Siber Savunmada Kullanılan Araçlar ve Teknikler

siber-savunmada-kullanilan-araclar-ve-teknikler
siber-savunmada-kullanilan-araclar-ve-teknikler
0
(0)

Siber Savunmada Kullanılan Araçlar ve Teknikler, kurumsal ve bireysel açıdan değerlendirilmesi gereken en önemli konulardandır. Siber saldırılar, pek çok farklı yöntem ile gerçekleşebilmektedir. Veri hırsızlığı, kimlik avı veya fidye yazılım çeşitleri gibi farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.

Kötü niyetli yazılım ve gruplara karşı sistemlerin korunması için, siber savunma stratejileri geliştirilmektedir. Siber savunma süreci, sistemde meydana gelen ve tehdit içeren tüm unsurların tespit ve müdahale edilmesini kapsamaktadır.

Siber savunmada kullanılan araçlar ve teknikler sayesinde, sistemlerin daha güvenli ve verimli olması sağlanmaktadır. Siber saldırıları nelerdir ve siber savunma hakkında tüm merak edilenler için yazımıza devam edebilirsiniz.

Siber Savunmada Kullanılan Araçlar ve Teknikleri Nelerdir?

Siber savunma sistemleri nelerdir ve savunmada kullanılacak olan araçlar oldukça önemlidir. Siber savunmada kullanılan teknikler, siber savunmanın da temelini oluşturan en önemli faktörlerdir.

Bu kapsamda siber savunmada hangi yöntemlerin kullanılması gerektiği ve uygun olan denetim mekanizmaları detaylı olarak incelenmelidir. Siber savunmada kullanılan araçlar şu şekilde sıralanabilir:

Güvenlik Duvarları

Güvenlik duvarları, siber saldırı için oldukça önemli ve gereklidir. Ağ trafiğinin filtrelenmesini sağlayarak, dışarıdan gelecek olan yetkisiz erişmeleri engeller.

Antivirüs Yazılımları

Antivirüs yazılımları, bilgisayar ve cihaz sistemlerinin her türlü truva atı, virüs ve solucan gibi kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmasını sağlar.

Kimlik Doğrulama

Kimlik doğrulama, sizi siber saldırılara karşın korumak için etkili olabilecek en bilindik yöntemlerden biridir. Cihazın kime ait olduğunu doğrulama amacı ile kimlik doğrulama yöntemi kullanılmaktadır. Kimlik doğrulama için akıllı kart, şifre ve biyometrik gibi farklı özellikler kullanılabilmektedir.

Şifreleme

Şifreleme yöntemi, kişisel ve kurumsal bilgisayarların verilerini korumak amacı ile mutlaka kullanılmalıdır. Şifreleme yöntemi sayesinde, cihaz ve sistemde yer alan veriler, okunmaz hale getirilmektedir. Şifrelerin kırılması için, mutlaka bir anahtar kullanılmalıdır.

Güvenlik Bilinci Eğitimi

Güvenlik bilinci eğitimi, siber güvenlik kurallarının kullanılmasına yönelik verilen bir eğitim programıdır. Güvenlik bilinci eğitimi sayesinde, oluşabilecek her tür siber saldırılara karşın farkındalık oluşturulmaktadır.

Siber Saldırılar ve Korunma Yöntemleri

Siber saldırılar ve korunma yöntemleri için gelişmiş teknikler kullanılmaktadır. Siber savunmada kullanılan araçlar sayesinde, sistemin güvenliği üst düzeyde tutulmaktadır. Siber savunma için en çok kullanılan teknikler şu şekilde açıklanabilir:

Güvenlik Denetimi

Güvenlik denetimi, meydana gelen siber saldırının seviyesini ve durumunu değerlendirmek amacı ile kullanılmaktadır. Cihazlar için kullanılan güvenlik denetimi ile birlikte uygulanan siber güvenlik politikalarının performansı da değerlendirilmektedir.

Risk Analizi

Risk analizi, siber tehditlerin oluşturabileceği zararları belirlemek ve değerlendirmek amacı ile kullanılan bir koruma sistemidir. Risk analizi sayesinde, oluşabilecek zararlar tespit edilerek, erken dönemde önlem alınması sağlanabilmektedir.

Sızma Testi

Sızma testi, siber güvenliğin test edilmesi için tercih edilen en popüler yöntemlerden biridir. Yapılacak olan sızma testi ile birlikte kullanılan sistemin, siber saldırılara karşı ne kadar güçlü olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Güncelleme ve Yedekleme

Güncelleme ve yedekleme, sistemin güvenliğinin sürekliliği açısından gerekmektedir. Sistemde herhangi bir veri kaybının olmaması için, düzenli olarak verilen yedeklemesi yapılmalıdır.

Kullanılan siber araçlarının en son sürümünün kullanılabilmesi açısından güncelleme yapılmalıdır. Yapılacak olan güncellemeler sayesinde, siber güvenlik sistemine eklenen yeni özelliklerin de kullanılabilmesi sağlanmaktadır.

Bunu👇 da okumalısınız!

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü – Siber Güvenlik Blogu (alikaanbashan.org)

Siber Güvenlik Araçları

Siber güvenlik araçları, sistemler için kullanılan teknolojik araçları içermektedir. Siber savunmada kullanılan araçlar, sistem sorunlarının analizini yapmak, rapor elde etmek ve gerekli önlemleri almak açısından kullanılmaktadır. Siber güvenlik araçları şu işlevlere sahiptir:

  • Siber savunmada kullanılan araçlar içerisinde yer alan güvenlik duvarları, ağ trafiğinin kötü yazılımlara karşı korunmasını sağlar.
  • Sistemde bulunan verilerin korunması ve kaybolmaması için, güvenli yedekleme yapılmalıdır. Güvenli yedekleme yazılımları, sistem yedeklemesinin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan araçlardandır.
  • Hem sistemin, hem de uygulamaların güvenlik açıklarını engellemek ve tespit etmek için sızma testi yazılımları kullanılmaktadır.
  • Siber savunmada kullanılan güvenlik teknikleri sayesinde, siber ortamda oluşabilecek tüm risk ve tehditler önlenmektedir. Siber güvenlik teknikleri içerisinde sorunların önlenmesi, tespit edilmesi ve müdahale süreci yer almaktadır.
  • SIEM(güvenlik bilgi ve olay yönetimi) yazılımları, ağda ve sistemde meydana gelen açıkların tespit edilmesini sağlar. Ayrıca toplanan veriler analiz edilerek, rapor halinde sunulabilmektedir.

 

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir