Silinen Dosyaları Geri Getirme

Silinen Dosyaları Geri Getirme
0
(0)

Bazen silinen dosyaları geri getirme yöntemlerinin olup olmadığını merak ederiz. Kimi zaman yanlışlıkla silmememiz gereken bir dosyayı sileriz kimi zamanda yanlış format sonucunda dosyalarımıza veda etmek zorunda kalırız. Silinen dosyaları geri getirme hakkında bilgi paylaşmaya geçmeden önce siz değerli kullanıcılara yedekleme işlemi yapmasını tavsiye etmekteyiz. Eğer önemli dosyalarınızız varsa düzenli aralıklarla bu dosyaları yedeklemeniz yararlı olacaktır. Böylelikle silinen dosyaları geri getirme işlemini yapmaktan bir süreliğine daha kurtulmuş olursunuz.

Data Erasure Nedir? Cihazınızı Satmadan Önce Bu İşlemi Uygulayın!

Bu işlemi anlatmadan önce bir şeye daha değinmek istiyoruz. Bilgisayarlarınızı ve telefonlarınızı satmadan önce kesinlikle “Data Erasure” yöntemi ile cihazda bulunan dosyaları silmenizi tavsiye ederiz. Bu yöntem sayesinde cihazda bulunan veriler kurtarılamayacak şekilde silinecektir. Unutmayın ki bilgisayarınızda veya telefonunuzda sıradan silme yöntemini kullanarak sildiğiniz bütün dosyalar çeşitli yazılımlar ve yöntemler kullanılarak geri getirilebilir.

Yani cihazda sildiğinizi sandığınız fotoğraflar, videolar, dosyalar ve bu tarz başka belgelerin, cihazı sattığınız kişi tarafından tekrar yüklenmesi mümkündür. Bu gibi durumlarda başınıza büyük sıkıntılar çıkacaktır. En basitinden kimsenin görmesini istemediğiniz hassas görüntüler cihazı sattığınız kişinin eline geçecektir ve bunlar çok ciddi sıkıntılara sebep olacaktır. İşte bundan dolayı silinen dosyaları geri getirme işleminin nasıl yapıldığına geçmeden önce dosyaları kurtarılamayacak şekilde nasıl silineceğinden bahsetmek istedik. İlerleyen zamanlarda bu işlemin nasıl yapılacağına dair bir içerik daha paylaşmayı düşünmekteyiz. Şimdi dilerseniz silinen dosyaları geri getirme işleminin nasıl yapılacağına göz atalım.

Silinen Dosyaları Geri Getirme Programı

Silinen dosyaları geri getirme işlemi için bir yazılım kullanmanız şarttır. Bu noktada hangi yazılımı kullanacağınız tamamen sizin tercihiniz olacaktır. Fakat yazılım seçiminde son derece titiz davranmalısınız. Bu yazılımlar sizlerin dosyalarına erişeceğinden dolayı adı sanı duyulmamış, ne olduğu belirsiz bir yazılım kullanmanızı tavsiye etmemekteyiz. Böyle bir yazılım kullanmak bilgilerinizi kendi elinizle ne olduğu belirsiz bir markaya vermekle eş değerdir. Böyle bir şeyi yapmak isteyeceğinizi düşünmemekteyiz. Silinen dosyaları geri getirme programı için araştırma yaptığınızda karşınıza genellikle bilindik markaların yazılımları çıkmaktadır.

Bu tarz yazılımların birçoğu ücretlidir. Tamamen ücretsiz yazılımlar genellikle vadettiği gibi silinen dosyaları geri getirmemektedir. Bundan dolayı bizim tavsiyemiz ücretli programlardan yana olmaktadır. Dilerseniz ücretli olan programların deneme sürümlerini kullanarak hangi programı tercih edeceğiniz noktasında daha sağlıklı bir karara varabilirsiniz. Fakat şunu belirtmeliyiz ki programların deneme sürümleri genellikle dosyaları sağlıklı bir şekilde geri getirmemektedir. Bazı yazılımların ücretsiz versiyonlarında dosyaları bulma aşamasına kadar ücret talep etmemekte fakat dosyayı geri getirmek istediğinizde ücretli sürümünü satın almaya zorlamaktadır. Bu tarz sorunlardan dolayı doğrudan kaliteli bir yazılım bulup parasını vererek kullanmanız en mantıklısıdır. Hiçbir program için tavsiye etmemekteyiz fakat bu yazılımlarda ayrıca uyarı yapma gereği duymaktayız: Bu tarz yazılımları kesinlikle ama kesinlikle crackli, yani korsan bir şekilde kullanmayın. Aksi takdirde dosyalarınızın üçüncü taraf, istenmeyen kişilerin eline geçmesi kaçınılmaz olacaktır.

Bilgisayarda Silinen Dosyaları Geri Getirme Programı

Sizler için araştırıp bulduğumuz bir program mevcuttur fakat bu programı yalnızca bizim tavsiyemizle indirip kurmamalısınız. Öncesinde bir araştırma yapmalısınız. Aksi durumda başınıza gelebilecek risklerden bizler sorumlu olmayacağız. Birkaç program denedikten sonra ücretsiz deneme sürümü ile silinen dosyaları geri getirme işlemini başarılı bir şekilde sonuçlandıran yazılımı bulduk. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi bu yazılımı kullanmadan önce kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Aksi durumda başınıza gelecek herhangi bir olumsuzluktan sorumlu olmayacağımızı belirtmek isteriz.

Sizlere önereceğimiz program MiniTool Software tarafından geliştirilmiştir. Programa “MiniTool Data Recovery Software for Windows & Mac” yazarak ulaşabilirsiniz. Yazılımı MiniTool Software markasının resmî sitesinden indirdiğinizden emin olmalısınız. Aksi durumda korsan sitelere yönlendirilebilir ve bilgisayarınıza virüs bulaştırabilirsiniz.

Yazılıma ulaştıktan sonra işletim sisteminize uygun olan seçeneğe tıklayarak deneme sürümünü indirebilirsiniz. Deneme sürümünün boyut sınırlamasına tabii olduğunu belirtmek isteriz. Şirket sizlere yaklaşık olarak 1 GB deneme boyutu sunmaktadır. Bu boyutu tek bir dosya için de kullanabilirsiniz, parça parça da kullanabilirsiniz. Burada kullanım şekli tamamen sizlere kalmış durumda. Fakat bu boyuttan yüksek olan dosyaları geri getirmek için premium versiyonunu satın almanız gerekecektir. Bunun için de uygulamanın sağ üst köşesinde bulunan anahtar simgesine tıklayarak ödeme yapmanız yeterlidir. Aynı zamanda bu boyut bittikten sonra herhangi bir dosyayı geri getiremeyeceğinizi belirtmek isteriz. Fakat deneme sürümünde sorunsuz bir şekilde silinen dosyaları geri getirme işlevini yerine getiren bir yazılım olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer yazılımlar genel olarak dosyalarınızı sizlere gösterse bile geri getirmek konusunda ücret talep etmektedir. Bu uygulama sınırlı da olsa boyutu geçmediği sürece dosyaları geri getirmektedir. Dilerseniz birkaç ufak boyutlu dosya üzerinde kendiniz test edebilirsiniz. Daha sonra hoşunuza giderse ücretini ödeyerek büyük boyutlu dosyaları kurtarma şansını elde edebilirsiniz.

Önemli Uyarı!

Cihazlarınızı tanımadığınız kişilere satmadan önce dosyalarınızı kurtarılamayacak şekilde silmenizi tavsiye etmekteyiz. Bunu yapmak için çeşitli yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımlar sizlerin yaptığı sıradan silme işlemine ek olarak hard disklerin üzerine tekrar tekrar dosya yazıp silerek dosyaları kurtarılamayacak duruma getirmektedir. Bunu manuel olarak yapmak da mümkündür fakat yazılım kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Üzülerek söylemeliyiz ki internet üzerinden özel görüntü şantajı genel olarak dosyaları geri getirme yöntemi ile yapılmaktadır. Bundan dolayı bu konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşmanızı tavsiye etmekteyiz. İlgili kullanarak bu konu hakkında biraz daha bilinçlenebilirsiniz. Ayrıca kesinlikle telefonunuzda, bilgisayarınızda ve tabletinizde bulunan hassas dosyaları sileceğiniz zaman geri getirilemeyecek bir şekilde silmelisiniz.

Buna ek olarak telefon ve bilgisayarlar için ayrı ayrı silinen dosyaları geri getirme programları bulunmaktadır. Bundan dolayı telefonlarınızı, tabletlerinizi ve bilgisayarlarınızı birilerine satmadan önce kesinlikle “Data Erasure” yöntemiyle dosyalarınızı imha etmeniz gerekmektedir. Bunun için özel olarak “Hard Drive Destruction” hizmeti veren kuruluşlar da bulunmaktadır. Bu terimin anlamı “Sabit Disk İmhası” şeklinde çevrilmiştir. Bu konu hakkında ilerleyen süreçlerde içerik hazırlamaya çalışacağız. Siber güvenlik hakkında daha detaylı ve farklı bilgiler edinmek için blogumuzda gezinebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendin mi?

Oylamak için yıldıza dokunun!

Ortalama Puan 0 / 5. Oylama puanı: 0

Daha oylayan olmadı, ilk oylamak ister misin?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir