siber güvenlik açısından en büyük tehlikeler arasında yer alır. Trojan virüsü nasıl temizlenir konusunda detaylı bilgiler vermeden önce kısaca bu zararlı yazılım türünü tanımakta fayda vardır. Bunun için öncelikle trojan virüsü nedir? Ve trojan virüsü nasıl anlaşılır sorularına yanıt verelim.

Trojan Virüsü Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi trojan virüsü daha çok Truva atı olarak da bilinir. Tahmin edebileceğiniz gibi ismini de Çanakkale Boğazında bulunan Truva topraklarından almıştır. Trojan virüsüne neden “Truva Atı” denildiği ise o yıllarda yapılan bir savaş ile açılanmaktadır. Yunan askerlerinin Truva bölgesini ele geçirdiklerini izlenimi yaratılarak bölgeye girmeleri sağlanmış, daha sonra buruda gizlenmiş olan askerlerle öldürülerek savaş kazanılmıştır.

Tıpkı trojan virüsü de bu şekilde gizlenerek bulaşmış olduğu sisteme zarar vermektedir. Bulaşmış olduğu sistemlerde tüm yazılımları ve donanımları etkileyebilecek nitelikte olan bir zararlı yazılım türüdür. Günümüzde eskimiş bir siber saldırı olarak görülse de tehlike saçmaya devam etmektedir.

Trojan Virüsü Özellikleri

Birbirinden farklı bir çok amaca hizmet etmek için trojan virüsü üretilmektedir. En sık kullanım amaçları ise aşağıdaki gibidir.

Casusluk

Trojan virüslerinin en sık kullanım amacı casusluktur. Genellikle bulaştığı sisteme kötü amaçlı olarak kullanıcıya ait bir çok bilgiyi ele geçirmektedir. Bu bilgilerin kişisel bilgiler, parola ve şifreler ile banka hesap bilgileri olabileceğini göz önüne aldığımızda maddi manevi bir çok zararla karşılaşmamız olasıdır.

Klavye Hareketlerinin Kaydedilmesi

Truva atı virüsünün üretilmesindeki bir başka amaç ise bilgisayar veya cep telefonlarındaki tuş hareketlerinin kaydedilerek kötü amaçlı olarak başka kişilere gönderilmesidir. Busayede bankacılık işlemlerinde kullandığımız şifre ve parolalar dahil birçok bilgiler kötü amaçlı kişilerin eline geçebilmektedir.

Fidye Trojan Virüsü

Trojan virüslerinin üretilmesinde sık karşılaşılan bir amaç ise fidyedir. Kişisel bilgisayarlarda da tehlikeli olduğu gibi şirket veya kurumlara ait bilgisayarlarda daha tehlikelidir. Bu yöntemle bilgisayarda bulunan her türlü dosya ve çözülmesi zor bir şifre algoritması ile şifrelenir.

Kullanıcının bu verilere ulaşması için fidye adı altında maddi menfaat temin edilmek amaçlanmıştır.

Verilerin Ele Geçirilmesi

Fidye trojandan sonra en sonra en sık kullanım amaçları arasında verilerin ele geçirilmesi yer alır. Daha çok işletme ve kurumlar için üretilin bir yazılım türüdür. Bu sayede özel şirket verilerinin ele geçirilmesi veya yok edilmesi mümkündür. Bunun dışında kişisel bilgisayarlarda kişiye özel verileni ifşa amacı ile ele geçirilmeside başka tehdit unsurudur.

Trojan Virüsü Nasıl Anlaşılır, Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir?

Zararlı yazılımlar bulaşmış oldukları sistemlerde çeşitli şekillerde kendisi belli ederler. Truva atı yani trojan virüsleri bu şekilde anlaşılır. Diğer tüm zararlı yazılımlar için de geçerli olmak üzere, bilgisayarımızda veya cep telefonumuzda aşağıdaki belirtilen var ise trojan virüsü veya başka bir zararlı yazılım olması mümkündür.

  1. Bilgisayarda veya cep telefonunda donma ve kilitlenmeler
  2. İnternet bağlantısındaki hız düşüklüğü
  3. İstem dışı açılan uygulama veya web siteleri
  4. Sistem ayarlarının kendiliğinden değişmesi

Bilgisayardan Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir

Diğer zararlı yazılımlarda olduğu gibi bilgisayardan trojan virüsünün nasıl temizleneceği konusunda çeşitli alternatiflerimiz bulunmaktadır. Aşağıdaki belirtmiş olduğumuz adımları takip ederek bilgisayarlarımızdaki trojan virüslerini temizlememiz mümkündür.

Bilgisayarı Güvenli Modda Başlatma

Yazılımsal veya donanımsal birçok hatanın ortadan kaldırılması, kaynağının tespit edilmesinde güvenli modda başlatma etkili yöntemdir. Bilgisayarımızı güvenli modda başlattığımızda genellikle zararlı yazılımlar işlevsiz hale gelir. Bu sayede bilgisayarımızda trojan virüsü veya başkaca bir zararlı yazılım olduğunu tespit etmemiz mümkündür.

Windows işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarda genellikle güvenli modda başlatmak için bilgisayarı açılış ekranında iken F8 tuşuna basmak yeterlidir. Ancak bilgisayarı güvenli modda çalıştırmak geçici bir çözümdür. Genellikle trojan virüsü nasıl temizlenir konusunda diğer metodları kullanmak gereklidir. Bilgisayarımızı normal şekilde yeniden başlattığımızda trojan virüsü yeniden aktif hale gelebilecektir. Bu nedenle trojan virüsü temizleme işleminin güvenli modda yapılması tavsiye edilmektedir.

Antivirüs Yazılımları İle Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir

Antivirüs yazılımları trojan virüsünün nasıl temizleneceği konusunda en etkili yöntemdir. Ancak bu konuda da dikkat etmemiz gereken bir takım hususlar vardır. Örneğin kullandığımız antivirüs programının güncel olması gerekmektedir. Diğer bir önemli husus ise bu antivirüs programının demo versiyon olup olmadığıdır. Bir takım ücretsiz antivirüs programları kısıtlı versiyonlarda tam olarak bir tarama yapmamaktadır.

Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için “En İyi Antivirüs Programları 2004” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Zararlı Yazılım Temizleme Araçları

Zararlı yazılımların nasıl temizleneceği konusunda diğer bir etkili yöntem ise “zararlı yazılım temizleme araçlarıdır.” Antivirüs programlarının çalışma mantığı ile çalışan zararlı yazılım temizleme araçları sadece bu tür virüsler için üretilmiş yazılımlardır.

Bu nedenle bu konuda daha etkili ve derinlemesine bir tarama yapmaları mümkündür. Hatta bazı durumlarda zararlı yazılım temizleme araçları sonrasında ayrıca antivirüs programlarının kullanılması daha etkili bir sonuç almamıza sağlayacaktır.

Sistem Geri Yükleme Noktalarını Kullanma

Belirli aralıklarla otomatik olarak veya manuel olarak bilgisayarımızda sistem geri yükleme noktaları oluşturmak bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamız halinde imdadımıza yetişecek bir yöntemdir.

Genel olarak bilgisayarımızın belirlemiş olduğumuz tarihteki sistem ayarlarına geri dönmesi şeklinde gerçekleştirilir. Ancak sistem geri yükleme ile bir takım ayarlarımız ve dosyalarımızın da kaybolması mümkündür. Bu nedenle trojan virüsü nasıl temizlenir konusunda genellikle son olarak kullanmamız gereken bir yöntemdir. Antivirüs programları ve zararlı yazılım temizleme araçları ile istenilen sonuçlar alınamaması halinde başvurulan bir yöntemdir.

Manuel Olarak Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir?

Manuel olarak trojan virüsü temizleme genellikle bu konuda profesyonel kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bilgisayarlarımız sistem dosyalarına bir çeşit müdahale olduğundan bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin uygulamaması gereken bir yöntemdir.

Görev yöneticisini “CTRL+SHİFT+ESC” tuşlarına basarak açtıktan sonra burada çalışan ve şüpheli gördüğümüz işlemleri sonlandırabiliriz. Bu şekilde zararlı yazılımın kaynağını bulmamız mümkündür. Ancak bu yöntem sonrasında da yine yukarıda belirtmiş olduğumuz yöntemleri kullanmamız gerekebilir. Zararlı yazılıma ait işlemi sonlandırmamıza rağmen bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda tekrar aktif hale gelmesi mümkündür.

Kayıt Defterini Temizleme

Trojan virüsünün manuel olarak temizlenmesinde kullanılan bir başka yöntem ise sistem dosyaları ile kayıt defterlerini temizlemektir. Ancak oldukça dikkat edilmesi gerekir. Çünkü burada yapacağımız hatalı bir işlem bilgisayarımızın sistem dosyalarının kaybolmasına veya zarar görmesine neden olabilecektir. Bu nedenle kayıt defterini temizlemeden önce trojan virüsü nasıl temizlenir konusunda belirttiğimiz diğer yöntemleri kullanmanızda fayda vardır.

Cep Telefonundan Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir

Trojan virüsleri sadece bilgisayarlar için tehlike oluşturmamaktadır. Bunun dışında cep telefonları içinde büyük bir siber risk unsurudur. Bilgisayardan trojan virüsünün nasıl temizleneceği ve cep telefonlarından trojan virüsünün nasıl temizleneceği konusunda uygulanacak yöntemler kısmen de olsa farklıdır.

Her iki durumda da ortak şekilde kullanacağımız yöntem zararlı yazılım temizleme araçları ile antivirüs programlarıdır. Cep telefonları için hazırlanmış antivirüs programları ile trojan virüsünün temizlenmesi mümkündür.

Cep telefonlarının fabrika ayarlarına döndürülmesi bilgisayarlara nazaran daha kolaydır. Bu nedenle cep telefonundan trojan virüsü nasıl temizlenir? Konusunda en etkili yöntem mobil cihazı fabrika ayarlarına döndürmektir. Ancak bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli husus zararlı yazılımların kullanmış olduğumuz SD kartları yerleşip yerleşmediğinin kontrol edilmesidir. SD kartlarda da zararlı yazılım olduğu şüphesi bulunması halinde bu kartların biçimledirilerek içerisindeki tüm verilerin silinmesi gerekmektedir.

Trojan Virüsü Temizleme Konusunda Profesyonel Destek Alma

Siber güvenlik, zararlı yazılımlar veya temel bilgisayar bilgisine sahip olmayan kişiler yukarıda belirtmiş olduğumuz “trojan virüsü nasıl anlaşılır” başlığındaki emareleri fark etmesi dahi mümkün olmayabilir. Bu nedenle bilgisayarımızda veya cep telefonumuzda trojan virüsü veya başkaca bir zararlı yazılım olduğundan şüphe duymamız halinde ve yeterli bilgiye sahip olmamız durumunda profesyonel destek almamız yararımıza olacaktır.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 3 / 5. Oylama puanı: 3

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Author Profile

MURAT GÜN

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir