Siber Suçları İhbarı Nereye Nasıl Yapılır 2023?

Siber Suçları İhbarı Nereye Nasıl Yapılır 2023?
Siber Suçları İhbarı Nereye Nasıl Yapılır 2023?
0
(0)

Siber Suçları İhbarı Nereye Nasıl Yapılır 2023 yılında sıkça merak edilmektedir. Günümüzde siber suçlar en çok işlenen suç kategorisi içinde yer alır.

Bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir. Kanunen ilgili maddeler altında düzenlenmiştir. Ancak bilişim ve siber suçlar da suçun içeriğine göre, farklı alt kategorilere ayrılmaktadır.

Yine de siber suçları diğer suç çeşitlerinden ayıran bir taraf bulunmaktadır. Siber suçların kesinlikle teknoloji altında işlenmesi gerekmektedir. Yani siber suçların ortaya çıkması için, bilişim sisteminin mutlaka olması gerekir. Siber suçları ihbarı nereye nasıl yapılır 2023 yılında en güncel cevapları için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Siber Suçları Nelerdir?

Siber suçları nelerdir ve bilişim suç türlerini sizler için açıkladık. Siber suçları ihbar edilmeden önce suç kapsamına giren konulara dikkat edilmelidir. Özellikle siber suçların çok hızlı bir şekilde değişim gösterdiği bilinmektedir.

Söz konusu olan suç tipleri ile kıyaslandığında, pek çok türü olduğu görülmektedir. Siber suçlar, internet kullanımının artması nedeni ile daha da önem kazanmaktadır.

Siber suçlar içerisinde veri korsanlığı, sanal saldırılar, veri hırsızlığı, kötü niyetli yazılım yer alır. Bunlara ek olarak casusluk ve korsan kullanımı da en bilinen siber suçlardandır. Siber suçlar ihbar hattı üzerinden, farkında olduğunuz bir suçu hemen şikâyet edebilirsiniz.

Siber Suçları Nereye Şikayet Edilir?

Siber suçlar nereye şikayet edilir sorusunu kısaca yanıtlamak isteriz. Siber suçlar ihbar etme için iki farklı yöntemi tercih edebilirsiniz. Söz konusu olan siber suçu bizzat şikâyet etme şansınız bulunuyor. Bunun için öncelikle bir şikâyet dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir.

Ardından ilgili il veya ilçedeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne dilekçenizi sunabilirsiniz. Ayrıca siber suçlar için hazırladığınız dilekçeyi, Cumhuriyet Başsavcılığı’na verme şansınız bulunabiliyor. Siber suçlar için şikâyetiniz ilgili makamlara giderek, sözlü olarak da yapabilirsiniz.

Siber Suçları İhbarı İçin Nereye Başvurulur?

Siber suçları ihbarı için nereye başvurulur sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Siber suçları ihbar için bizzat sözlü olarak suç duyurunda bulunabilirsiniz. Şikâyet dilekçesi yazarak da suç duyurusunda bulunmanız mümkündür.

Siber suçları ihbar ve şikayetin olması için iki unsur göz önünde tutulmaktadır. Öncelikle işlenildiği düşünülen suç bilinmelidir. İkinci olarak suçun kim tarafından işlenildiğinin bilinmesi de gerekir. Ancak şikayet aşamasında iken, bu etkenlerden birinin bilinmesi de yeterli görülmektedir.

Siber suçlar ihbar iletişim için direkt olarak 155 hattından şikayetinizi oluşturabilirsiniz. Bunun dışında şikayet ve ihbarlarınızı bizzat savcılık ve polise de yapabilirsiniz.

Siber Suçları İhbar Süreci Nasıl İlerler?

Siber suçları ihbar süreci nasıl ilerler ve en önemli noktaları mutlaka incelemelisiniz. İlgili birimlere, makamlara veya hat üzerinden şikayetinizi oluşturabilirsiniz. Şikayet veya ihbarın oluşturulmasının ardından da yasal süreç başlamaktadır.

Siber suçları ihbarı ile birlikte adli süreci hemen başlatabilirsiniz. Ancak savcılık şikayetin üzerine bir soruşturma başlatacaktır. Bu aşamada şikayetin konusuna göre deliler toplanmaktadır. Siber suçların diğer suçlardan ayrılan yönü de burada başlamaktadır.

Delil toplamak siber suçlarda biraz daha zor olabilmektedir. Bunun için herhangi bir siber suç ile karşılaştığınızda, mutlaka bir video veya ekran görüntüsü almalısınız. Bu sayede delil toplama aşaması daha hızlı ilerleyebilir. Siber suçlarda süreç dijital cihazların incelenmesi ile de devam etmektedir. Telefon ve bilgisayar incelemesi yine soruşturma aşaması için oldukça önemlidir.

Siber Suçları Nasıl Şikayet Edilir?

Siber suçları nasıl şikayet edilir ve dilekçe yazarken dikkat etmeniz gerekenleri açıkladık. Siber suçları ihbar için direkt olarak duyuru yapabilirsiniz. Ancak şikayet dilekçesi oluşturarak da ihbarınızı iletebilirsiniz. Siber suçları ihbar için şikâyet dilekçesi hazırlık aşaması oldukça önemlidir.

Şikâyet dilekçesinde suç ile ilgili bilgiler detaylı olarak anlatılmalıdır. Dilekçe içerisinde şikayeti yapan kişinin bilgilerinin açık şekilde yer alması gerekmektedir.

Dilekçede suçu işleyen kişi biliniyor ise, açıkça belirtilmelidir. Ayrıca suçun konusu, nasıl işlendiği ve detayları da mutlaka yer almalıdır. Eğer siber suçu işleyen kişi bilinmiyor ise, savcılık bu konuda süreci hızlandıracaktır.

Siber suçu işleyen kişi veya kişilerin kimlikleri savcılık tarafından tespit edilebilmektedir. Eğer siber suç ile ilgili elinizde bir kayıt bulunuyorsa, bu da dosyaya ilave edilmelidir. Siber suçları ihbarı yasal süreci şikayet dilekçesi ile birlikte başlar.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir